«Να ανακρούσει πρύμνα» κάλεσε την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος σε δήλωσή του σχετική με την παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Επισημαίνοντας ότι με την παρουσία του τουρκικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για τη διενέργεια ερευνών, η Τουρκία «προσβάλλει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ενώ επίσης «ενεργώντας εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους» επί της ουσίας «αρνείται να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης» ο κ.Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θέτει «ανυπέρβλητα μπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο κ.Βενιζέλος, με την πράξη της η Τουρκία «υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στο Κομπάνι, τον ISIS, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις κρίσεις που εκδηλώνονται στα νότια και ανατολικά της Ευρώπης. Δυστυχώς το μέτωπο διασπάτει και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια».

Ως εκ τούτου, ο Έλληνας αξιωματούχος καλεί την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμνα – όχι μόνο το πλοίο αλλά και η εξωτερική πολιτική της χώρας, να κινηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: