Κινδυνολογούν Fitch και Goldman Sachs




Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με την Fitch Ratings να απειλεί ακόμη και με υποβάθμιση της οικονομίας. Οπως αναφέρεται σε ανάλυση – σοκ «η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά από την αποτυχία εκλογής νέου προέδρου, αυξάνει τα ρίσκα για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές και μια ενδεχόμενη εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, θα τεθεί σε αναμονή μέχρι μετά τις εκλογές.

Όπως επισημαίνει η Fitch Ratings, εάν το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, θα λάβει το μπόνους των 50 εδρών και ως εκ τούτου θα αποτελέσει μέρος όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει ένα προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι της ΝΔ από τις ευρωεκλογές και μετά. Ωστόσο, αυτό το προβάδισμα έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας τις εκλογές μια αμφίρροπη μάχη και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ απίθανο. Εάν δεν είναι εφικτή η δημιουργία νέου συνασπισμού, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε εκλογές, κάτι που θα παρατείνει περαιτέρω την πολιτική αβεβαιότητα».

Ύστερα από τις εκλογές, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης, η πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική (που θα ακολουθηθεί) θα παραμείνει πιθανώς υψηλή για τους επόμενους μήνες.

«Υπάρχουν, σύμφωνα με την Fitch Ratings, δύο βασικοί δίαυλοι μέσω των οποίων το πολιτικό ρίσκο θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας. Πρώτον, μια παράταση του αδιεξόδου με την τρόικα σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης στην αγορά, θα «στραγγίξει» τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο προϋπολογισμός διατηρείται υπό αυστηρό έλεγχο.

Δεύτερον, αναλόγως από την αντίδραση στις εξελίξεις όσων έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, η ευρύτερη ελληνική οικονομία μπορεί να βρεθεί υπό πίεση από νέες εκροές κεφαλαίων. Και οι δύο αυτοί παράγοντες θα ασκήσουν πιέσεις στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στους ξένους πιστωτές να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό μεταξύ της τρόικας και μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό ισχύει και για μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ πιο έντονες. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, έχει μαλακώσει την στάση του κόμματός του από το 2012 και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα και να τιμήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στους ιδιώτες πιστωτές.

 Ωστόσο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης πιθανότητα θα φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξουν ανοδικές «πιέσεις» στον λογαριασμό για τους μισθούς του δημοσίου τομέα. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας μπορεί επίσης να επιχειρηθεί να αφαιρεθεί και το συνολικό δημοσιονομικό ρίσκο θα αυξηθεί».

Goldman Sachs: Η Ελλάδα θα χρειαστεί έως 15 δισ. μέχρι τον Αύγουστο – Τα σενάρια για σύγκρουση με την τρόικα και η χρεοκοπία

Την ανησυχία των αγορών για το τι θα πράξει η νέα κυβέρνηση, κι όχι για τη δημοκρατική διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης, εκφράζει ανάλυση της Goldman Sachs για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Οπως αναφέρει ο επενδυτικός όμιλος η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να βρει από 6 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι τον Αύγουστο του 2015 προκειμένου να καλύψει τα ομόλογα που λήγουν.

Οι αναλυτές στην έκθεσή τους με τίτλο«Greece on the Road to GRelapse?» η νέα κυβέρνηση οφείλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους διεθνείς πιστωτές και να μην προσπαθήσει να αντιστρέψει ούτε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ούτε να έρθει σε «κόντρα» με ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές καθώς τότε θα τεθεί ζήτημα με την στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Θεωρούμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει αρκετά κίνητρα να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση του προγράμματος τον Φεβρουάριο. Όλα τα μεγάλα ελληνικά κόμματα έχουν υποστηρίξει ότι δεν επιθυμούν χρεοκοπία της χώρας. Ως εκ τούτου επιτυχής κατάληξη των διπραγματεύσεων σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και θα υπάρξει χρηματοοικονομική σταθερότητα», αναφέρει η Goldman Sachs.

Τρία είναι τα σημεία-κλειδιά μέσω των οποίων η ΕΚΤ στηρίζει την ελληνική οικονομία:

1. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015 είναι αρκετά υψηλές. Το ποσό κυμαίνεται από έξι έως 15 δισ. ευρώ (ανάλογα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει). Το πρώτο δύσκολο δίμηνο είναι αυτό Μαρτίου-Ιουνίου όπου λήγουν τα δάνεια που έχει παράσχει το ΔΝΤ και το επόμενο αυτό Ιουλίου-Αυγούστου όπου λήγουν τα δάνεια της ΕΚΤ. Μεταξύ 2011-12 η ΕΚΤ δέχθηκε τη «χρήση» κάποιων έκτακτων μέτρων χρηματοδότησης για την Ελλάδα. Το εάν θα το πράξει εκ νέου εξαρτάται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

2. Η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, δεχόμενη ως εγγυήσεις κρατικά ομόλογα. Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η χρήση κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις παύει να ισχύει. Ως εκ τούτου αυτό μεταφράζεται σε μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο η ΕΚΤ θα δώσει την άδεια στην Τράπεζα της Ελλάδος να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών από τον ELA.

3. Οι ελληνικές τράπεζες πιθανώς να δεχθούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση εάν υπάρξει φυγή καταθέσεων. Και εδώ η ΕΚΤ μπορεί να έχει κυρίαρχο ρόλο, επιτρέποντας στην ΤτΕ να στηρίξει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος μέσω του ELA.

Στην ανάλυση τονίζεται επίσης αν υπάρξει πρόβλημα με την ελληνική οικονομία αυτό δεν θα επηρεάσει την Ευρωζώνη, εκτός εάν επανέλθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και αυτό εξαιτίας της εφαρμογής προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)από την ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που η ελληνική υπόθεση καταστεί εκ νέου τόσο οξεία ώστε να επανέλθει ο φόβος της χρεοκοπίας, τότε:

1. Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα θέσει εκ νέου ερωτηματικά για το QE της ΕΚΤ, ενώ κάποιοι μπορούν να το παρουσιάσουν ως νομισματική κίνηση, η οποία οδηγεί σε «μοίρασμα» του υψηλού ρίσκου και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (μέσω των κεντρικών τους τραπεζών).

2. Οι επενδυτές θα παρατηρούν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, καθώς σε περίπτωση χρεοκοπίας αυτό σημαίνει ότι θα «φορτώσει» με ανεξόφλητες υποχρεώσεις των ισολογισμό της. Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλή κεφαλαιοποίηση και πλέον ελέγχονται από την ΕΚΤ, μπορεί να μην υπάρξει πρόβλημα. Όμως σε περίπτωση χρεοκοπίας και ταυτόχρονης διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μπορεί να προκαλέσει χρεοκοπία ακόμη και κάποιων τραπεζικών ομίλων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: