Την… πεπατημένη ακολουθεί η Άγκυρα, όπως άλλωστε αναμενόταν, στο θέμα της αποχώρησης του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από τα ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), απορρίπτοντας όσα ζήτησε από την Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» διπλωματικές πηγές αναφέρουν στη “Χουρριέτ” ότι δεν πρόκειται να αποσύρει το πλοίο και επανέλαβαν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην στάση της Άγκυρας. Η Άγκυρα περιορίστηκε να επαναλάβει τις γνωστές τρεις «προτάσεις»…

Πρώτον, να επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Δεύτερον, οι φυσικοί πόροι (υδρογονάνθρακες) να ανήκουν στην ενωμένη Κύπρο, δηλαδή, με απλά λόγια, να μπει η Τουρκία δια της πλαγίας ως συνδιαχειριστής.

Τρίτον, να ιδρυθεί κοινή επιτροπή για τους φυσικούς πόρους, όσο διαρκούν οι προσπάθειες επίλυσης και τα έσοδα να παρακρατηθούν από αυτή την επιτροπή.

Όπως άλλωστε αναμενόταν, η Αθήνα απέρριψε τις τουρκικές θέσεις, με διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία να τις χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτες», επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά, ότι για να συνεχιστούν οι συνομιλίες θα πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις, η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αποχωρήσει το Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: