Άλλο ένα «κίνημα», άλλη μια (μετ)«αλλαγή» για τον ΓΑΠ




Αύριο το μεσημέρι κατατίθενται από τον Γιώργο Πεταλωτή στο Πρωτοδικείο, το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος που θα παρουσιάσει επίσης αύριο στις 6 το απόγευμα, στο Ίδρυμα Μπενάκη ο ιδρυτής του, πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου…

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν, τον νέο κομματικό φορέα με τη… βαρύγδουπη ονομασία «ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ» (κατά 99% σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες), θα προσυπογράφουν πρόσωπα άγνωστα και άφθαρτα, κυρίως νεαρής ηλικίας, με στόχο της ηγεσίας να είναι το να δοθεί αφενός εικόνα σοβαρότητας και αφετέρου ότι πρόκειται όντως για «νέο ξεκίνημα».

Είναι όμως δεδομένο, ότι την ανακοίνωση του νέου κόμματος θα ακολουθήσει σφοδρή αντιπαράθεση, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και με το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως και με το ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα κόμματα θα απευθύνονται περίπου στο ίδιο επί της ουσίας ακροατήριο, την ίδια «δεξαμενή ψηφοφόρων», πέραν της προσωπικής σύγκρουσης των κυρίων Βενιζέλου και Παπανδρέου.

Δεν είναι γνωστό από πού αντλούν την αισιοδοξία τους τα στελέχη του κόμματος (μυστικές δημοσκοπήσεις;) ορισμένα βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά, φθάνοντας μέχρι και την τρίτη θέση, προσπερνώντας αφενός τη Χρυσή Αυγή, κυρίως όμως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΠΟΤΑΜΙ. Πιστεύουν ότι το κόμμα έχει τα φόντα να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών.

Όλα φυσικά θα κριθούν από την απήχηση του νέου φορέα στην ελληνική κοινωνία, με τα πιθανά σενάρια να είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους: Από την αμοιβαία εξουδετέρωση με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική εξαφάνιση λόγω αδυναμίας εισόδου στο Κοινοβούλιο και των δύο (μικρή πιθανότητα να συμβούν όλα ταυτόχρονα), μέχρι την «αναχαίτιση» του ΣΥΡΙΖΑ με την απόσπαση ποσοστού που θα του στερήσει την πρωτιά, διαδραματίζοντας στη συνέχεια σημαντικό ρόλο σε νέες κυβερνήσεις συνεργασίας!

Όλα αυτά όμως είναι θεωρητικά σχήματα και ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει, δείχνοντας παράλληλα σε τι κατάσταση βρίσκεται γενικότερα η… μνήμη του, αλλά και πόσο έχει αποκτήσει συναίσθηση των παρελθουσών συμπεριφορών που οδήγησαν στη χρεοκοπία και την απαξίωση της χώρας.

ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αύριο, στις 17.30, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, θα γίνει η ανακοίνωση του κόμματος, που ιδρύει ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε γραπτή του δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει σχετικά:

«Νέα χρονιά. Νέο ξεκίνημα. Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα “Ελληνικό Σχέδιο” και Θεσμούς που λειτουργούν – με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιας Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο – που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη, πάμε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: