Αθήνα στον Σόιμπλε μετά την απόρριψη: Την απόφαση θα πάρει το Eurogroup




Σύμφωνα με ανώτατες πηγές στην Ελλάδα, η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το Βερολίνο στην παρούσα φάση δεν είναι το τέλος. Την απόφαση θα πάρει το Eurogroup που έχει οριστεί για αύριο το απόγευμα.

Αν αυτό τελικά δεν πραγματοποιηθεί τότε θα μιλάμε για οριστικό ναυάγιο στην προσπάθεια της Αθήνας για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αν πάλι γίνει κανονικά το συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν στην πορεία. Ακόμη και να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να «κλειδώσει» ένας συμβιβασμός.

«H Γερμανία λέει όχι!» , είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας “Bild” σχολιάζοντας την απόρριψη της ελληνικού αιτήματος από την κυβέρνηση του Βερολίνου. H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ.

Σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε. Ετσι, ο πολύς Σόιμπλε απέρριψε με τρεις γραμμές την ελληνική πρόταση…

Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για έναν λογικό συμβιβασμό

Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου “master financial assistance facility agreement”. Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης και διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.

Αυτή την ώρα στο μικροσκόπιο του Euroworking group βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση, με στόχο να κρίνουν τα κράτη μέλη κατά πόσον είναι ικανοποιητικό και ποια είναι τα «λιγότερο ικανοποιητικά» σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν αν το κείμενο αυτό αποτελεί βάση για να υποβληθεί στα κοινοβούλιά τους τους για επικύρωση.

Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε μέσω twitter ότι αύριο στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Η εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής, ανέφερε ότι δεν έχει να κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη – μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: