Yποχωρούν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου να ανέρχεται πλέον στο 7,6%.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (www.amna.gr) οι πιέσεις δεν περιορίζονται μόνο στην ελληνική αγορά, απλώς η τελευταία, όντας πιο ευάλωτη δημιουργεί μεγαλύτερους κραδασμούς. Άλλωστε, σήμερα διευρύνονται τα περιθώρια (spreads) όλων σχεδόν των κρατικών ομολόγων της περιφερείας έναντι των γερμανικών τίτλων καθώς τα τελευταία πραγματοποιούν ράλι. Ενδεικτικά το περιθώριο, δηλαδή η διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο, του ελληνικού δεκαετούς έχει διευρυνθεί στο 6,75%. Την ίδια ώρα του ιταλικού δεκαετούς έχει φθάσει το 1,53% και του ισπανικού το 1,27%.

Έτσι, το άνοιγμα αυτό της ψαλίδας με τα γερμανικά ομόλογα σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την μεγάλη άνοδο που καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των ομολόγων αυτών. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση που εμφανίζεται τελευταία για τους κρατικούς τίτλους της Γερμανίας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις όσο αυξάνεται ό κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί περαιτέρω όχι μόνο εξαιτίας της προβλεπόμενης επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και από την πτώση της τιμής του πετρελαίου η οποία αναμένεται ότι θα συμπιέσει περαιτέρω τον πληθωρισμό.

Συνακόλουθα η προτίμηση στα γερμανικά ομόλογα έχει ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου είναι μόλις 0,79%.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των υπολοίπων ελληνικών ομολόγων, αυτή του πενταετούς έχει φθάσει το 5,54% και του τριετούς στο 5%.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: