Ο υπουργός πάει Ουάσιγκτον και Μόσχα; Είδε τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας




Θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα συζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Πιρς.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, επιβεβαίωσε με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε σχέση με την πολεμική βιομηχανία και την ανταλλαγή προγραμμάτων εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

ΕΠΙΣΗΣ: Πρόσκληση να επισκεφθεί τη Μόσχα μέσα στο επόμενο διάστημα δέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, από τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο υπουργείο.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, η συζήτηση «επεκτάθηκε στις υπό εκκρεμότητα συμφωνίες μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και της Ρωσίας, τις δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας και την οργάνωση το 2016 του έτους της ελληνορωσικής φιλίας που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα αλλά και στη Ρωσία».

Η αμυντική βιομηχανία στη στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για διάσωση και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μέσα από τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα- που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και την εξαγωγική δραστηριότητα της-, στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της κυβέρνησης για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Τόσκα, επισκέφθηκαν τη μονάδα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο Αίγιο (πρώην ΕΒΟ), όπου ενημερώθηκαν για θέματα του εργοστασίου.

«Η διάσωση όμως της αμυντικής βιομηχανίας δεν γίνεται ούτε με εκποιήσεις, ούτε με ειδικές εκκαθαρίσεις, ούτε με ξεπουλήματα, ούτε με υπερεργολαβίες που δεν είναι αναγκαίες. Στρατηγική μας στόχευση είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αν μέσα σ ‘αυτήν δεν είναι η αμυντική βιομηχανία, όλα τα εργοστάσια, όλες οι μονάδες που είναι διάσπαρτες στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το έκτακτο σχέδιο διάσωσης της αμυντικής βιομηχανίας, όπως είπε, περιλαμβάνει το ανθρώπινο δυναμικό, το νομοθετικό έργο. «Ακολουθεί το δεύτερο σχέδιο, το μεσοπρόθεσμο», το οποίο διευκρίνισε, δεν έχει προσδιοριστεί ως προς το χρόνο εφαρμογής του, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συσκέψεις, και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να συνεισφέρουν σ’ αυτό το σχέδιο.

«Η επόμενη φάση αυτού του σχεδίου είναι το σχέδιο ανάπτυξης κάτω από τη λογική ενός ενιαίου φορέα. Ένας ενιαίος φορέας για την αμυντική βιομηχανία, που δεν θα καλύπτει μόνο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, που ήδη όπως ξέρετε τρέχουν και παραγγελίες. Πρέπει να δούμε άμεσα την πρώτη ύλη που χρειάζεστε για να ολοκληρωθούν οι παραγγελίες αυτές, διότι όποιος παραγγέλνει και δεν του τα δίνεις, δεν θα τον έχεις ξανά πελάτη. Και πρέπει να κρατήσουμε όχι μόνο την πελατεία αλλά να την επεκτείνουμε» υπογράμμισε ο κ. Ήσυχος.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού ανασυγκρότησης της αμυντικής βιομηχανίας, επισήμανε ότι θα αξιοποιηθούν οι πρεσβείες της χώρας ανά τον κόσμο.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε: «Επανέρχονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Επανέρχεται η αξιοπρέπεια σ’ αυτή τη χώρα. Επανέρχεται η δικαιοσύνη κι αυτό που εμπεριέχει, η κοινωνική δικαιοσύνη και η αξιοκρατία».

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας, ζήτησε τη συλλογική προσπάθεια όλων «χωρίς διαχωρισμούς» για «να σταματήσει η προσπάθεια κάποιων τυχοδιωκτών που θέλουν να μοιράσουν το εργοστάσιο και τα μηχανήματα και να πάρουν αυτό τον πλούτο για ένα κομμάτι ψωμί». Για «να κινηθούν όλα τα εργοστάσια των αμυντικών βιομηχανιών -για τη σωτηρία της χώρας, τη σωτηρία των τοπικών κοινωνιών και του συγκεκριμένου εργοστασίου», πρόσθεσε.

Τόσο ο γενικός διευθυντής του εργοστασίου, Γιώργος Μαντζαβίνος, όσο και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Χρήστος Πανουτσακόπουλος, τόνισαν την επείγουσα ανάγκη πρόσληψης τουλάχιστον 110 εργατοτεχνιτών και άλλων κρίσιμων ειδικοτήτων, ώστε το εργοστάσιο να μπορέσει να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις του. Αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή, σημειώθηκε, είναι 60 εργατοτεχνίτες χειριστές, καθώς και πρώτες ύλες αλλά και κάποια ανταλλακτικά από το εξωτερικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα εξετάσει τρόπους για την κάλυψη των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό και πρώτες ύλες, και επανέλαβε ότι «μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να επουλώσουμε τις πληγές των μνημονιακών πολιτικών». «Πρέπει να επαναφέρουμε σ’ αυτή τη χώρα την αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία. Να επαναφέρουμε το χαμόγελο, το όραμα. Η συνεισφορά σας είναι απαραίτητη. Ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός, αλλά θα τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ήσυχος απένειμε στον πρόεδρο του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων ΕΑΣ Αιγίου, το Θυρεό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων των εργαζομένων για τη διάσωση του εργοστασίου, και προανήγγειλε νέα συνάντηση μαζί τους στην Αθήνα για τον σχεδιασμό των επομένων ενεργειών.

Στις συναντήσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: