Επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ για Ουκρανία, Μέση Ανατολή




Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι, συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα για τις κρίσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, δήλωσε Αμερικανός διπλωμάτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «συνομίλησαν στο τηλέφωνο σήμερα. Συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή», περιορίστηκε να πει ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Κέρι και Λαβρόφ, οι οποίοι διατηρούν καλή προσωπική σχέση, συζητούν συχνά, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των κυβερνήσεών τους έχουν επιδεινωθεί ραγδαία εξαιτίας διαφόρων φακέλων, και ιδίως λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Μόσχα είχε καταγγείλει πριν από περίπου δέκα ημέρες την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και είχε επικρίνει την επιβολή νέων κυρώσεων από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό οι ΗΠΑ τάχθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εναντίον ενός παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος, ενώ αντιθέτως η Ρωσία τάχθηκε υπέρ.

Οι δύο χώρες έχουν εξάλλου διαμετρικά αντίθετες θέσεις όσον αφορά τον πόλεμο στη Συρία.

Μολαταύτα, συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: