Μακρυά η συμφωνία για τα “κόκκινα δάνεια”




“Προχωρήσαμε σήμερα περισσότερο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά δεν είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία”, σχολίασε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (www.amna.gr) κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της βραδινής σύσκεψης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι η συζήτηση ήταν καλή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά πιθανόν να αλλάξουν κάποια στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητάει περισσότερες λεπτομέρειες για το σκέλος της ρύθμισης που θα αφορά στους μεγαλοοφειλέτες. Η κουβέντα που έγινε ήταν για να βγουν οι 1.000 μεγαλύτερες, δηλαδή οι επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα χρέη, από τη ρύθμιση, ώστε να μην καθυστερήσει ο νόμος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο ΑΠΕ ότι οι ρυθμίσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολες διότι πρέπει να είναι εξατομικευμένες, ενώ για τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις είναι εύκολο να υπάρχουν “λύσεις πακέτο”.

Έτσι είναι πιθανόν τελικά να διευρυνθούν τα κριτήρια και τελικά να αυξηθεί ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν ότι τα νομοθετήματα για τα κόκκινα δάνεια, τα επιχειρηματικά και αυτά των φυσικών προσώπων θα είναι δύο, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν ότι η συζήτηση που έγινε σήμερα με τη τρόικα αφορά στα σύνολο των επιχειρούμενων ρυθμίσεων, τόσο για τα ληξιπρόθεσμα όσο και για τα κόκκινα δάνεια καθώς οι ρυθμίσεις “πρέπει να κουμπώνουν η μια με την άλλη” όπως είπε.

Οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες και όπως σχολίασε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι αναγκαία η φυσική παρουσία της τρόικας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Πάντως οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι επιδιώκεται να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μάλιστα δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι ρυθμίσεις που αφορούν στο εύρος των δόσεων και το κούρεμα προσαυξήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε ότι «στη σημερινή συνάντηση μάθαμε τι σκέφτεται η τρόικα και συζητήθηκαν οι βασικές αρχές της συζήτησης».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: