ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχθηκε χθες Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και στη συνέχεια δέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο και την ακολουθία του στο προεδρικό γραφείο.

Η Φιλαρμονική της Κυπριακής Αστυνομίας και τιμητικό στρατιωτικό άγημα καταδρομέων απέτισαν τιμές στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο κατά την άφιξή του στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Ο Αρχιεπίσκοπος, εν μέσω μιας απρόσμενης χαλαζόπτωσης, κατευθύνθηκε προς τον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ΄ και κατέθεσε στεφάνι. Στα σκαλιά του Προεδρικού τον προϋπάντησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Πρώτη Κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη. Στους χώρους της υποδοχής του Προεδρικού ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε αγιασμό παρουσία των μελών της συνοδείας του και των υπαλλήλων της Προεδρίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου δέχθηκε αμέσως μετά τον Σεβασμιώτατο και τα μέλη της συνοδείας του στο προεδρικό γραφείο και παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου μίλησε για ορισμένες πτυχές των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που αφορούν στο Κυπριακό θέμα και επηρεάζουν την Μεγαλόνησο.

Ακολούθησε επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και στο οποίο παρακάθισαν η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου και εκπρόσωποι του διπλωματικού, επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου της χώρας.

Στην αρχή του γεύματος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του εξέφρασε την αγάπη, την εκτίμηση το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου λέγοντας: «Η εδώ παρουσία σας, σεβασμιότατε, αποτελεί την απόδειξη του διαχρονικού ενδιαφέροντος και της αγωνίας σας για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Δικαίως οι συχνές αναφορές και το ερώτημα που πολλάκις τίθεται εάν είσθε κυπριακής καταγωγής δεν είναι άσχετο με τους αγώνες σας προς δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού». Καταλήγοντας δε την ομιλία του τόνισε: «Η επίσκεψη σας θα ανανεώσει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο, τα ήδη πλούσια και αμοιβαία αισθήματα μεταξύ υμών και του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και του Ελληνισμού της Κύπρου προς το πρόσωπο σας». (βλ. πλήρες κείμενο παρακάτω)

Ο Αρχιεπίσκοπος στην αντιφώνησή του εξέφρασε την συγκίνηση που νιώθει για το προσκύνημα του στην Κύπρο και παραφράζοντας τον Απόστολο Παύλο είπε ότι «εδώ ζήσαμε μια πραγματικότητα ως έργο πίστεως, αγάπης και υπομονής ελπίδος» Είπε ακόμη ότι από τις εμπειρίες της επισκέψεως αυτής στην Κύπρο «έχουμε πάρα πολύ εντυπωσιαστεί και ως αποτέλεσμα έχουμε εντείνει την αίσθηση που έχουμε ότι αυτός ο λαός αξίζει κάθε συμπαράσταση» Το προσκύνημα στην Κύπρο αυτή τη φορά δυναμώνει μέσα μας την αίσθηση ότι η Κύπρος αξίζει όχι αυτά που κάνουμε αλλά χίλιες φορές αυτά που κάνουμε στην Αμερική, διότι αξίζουν οι άνθρωποι. Φεύγουμε όντως διαφορετικοί απ’ ότι ήρθαμε και για να χρησιμοποιήσω παρόμοια λόγια με μια φράση που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών όταν επισκέφθηκε το περασμένο χρόνο την Αμερική, θα πω ότι επιστρέφουμε στην Αμερική καλύτεροι ορθόδοξοι και καλύτεροι Έλληνες διότι ζήσαμε αυτές τις μέρες εδώ στην Κύπρο».

Λίγο νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέφθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον οποίο είχαν πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και στο ρόλο της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας στην Αμερική.

Εξάλλου το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος με τα μέλη της συνοδείας του, επισκέφθηκε το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου στη Λευκωσία όπου έγινε δεκτός από μια ομάδα τροφίμων του ιδρύματος που τον υποδέχθηκαν με λουλούδια και τραγούδια. Πρόκειται για ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1983 και προσφέρει υπηρεσίες σε 200 περίπου ενήλικα άτομα με ελαφρά ή μέτρια νοητική υστέρηση ή και σχετική αναπηρία. Ο διευθυντής του ιδρύματος Ανδρέας Γεωργίου και άλλοι συντελεστές, εργαζόμενοι και εθελοντές του ιδρύματος ξενάγησαν τον Σεβασμιώτατο στους διάφορους χώρους και εξήγησαν τους σκοπούς και το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως και κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ολοκληρώνοντας την επταήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, την οποία σε πολλές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χαρακτήρισε προσκύνημα και όχι απλά επίσκεψη, παρέστη σε δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν του στην Αμερικανική Πρεσβεία ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο κ. John Koenig.

Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του αναχωρούν αύριο από την Κύπρο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

DIMITRIOS-KYPROS05-28OCTOBER2014

Προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Δημητρίου

Μακαριότατε, Σεβασμιότατε,

Κυρίες και κύριοι, Με πολλή χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση υποδεχόμαστε στην Κύπρο τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, που με προθυμία και αγάπη ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας να επισκεφθεί για τέταρτη φορά το δοκιμαζόμενο από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, νησί μας.

Η Κύπρος χαιρετίζει την εδώ παρουσία ενός σεπτού και σεμνού Ιεράρχη, την οποία και ερμηνεύει ως επαναβεβαίωση του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος, της συνεπούς στήριξης και της ειλικρινούς αγάπης του προς τον αγωνιζόμενο για την ελευθερία και τη δικαίωσή του κυπριακό λαό.

Η εδώ παρουσία σας, σεβασμιότατε, αποτελεί την απόδειξη του διαχρονικού ενδιαφέροντος και της αγωνίας σας για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Δικαίως οι συχνές αναφορές και το ερώτημα που πολλάκις τίθεται εάν είσθε κυπριακής καταγωγής δεν είναι άσχετο με τους αγώνες σας προς δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Γνωστότατο είναι επίσης το κύρος και ο σεβασμός που τυγχάνετε όχι μόνο μεταξύ του Ελληνισμού της Αμερικής, του οποίου είστε άξιος εκπρόσωπος, αλλά ιδιαιτέρως από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σεβασμιότατε,

Η δράση σας δεν περιορίζεται στις αποφασιστικές παρεμβάσεις σας προς την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της χώρας που σας φιλοξενεί, αλλά εκτείνεται και στην ανθρωπιστική δράση προς στήριξη του έργου φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδρυμάτων, συμπασχόντων συνανθρώπων μας και ευρύτερα των ευάλωτων ομάδων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Κύπρου.

Μια έμπρακτη στήριξη που μεταφράζεται με εισφορές που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο δολάρια Αμερικής.

Σεβασμιότατε,

Θεωρώ πως το ελάχιστο για την πολύμορφη και πολύχρονη προσφορά σας προς τον Κυπριακό Ελληνισμό θα ήτο η έκφραση εκ μέρους της Πολιτείας, του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά, της βαθύτατης ευγνωμοσύνης και ολόψυχων ευχαριστιών για την προσφορά σας.

Είμαι γνώστης ότι ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος σας έχει τιμήσει με το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αυτό και λέγω ότι σε μένα έλαχε ο κλήρος να εκφράσω αυτό που αισθάνεται ο Κυπριακός Ελληνισμός και γενικότερα η πατρίδα μας.

Σεβασμιότατε,

Ο κυπριακός λαός βιώνει για τεσσαρακοστή χρονιά τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και τουρκικής κατοχής.

Μιας απαράδεκτης κατάστασης που παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγετών της ελληνοκυπριακής κοινότητας δεν κατέστη δυνατόν να τερματισθεί σαν αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας και των σχεδιασμών της Άγκυρας.

Μιας αδιαλλαξίας που δεν έχει καμφθεί ούτε από τη σωρεία των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των παρεμβάσεων της Ε.Ε. και σωρείας αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προσφάτως, όπως καλά γνωρίζετε Σεβασμιότατε, δημιουργήθηκε προς στιγμής ακτίδα φωτός ύστερα από το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, την ανταλλαγή λεπτομερών προτάσεων στο τραπέζι των συνομιλιών και το διορισμού νέου Ειδικού Συμβούλου από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά τις πολλαπλές δεσμεύσεις της Τουρκίας προς ισχυρούς στρατηγικούς εταίρους και όχι μόνον, ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη του νέου γύρου ουσιαστικών συνομιλιών, η Τουρκία επιδεικνύοντας την ίδια μέχρι σήμερα απαράδεκτη στάση, αντί της θετικής συμβολής στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποφάσισε να επαναβεβαιώσει την αδιαλλαξία της με στρατιωτικές επιχειρήσεις που εκτείνονται αυτή τη φορά και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς Σεβασμιότατε όσο και τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά και να καταστήσω σαφές προς όσους έχουν τη δυνατότητα παρεμβάσεων, πως δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο κάτω από απειλές ή εκβιασμούς προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύσει η στρατιωτική ισχύς.

Την ίδια, όμως, ώρα θέλω να επαναλάβω τη γνήσια βούληση αλλά και την αποφασιστικότητα μου και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας, να εργαστούμε άοκνα προκειμένου η Κύπρος να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος ειρήνης και ευημερίας.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας ανήκει στο Κράτος και συνεπώς μετά τη λύση τα οφέλη εκ της αξιοποιήσεως του θα καρπούται το σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας.

Ως εκ τούτου, στρατιωτικές απειλές και παράνομες παρεμβάσεις στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπρίων δεν υποβοηθούν στην κατοχύρωση των αυτονόητων. Αντίθετα, απομακρύνουν τις προοπτικές εξεύρεσης λύσης και της δυνατότητας αξιοποίησης του κινήτρου που ο φυσικός πλούτος προσφέρει.

Σεβασμιότατε,

Πέραν των προβλημάτων που η τουρκική εισβολή και κατοχή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, η πατρίδα μας αντιμετώπισε και τον κίνδυνο της ατάκτου χρεοκοπίας ως αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Η Κυβέρνηση, προ των ανυπολόγιστων συνεπειών, τόλμησε και πήρε ωφέλιμες, ίσως όχι αρεστές, σκληρές αποφάσεις.

Χάριν της ωριμότητας που επέδειξε ο κυπριακός λαός, παρά τις θυσίες που υπέστη, της συμπαράστασης των πολιτικών δυνάμεων, με αποδεκτές τυχόν διαφωνίες, αλλά και της συνεπούς και συνετούς στρατηγικής που ακολούθησε η Κυπριακή Κυβέρνηση, 18 μήνες μετά τις πρωτόγνωρες αποφάσεις του Eurogroup θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου γιατί έγινε κατορθωτό, μεταξύ άλλων, μετά τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις της Τρόικας και τις αναβαθμίσεις από διεθνούς Οίκους Αξιολόγησης να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του Κράτους. Μια αξιοπιστία που δοκιμάστηκε, όταν για πρώτη φορά προ μερικών μηνών γίναμε αποδεκτοί για δανειοδότηση στις διεθνείς αγορές, αλλά και μια αξιοπιστία που επεκτείνεται πλέον και στο τραπεζικό σύστημα μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των αποτελεσμάτων των δοκιμασιών αντοχής.

Δύο πυλώνες που αποτελούν τις βασικές συνισταμένες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, Κυπρίων και ξένων.

Αυτό που αναμένω είναι η ανταπόκριση εκ μέρους των Τραπεζών ώστε να υποβοηθηθεί η άμεση χρηματοδότηση των ώριμων έργων ανάπτυξης, καθώς και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με επιτόκια που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προς αντιμετώπιση της ανεργίας που συνεχίζει να αποτελεί ένα από μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Σεβασμιότατε,

Αποτελείτε μιαν κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης Ορθοδόξου Εκκλησίας και ένα διακεκριμένο πνευματικό άντρα, που μεταφράζει σε πράξεις και έργα ζωής τις διαχρονικές αρχές της χριστιανικής ηθικής και τις άφθαρτες αξίες που πρέπει να κοσμούν και να λαμπρύνουν τον ανθρώπινο βίο.

Ο απόδημος Ελληνισμός της Αμερικής ευτύχησε να έχει άξιο ποιμενάρχη. Το ίδιο ευτύχησε και ο μείζων Ελληνισμός, γιατί στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου βρήκε έναν έγκυρο εκφραστή των δικαίων του, έναν θαρραλέο υπερασπιστή των δικαιωμάτων του, μιαν αξιόπιστη φωνή των συμφερόντων του.

Η επίσκεψη σας θα ανανεώσει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο, τα ήδη πλούσια και αμοιβαία αισθήματα μεταξύ υμών και του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και του Ελληνισμού της Κύπρου προς το πρόσωπο σας.

Για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω εσάς και την αξιοσέβαστη αντιπροσωπεία σας, με αισθήματα αγάπης, βαθέως σεβασμού και ευγνωμόνων ευχαριστιών.

Οι ευχαριστίες μας απευθύνονται, μέσω εσάς και προς ολόκληρο τον απόδημο Ελληνισμό της Αμερικής, του οποίου η βοήθεια, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη προς τη δοκιμαζόμενη Κύπρου είναι αδιάλειπτη, πολύμορφη και πολύτιμη.

Καλώ όλους σε πρόποση υπέρ της υγείας και μακροημέρευσης του εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ο οποίος χθες είχε και τα ονομαστήρια του, ευχόμενοι η επόμενη επίσκεψή του να πραγματοποιηθεί σε μια Κύπρο ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας φιλοδωρήσω, Σεβασμιότατε, ως ένδειξη της μεγάλης αγάπης, της ευγνωμοσύνης και των ευχαριστιών μας, ένα εικόνισμα του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, που ήταν εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, Κύπριος στην καταγωγή ο οποίος κατοικούσε στα Ιεροσόλυμα. Ήρθε στην Κύπρο με τον Απόστολο Παύλο τον 1ο αιώνα μ.Χ. και κήρυξε τον Χριστιανισμό.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου θεωρεί τον Απόστολο Βαρνάβα ιδρυτή και προστάτη της. Ο Απόστολος Βαρνάβας έγινε επίσκοπος Σαλαμίνος και ακολούθως είχε μαρτυρικό τέλος, αφού απέθανε δια λιθοβολισμού στη Σαλαμίνα της κατεχόμενης, σήμερα, Αμμοχώστου. Εκεί βρίσκεται και η σταυροπηγιακή Μονή αφιερωμένη στον Απόστολο Βαρνάβα. Εκεί βρέθηκε το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Ματθαίου στο στήθος του, κατόπιν οράματος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Ανθέμιου, το 477 μ.Χ., οπότε και η Εκκλησία της Κύπρου επιβεβαιώθηκε ως Αυτοκέφαλη, ως Αποστολικό καθίδρυμα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: