Διαβουλεύσεις στο ισλαμιστικό AKP για την κάθοδο του Γκιουλ στις εκλογές!




Η ενδεχόμενη κάθοδος του Αμπντουλάχ Γκιουλ στις επικείμενες τουρκικές βουλευτικές εκλογές έχει προκαλέσει ένταση στους κόλπους του κυβερνώντος ΑΚΡ. Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, πρώην φίλος και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, μετά την αποχώρησή του από τον προεδρικό θώκο, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα εμπλεκόταν ξανά στην πολιτική χωρίς την συγκατάθεση του Ερντογάν.

Ο Γκιουλ, δεν μπορεί να θέσει εαυτόν υποψήφιο για την ηγεσία του ΑΚΡ ή τον πρωθυπουργικό θώκο πριν το 2019, αν δεν κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015. Όπως δήλωσε όμως, επιθυμεί πρόσκληση από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, καθώς, όπως είπε, δεν επιθυμεί να κατέλθει στην πολιτική εν μέσω συγκρούσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως βλέπει θετικά την επιστροφή Γκιουλ και πως θα ήταν ευτυχής ενώπιον ενός τέτοιου ενδεχομένου. Το περιβάλλον Ερντογάν αναφέρει δε, πως σύντομα θα υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως φυσικά, όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία.

Ο Ερντογάν απλώς αφουγκράστηκε τις θελήσεις της βάσης του κόμματός του. Σκοπεύει όμως παράλληλα να αξιοποιήσει τον Γκιουλ για να «χαράξει έναν νέο οδικό χάρτη για το ΑΚΡ», όπως ανέφεραν στελέχη του κόμματος.

Η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση Ερντογάν – Γκιούλ, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, σχετίζεται και με την παραίτηση και την κάθοδο στις εκλογές του πρώην, πλέον, επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Ο Γκιουλ, όπως άλλωστε και ο Ερντογάν, είχε εκφράσει τη δυσφορία του για την κίνηση αυτή του Φιντάν, την οποία φαίνεται πως υποστήριξε και ο Νταβούτογλου.

Ερντογάν και Γκιουλ αναμένεται να συναντηθούν εντός του Μαρτίου. Κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ δήλωσαν, επίσης, πως είχαν «τυχαία» συναντήσει τον Γκιουλ, σε τζαμί και συνομίλησαν μαζί του…

ΠΗΓΗ: http://www.defence-point.gr/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: