Πάσα από το Λονδίνο στους Τούρκους για το εμπόριο με το παράνομο καθεστώς




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τη σκυτάλη από το Βρετανό πρέσβη στη Λευκωσία πήρε η τουρκική πλευρά συντηρώντας και αναδεικνύοντας το θέμα του απευθείας εμπορίου Ε.Ε.- ψευδοκράτους. Η υποστήριξη από πλευράς του Λονδίνου του ανενεργού Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο έχει ανοίξει την όρεξη των Τούρκων, οι οποίοι σπεύδουν να επικαλεστούν και παλαιότερες μεθοδεύσεις αλλά και δεσμεύσεις που έχουν πάρει για το θέμα αυτό. Την ίδια ώρα η Λευκωσία κινείται αποτρεπτικά εγείροντας το θέμα στις Βρυξέλλες όπως και αλλού.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως ο Βρετανός πρέσβης έχει πει «την αλήθεια» σε σχέση με την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων. Ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος παρέπεμψε στον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και στην έκθεση του που εκδόθηκε μετά το δημοψήφισμα ενώ έκανε αναφορά και στον Μπαν Κι Μουν (τελευταία έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ειδική παράγραφος για την «απομόνωση»).

Ο Ναμί σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», ισχυρίσθηκε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έχει δεσμευθεί έναντι της τουρκικής πλευράς ότι θα φέρει στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του 2015, το θέμα του απευθείας εμπορίου. Παράλληλα επανέφερε και το θέμα του χαλουμιού, υποστηρίζοντας πως οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να ασκούν έλεγχο και στα κατεχόμενα. Στο θέμα αυτό, όπως είπε, το κατοχικό καθεστώς έχει τη στήριξη και της Τουρκίας, παραπέμποντας στην τελευταία επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Τα ζητήματα που αφορούν το απευθείας εμπόριο αναμένεται ότι θα εγείρει στις επαφές του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος θα έχει διαδοχικές επαφές με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και της Ευρωβουλής και όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, θα εγείρει το θέμα προληπτικά καθώς υπάρχει στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και συντηρείται από τους γνωστούς κύκλους. Η Λευκωσία δεν θεωρεί πως μπορεί να περάσει ο Κανονισμός και να εφαρμοσθεί χωρίς τη δική της συναίνεση. Ως εκ τούτου δεν θεωρεί πως υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής. Ωστόσο, εκτιμά πως η επαναφορά του θέματος από το Λονδίνο όπως και από τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, αποτελεί κίνηση για άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, χωρίς να αρθούν οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι ενοχλημένη από τις μεθοδεύσεις αυτές σημειώνοντας ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα τούτο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συναντηθεί και με και με ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ. Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η κατάσταση στην Ουκρανία, θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς και η  οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Δεν θα συναινέσουμε  στην αναγνώριση του ψευδοκράτους – Ο ΥΠΕΞ περιέγραψε τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης περιέγραψε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ  απαντούσε σε σχετική ερώτηση, μετά την ομιλία του για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, στο European Policy Center, στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο κ. Κασουλίδης, αφού περιέγραψε την “πολιτική της κανονιοφόρου” που ακολούθησε η Τουρκία με το ¨Μπαρμπαρός, εξήγησε πως εφόσον δεν ανανεωθεί η επίμαχη τουρκική NAVTEX κι εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση, μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ρωσικές βάσεις στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα – και πως αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του ήταν η ανανέωση συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, η οποία προβλέπει την αντικατάσταση ανταλλακτικών και τη συμβολή της Κύπρου στην απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση που χρειαστεί. ¨Τέτοιες συμφωνίες έχουμε με πολλές χώρες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης. Οσον αφορά το χαλούμι και το απευθείας εμπόριο, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμιά ρύθμιση που θα δημιουργεί θέμα νομιμότητας, υπονοώντας την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: