Τα χρειάστηκαν οι Ευρωπαίοι: Σύνοδος κορυφής για την κρίση χρέους




Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θορυβημένοι από την ξαφνική επανάκαμψη της κρίσης χρέους θα συναντηθούν στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ξεκινά στις 23 Οκτωβρίου στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ευρωζώνη, αναφέρει ανταπόκριση των Ian Wishart (Μιλάνο) και Catherine Bosley (Ζυρίχη) στο BLOOMBERG με τίτλο «European Leaders Pivot to Debt Crisis After Wake-Up Call».

«Πρόκειται για μια προειδοποίηση προς όλους τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι η στρατηγική που ακολούθησαν έως τώρα, με την αυστηρή προσήλωση στους στόχους των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, δεν αποδίδει» τόνισε ο Charles Dallara, πρώην επικεφαλής του Institute of International Finance, σε συνέντευξή του στις 17 Οκτωβρίου, μετά την κατάρρευση των χρηματιστηρίων.

Οι Γάλλοι υπουργοί οικονομικών και οικονομίας, Michel Sapin και Emmanuel Macron, θα έχουν συνομιλίες σήμερα στο Βερολίνο με τους Γερμανούς ομολόγους τους ενόψει της συνόδου κορυφής.

Όπως επεσήμανε ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ, μολονότι η οικονομία δεν θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της ΕΕ με τον τρόπο που κυριαρχούσε κατά τη διάρκεια της όξυνσης της κρίσης από το 2010 έως το 2013, κατά κοινή ομολογία οι ανησυχίες για την κρίση στην Ευρωζώνη επιστρέφουν στο προσκήνιο.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την ενεργειακή πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της διαμάχης με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία, όπως και την αυξανόμενη απειλή από τον ιό Έμπολα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πτώση της αξίας των ελληνικών ομολόγων εξαιτίας της πρόθεσης του Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, να εξέλθει η χώρα από το σχέδιο διάσωσης, γεγονός που οδήγησε σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 16 Οκτωβρίου.

Ο κ. Σαμαράς, ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τους διεθνείς πιστωτές της μια ενδεχόμενη προληπτική γραμμή για την περίπτωση που το κόστος δανεισμού της χώρας θα εκτοξεύονταν μετά την αποχώρηση από το σχέδιο διάσωσης, δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ότι δεν χρειάζεται ένα νέο σχέδιο διάσωσης, προσθέτοντας ότι οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά και η υπερβολική αντίδραση θα δώσει εντέλει χώρο στην πραγματικότητα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: