Προσπάθειες ανταλλαγής του Ιορδανού πιλότου του F-16…




Ενδεχόμενο ανταλλαγής του Ιορδανού πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους τύπου F-16 που κατέπεσε στο συριακό έδαφος, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αιχμαλωτιστεί από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, εξετάζεται από την ηγεσία του χασεμιτικού βασιλείου.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από δημοσιεύματα στον αραβικό Τύπο, όπως για παράδειγμα της «Al-Quds al-Arabi» που εκδίδεται στο Λονδίνο, η οποία επικαλείται συνομιλίες με Ιορδανούς «πολιτικούς ακτιβιστές», όπως οι Tareq al-Fayed και Sheikh Muhammad Khalaf al-Hadid, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με σαλαφιστικές – ισλαμιστικές ομάδες.

Το χασεμιτικό βασίλειο της Ιορδανίας έχει φυλακισμένα κάποια πρόσωπα που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν πολύ το Ισλαμικό κράτος, οπότε, θεωρητικά τουλάχιστον, περιθώριο συναλλαγής υπάρχει.

Μία περίπτωση είναι αυτή της ιρακινής Sajida al-Rishawi, η οποία συνελήφθη προσπαθώντας να ανατινάξει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, σε γλέντι γάμου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Αμάν, το 2005.

Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή του τζιχαντιστή Ziad al-Karbouli (γνωστός και ως Abu Houthiyfah), ένα πρόσωπο που βρισκόταν πολύ κοντά στον διαβόητο Ιορδανό τρομοκράτη, Abu Musab al-Zarqawi, επικεφαλής των δυνάμεων της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, τον οποίο σκότωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Τέλος, λόγος γίνεται και για τον επίσης Ιορδανό Muammar al-Jaghbir, ο οποίος είχε καταδικαστεί εις θάνατο το 2002 για τη δολοφονία Αμερικανού διπλωμάτη, μια ποινή η οποία μετατράπηκε σε 15ετή φυλάκιση (άρα αποφυλακίζεται το 2017).

Ως μοναδικό πρόσωπο ικανό να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή του Ιορδανοί πιλότου μαχητικών, φέρεται ο ηγέτης των σαλαφιστών της Ιορδανίας, leader Sheikh Abu Muhammad al-Maqdisi, ο οποίος έχει βέβαια ταχθεί όψιμα εναντίον του Ισλαμικού κράτους, θεωρείται όμως υποστηρικτής της Αλ Κάιντα…

Μπορεί να ακούγεται παράλογο να συζητά κανείς την απελευθέρωση τόσο επικίνδυνων τρομοκρατών και να ακούγεται εξαιρετικά ενοχλητικό στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες, η ρεαλιστική αντιμετώπιση όμως της κατάστασης αυτό υπαγορεύει.

Πρόκειται για μια υπόθεση που θα μπορούσε να κλονίσει σοβαρά τη χασεμιτική μοναρχία, καθώς ο πιλότος προέρχεται από σημαντική σουνιτική οικογένεια της χώρας και ο ίδιος ο βασιλιάς Αμπντάλα φρόντισε να τηλεφωνήσει για να ανακοινώσει στον πατέρα του νεαρού, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες για την απελευθέρωσή του.

Δεύτερον, όσοι αντιδρούν, θα πρέπει να ανασύρουν στη μνήμη τους τη στάση που τήρησαν στην αντίστοιχη περίπτωση της αιχμαλωσίας των 46 Τούρκων από το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη…

ΠΗΓΗ: Jerusalem Post (http://www.jpost.com/)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: