ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. – Πίεση στην Αθήνα άσκησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, ζητώντας από τον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη «να τα βρει» άμεσα με τους δανειστές της Ελλάδας, για να προστατευθεί η χώρα από τις συνέπειες μίας πιθανής σύγκρουσης με τους εταίρους της.

Ο κ. Λιού είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος παραδέχθηκε με «τιτίβισμα» στο Twitter ότι η αποτυχία συμφωνίας θα προκαλούσε ζημιά στην Ελλάδα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών ήταν δύσκολη, δήλωσε στο «Εθνος» ένας αξιωματούχος, ενώ τονίστηκε στην εφημερίδα μας ότι η χθεσινή ανακοίνωση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες.

Στην ανακοίνωση της Παρασκευής, για τη συνομιλία του κ. Λιού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το υπουργείο Οικονομικών καλούσε όλα τα μέρη, και την Ελλάδα και τους εταίρους της, να συνεργαστούν για να εξευρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. «Ο υπουργός κάλεσε όλα τα μέρη να τερματίσουν τη ρητορική και να επικεντρωθούν στην επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορεία προς τα εμπρός». Στη χθεσινή ανακοίνωση, ο κ. Λιού κάλεσε μόνο την Ελλάδα σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι ο κ. Λιού και ο κ. Βαρουφάκης μίλησαν και συζήτησαν τις τελευταίες διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους της. «Ο υπουργός Lew», σημειώνεται, «επισήμανε, ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες την Ελλάδα, και τόνισε ότι η αβεβαιότητα δεν είναι καλό για την Ευρώπη. Ο χρόνος είναι πολύτιμος, είπε ο κ. Λιού στον Ελληνα ομόλογό του».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο υπουργός Lew προέτρεψε την Ελλάδα να βρει μια εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για να χτίσει πάνω στα θεμέλια που υφίστανται για την προώθηση της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Lew πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνομιλούν με όλα τα μέρη για να ενθαρρύνουν σταθερή πρόοδο τις επόμενες ημέρες».

Μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας με τον κ. Λιού, ο κ. Βαρουφάκης έγραψε στο Twitter τα εξής:

«Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ όντως μου είπε ότι η μη συμφωνία θα έκανε ζημιά στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι θα προκαλούσε επίσης ζημιά στην Ευρώπη. Συμβουλή και προς τις δύο πλευρές!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός υπουργός τηλεφώνησε στον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε. Ο τελευταίος φέρεται να απάντησε στην έκκλησή του κ. Λιού για επίλυση της κρίσης, ότι οι όροι είναι όροι και πρέπει να γίνουν αποδεκτοί. Σε άλλους συνομιλητές του χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη «προκλητικό».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: