WSJ: Μεγαλύτερο πρόβλημα η ελληνική πολιτική κρίση




Θέτοντας το ερώτημα για το ενδεχόμενο επιστροφής της ευρωζώνης στην ύφεση, με αφορμή πρόσφατη ‘ζοφερή’ πρόβλεψη του ΔΝΤ που δίδει στην πιθανότητα αυτή ποσοστό 40%, ο Simon Nixon σε ανάλυσή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «The Eurozone’s Problems Are Based in Politics», επισημαίνει ότι «οι κίνδυνοι σήμερα στην ευρωζώνη είναι πρωτίστως πολιτικής φύσεως».

Και αυτό είναι αισθητό στην περίπτωση της Ελλάδας, συνεχίζει ο αναλυτής, υποστηρίζοντας ότι από οικονομικής απόψεως, η χώρα δείχνει αυτή τη στιγμή πιο σταθερή από κάθε φορά από την αρχή της κρίσης. Και ενώ η αναλογία χρέους προς το ελληνικό ΑΕΠ που φθάνει το 175% δείχνει εξόφθαλμα υψηλή, το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, όπως και το προφίλ ωρίμανσής του, συγκαταλέγονται στα πλέον προνομιακά της ευρωζώνης, ενώ ακόμη και το ΔΝΤ πιστεύει σήμερα ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους της περί χρέους, χωρίς να απαιτηθεί περαιτέρω δανειακή βοήθεια.

Αντιθέτως, συνεχίζει ο Nixon, αυτό που αναστατώνει τις διεθνείς αγορές είναι η ασταθής πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς η αγορά φοβάται ότι μια νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να οδηγήσει σε αντιστροφή της προόδου που έχει σημειωθεί υπό την υφιστάμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα, αναφέρει ο Nixon, η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται, οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ανακεφαλαιοποιημένες σε αξιόπιστο επίπεδο και η νέα νομοθεσία περί χρεοκοπίας θα καταστήσει ευκολότερο γι΄αυτές την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με σταθερά, αλλά σίγουρα βήματα, οι δομικές μεταρρυθμίσεις άρουν εμπόδια για την οικονομική εξυγίανση της χώρας. Σε απάντηση, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει τον κ. Τσίπρα, ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το άγρυπνο βλέμμα της αγοράς, επιχειρώντας να διαπραγματευτεί μια πρόωρη έξοδο της χώρας από το δανειακό πρόγραμμα. Αυτή η ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη στρατηγική εν μέρει κατέληξε σε φιάσκο την περασμένη εβδομάδα, διότι η αντίδραση της αγοράς κατέδειξε ότι οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα χωρίς ένα προστατευτικό δίκτυ ασφαλείας.

Ωστόσο, τονίζει ο οικονομικός αναλυτής, το γεγονός αυτό απέδειξε στους Έλληνες, εκ των οποίων ποσοστό 20% δηλώνει ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιον θα ψηφίσει, τους κινδύνους που θα προκύψουν εάν ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.

http://online.wsj.com/articles/the-eurozones-problems-are-based-in-politics-1413749571

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: