Ετοιμάζουν και “ success story” – Πολιτική και οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους από την Άγκυρα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στο λεγόμενο έργο του αιώνα, που έχει βαπτισθεί ως «νερό της ειρήνης» και σε κινήσεις για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των κατεχομένων επενδύει η Άγκυρα για να ενισχύσει πολιτικά και οικονομικά το ψευδοκράτος. Προς την κατεύθυνση αυτή η Άγκυρα έχει δρομολογήσει διάφορες κινήσεις και ενέργειες, αναζητώντας παράλληλα και στήριξη από φιλικές χώρες, κυρίως στο χώρο της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας.

Χθες επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρμόδιος για τουρκοκυπριακές υποθέσεις, Μπουλέντ Αρίντς. Ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος έφθασε χθες το πρωί στην κατεχόμενη Κύπρο, παρέστη πρώτα στην τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου του κτιρίου και του αεροδιαδρόμου στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Το αεροδρόμιο ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία και στόχος είναι να αυξηθεί η επιβατική κίνηση.

Όπως ανέφερε ο Αρίντς, διακινήθηκαν από την Τύμπου τρία εκατομμύρια. Το νέο έργο στοχεύει τώρα, όπως είπε, να ενισχύσει την ικανότητα του αεροδρομίου για να διακινούνται 10 εκατομμύρια επιβάτες.

Ο Αριντς, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών στα κατεχόμενα, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός για τις τουρκικές προθέσεις. Ανεξαρτήτως των όποιων αναφορών έκανε δημόσια για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό, ήταν σαφές πως η προσοχή στρέφεται σε κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Και τούτο θα γίνει, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του, μέσα από βήματα ενίσχυσης, πολιτικής και οικονομικής, του κατοχικού καθεστώτος. Το «νερό της ειρήνης», που θα μεταφερθεί από την Τουρκία στα κατεχόμενα, η πρόοδος που έχει πετύχει το κατοχικό καθεστώς σε διάφορους τομείς μπορεί να καταστήσουν το ψευδοκράτος, υπό τις δύσκολες συνθήκες, υποψήφιο για “ success story”, είπε ο Τούρκος αναπληρωτής Πρωθυπουργός.

Ο Αρίντς, είπε πως η περιοχή θα ευημερήσει περαιτέρω στο μέλλον, με τη βοήθεια του υπό κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Θεωρεί δε πως το ψευδοκράτος έχει προοδεύσει παρά την «απομόνωση». Επισημαίνοντας ότι ο τ/κ «λαός» βρίσκεται κάτω από «άδικα εμπάργκο» και είναι απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο, ο Αρίντς είπε ότι «παρόλα αυτά έδειξε μεγάλες προσπάθειες που κατέστησαν ένα υπόδειγμα σε όλον τον κόσμο». Με την ευκαιρία της επίσκεψης Αρίντς, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη της τεχνικής επιτροπής μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, στο γραφείο του λεγόμενου πρωθυπουργού. Οι επαφές του Τούρκου αξιωματούχου στα κατεχόμενα θα συνεχισθούν και σήμερα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: