Ράσμουσεν: Ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης στη Βαλτική για να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ




Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία και ενδεχομένως να επιτεθεί σε κράτος της Βαλτικής ώστε να δοκιμάσει την αλληλεγγύη της Δύσης, δήλωσε σήμερα ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.

Ο Ράσμουσεν διατύπωσε την εκτίμηση αυτή, την ώρα που ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ αναμένονται στη Μόσχα για να πείσουν τον πρόεδρο Πούτιν να δεχτεί ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την ανατολική Ουκρανία.

“Πρέπει να βλέπουμε και πέρα από την Ουκρανία. Ο Πούτιν θέλει να ξαναδώσει στη Ρωσία τη θέση της ως μεγάλη δύναμη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα (ο Πούτιν) να επέμβει στη Βαλτική για να δοκιμάσει τον άρθρο 5 του ΝΑΤΟ”, τόνισε.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της βορειοαντλαντικής συνθήκης, μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ “θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων των συμβαλλομένων μερών”. Και κατά συνέπεια αυτά τα κράτη μέλη θα βοηθήσουν “το υψιστάμενο την επίθεση συμβαλλόμενο μέρος ή συμβαλλόμενα μέρη” καταφεύγοντας στη χρήση και στρατιωτικής βίας, αν κριθεί απαραίτητο.

“Ο Πούτιν ξέρει ότι θα ηττηθεί, αν περάσει την κόκκινη γραμμή και επιτεθεί σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Ωστόσο είναι ένας σπεσιαλίστας του υβριδικού πολέμου”, ανακατεύοντας διάφορες μορφές επιχειρήσεων για την αποσταθεροποίηση ενός κράτους, προσθέτει ο Ράσμουσεν.

Μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού και έχουν αυξήσει τον προϋπολογισμό τους για την άμυνα τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ένας από τους ανθρώπους που συνεχίζουν να επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, συνέστησε την προληπτική ανάπτυξη αμερικανικών ή ευρωπαϊκών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής για να “αποτρέψουν” τη Ρωσία από κάθε βλέψη στις χώρες αυτές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: