Η πρόταση του ΔΝΤ για την Ελλάδα




Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να τερματίσει τη περαιτέρω δανειακή σχέση της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφορά τον ίδιο και τις δυνατότητες της χώρας μας να ανταπεξέλθει και να αναζητήσει τους πόρους, που ίσως χρειαστεί, από άλλες πηγές, όπως είναι οι αγορές. Όμως, στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς προχωρήσει με τους σχεδιασμούς του, το Ταμείο θα προσφέρει «προληπτική στήριξη» στη χώρα μας.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας άρα και της Ελλάδας να διαχειριστεί τα οικονομικά της, δείχνοντας έτσι την κατεύθυνση των συζητήσεων, που θα έχει την Κυριακή με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, και τον συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Σταύρο Παπασταύρου, οι οποίοι έχουν εντολή να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τη συμφωνημένη αποχώρηση της Ελλάδας από το Πρόγραμμα.

«Με ικανοποίηση», είπε η κ. Λαγκάρντ, «βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της, τόσο από δημοσιονομικής άποψης όσο και στο θέμα των αγορών, όπου έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση».

Η γενική διευθύντρια πρόσθεσε ότι «επίσης πιστεύουμε ότι για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και προκειμένου να αποδίδει διαρκώς ένα θετικό αποτέλεσμα, θα ήταν κατά την άποψη μας σε καλύτερη θέση εάν είχε προληπτική στήριξη».

Εξηγώντας τη νέα σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της, η γενική διευθύντρια είπε τα εξής:

«Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (τρόικας-Ελλάδας). Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της». Το Ταμείο, συνέχισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο.

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου της κ. Λαγκάρντ, πηγή του Ταμείου διευκρίνισε τα εξής:

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει να διακόψει τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με το Ταμείο, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό «δεν φεύγει αυτόματα» (από τη χώρα μας), διότι το κράτος χρωστά δισεκατομμύρια στους δανειστές τους.

Επίσης, η πηγή είπε ότι τα χρήματα που θα αποφασίσει να μην εκταμιεύσει, θα υπάρχουν, και αν τα χρειαστεί η Ελλάδα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. «Αν δεν επιθυμείτε μην τα χρησιμοποιήσετε», τονίστηκε χαρακτηριστικά

Το Ταμείο ζητά μία προφυλακτική γραμμή στήριξης, όπως χαρακτηρίστηκε, και αυτό το αίτημα αποκαλύπτει από μόνο του ότι θα υπάρχει «μία κάποια επιτήρηση». Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν παίρνει νέα δανεικά, μειώνονται και οι απαιτήσεις του Ταμείου, το οποίο όμως προειδοποιεί για την ανάγκη να τηρηθούν με ευλάβεια οι υποσχέσεις και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες με τους δανειστές.

Τέλος, είναι φανερό ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να παρεμβαίνει στην περίπτωση που απαιτούνται επιπρόσθετοι πόροι ή παραβιαστούν οι συμφωνίες.

Βασικά, όπως τονίστηκε στο «Εθνος», η «ρήση» της κ. Λαγκάρντ σημαίνει ότι «πρέπει να σας επιτηρούμε, αλλά με διαφορετικό τρόπο»

Η γενική διευθύντρια μίλησε και για την ανάγκη υιοθέτησης πιο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Ζήτησε επίσης επαγρύπνηση για τον αποπληθωρισμό και για την ύφεση, ούτως ώστε η Ευρωζώνη να αποφύγει μια στασιμότητα αντίστοιχη με αυτή της Ιαπωνίας, τη δεκαετία του ‘90.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: