Ψυχολογικού πολέμου συνέχεια από γερμανικής πλευράς, αφού πάλι με τη μέθοδο των μη κατονομαζόμενων πηγών, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ενημερώνει το αναγνωστικό της κοινό και φυσικά την άμεσα ενδιαφερόμενη ελληνική κοινωνία που αγωνιά για τις εξελίξεις, ότι στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναπτύχθηκε συζήτηση για την ανάγκη επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, με στόχο να ανακοπεί η εκροή καταθέσεων…

«Η ΕΚΤ θα αισθανόταν πιο άνετα εάν η Αθήνα επέβαλε ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων προκειμένου να ανακόψει την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες» αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές της ΕΚΤ, σύμφωνα και με την οικονομική και πολιτική εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΣΑ».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε να ανανεώσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, εντείνοντας ωστόσο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Η ΕΚΤ θα αισθανόταν πολύ καλύτερα εάν επιβάλλονταν έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία των τραπεζών» αναφέρει χαρακτηριστικά η FAZ. Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές καταθέσεων ενώ από τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ.

Ο όρος Capital controls που σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ σημαίνει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτό βέβαια διαψεύστηκε αργότερα από την ΕΚΤ, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν έχουν υπάρξει σχετικές διαβουλεύσεις στον εσωτερικό της τράπεζας.

Οι περιορισμοί αυτοί, που παίρνουν ποικίλες μορφές, δεν αφορούν μόνο εταιρείες και τις κινήσεις των λογαριασμών τους, αλλά και τους ιδιώτες και μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε περιορισμό στις αναλήψεις.

Το δημοσίευμα πάντως η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η ΕΚΤ δεν έκοψε τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, την αύξησε κατά 3 δισ ευρώ, αν και η Ελλάδα ζητούσε περισσότερα, ωστόσο, ήταν εμφανές το μήνυμα που εστάλη ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: