Η Ελλάδα δεν είναι αυτάρκης και χρειάζεται το ευρωσύστημα για τη χρηματοδότηση των δαπανών της, επισημαίνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

Στο μήνυμά του ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Η δύση του 2014 βρίσκει την Ελλάδα σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι επιλογών. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας που θα παραμείνει, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, σε κατάσταση αβεβαιότητας τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης.

Τη συνέχεια θα καθορίσει η διάθεση δέσμευσης στην Ευρώπη, καθόσον σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια οικονομικών ελιγμών, ειδικά για μια χώρα σαν την Ελλάδα που δεν είναι αυτάρκης και χρειάζεται το Ευρωσύστημα για τη χρηματοδότηση των δαπανών της. Η δυνατότητα μιας οικονομίας να παράγει πλούτο και ευημερία για τους πολίτες της εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα της και αυτό καθιστά αναγκαία και επιβεβλημένη την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Η προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στη βάση ενός αναπτυξιακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην καινοτομία την εξωστρέφεια και μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, είναι αυτή που θα καθορίσει την πορεία της Ελλάδας και την επιτυχία των κυβερνητικών πολιτικών.

Εν τω μεταξύ, όμως, το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνει την έλλειψη ρευστότητας και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και τις επιχειρήσεις, ενώ συντηρείται η ανησυχία ότι ο χρόνος μέχρι την προσαρμογή της όποιας νέας κυβέρνησης υπερβαίνει τα περιθώρια επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων.

Για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα, να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και να σχεδιαστεί ένα νέο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Οι πιθανότητες επιτυχίας εξαρτώνται από την σωστή ανάγνωση των διεθνών δεδομένων και ισορροπιών και απαιτούν τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, που εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο και η ευχή για τη νέα χρονιά.

Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε ότι η αυγή του Νέου Έτους θα συνοδευτεί με την ανάταξη της επιχειρηματικότητας και αναθέρμανση της οικονομίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: