Η θυγατέρα της εργάζεται για τον Βγενόπουλο – Να παραιτηθεί η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου




Με γραπτή δήλωση, στην οποία χρησιμοποιεί αυστηρή γλώσσα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τοποθετήσεις και ισχυρισμούς, που διατύπωσε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Αριστείδης Βικέτος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο διευθυντής του Γραφείου του, πέραν της ετοιμασίας του εγγράφου διορισμού απέστειλε στην κ. Γιωρκάτζη και πιστό αντίγραφο του συμβολαίου των δύο προκατόχων της, προκειμένου να λάβει γνώση των όρων βάσει των οποίων θα ετύγχανε διορισμού.

Η κ. Γιωρκάτζη, σημειώνεται στην δήλωση Αναστασιάδη, επέστρεψε στον διευθυντή του Γραφείου του το συμβόλαιο, «χωρίς οποιαδήποτε αναφορά περί αφαίρεσης διατάξεων, που άπτοντο του ασυμβίβαστου εκτέλεσης συγκεκριμένων καθηκόντων από συμφέροντα εξ αίματος συγγενών της».

Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει θλίψη, διότι πέραν της παραλείψεως αυτής, η κ. Γιωρκάτζη ουδέποτε και με οποιονδήποτε τρόπο του γνωστοποίησε ότι η θυγατέρα της εργοδοτείτο στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, αλλά το χείριστο, όπως σημειώνει, ότι το εν λόγω γραφείο εκπροσωπούσε νομικά τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει θλίψη και για τις αναφορές της κ. Γιωρκάτζη ότι «τάχα, μετά τη δημοσιοποίηση των σχέσεων του πρώην συζύγου και της θυγατέρας της με τον κύριο Βγενόπουλο, συζήτησε το θέμα μαζί του και ότι δήθεν της ανέφερε ότι είχε γνώση από που προέρχονται οι κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον της».

Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί οποιονδήποτε να επικαλείται το όνομα του ή να δώσει κάλυψη σε οποιονδήποτε καταχράται, όπως αναφέρει, της εμπιστοσύνης του και να τον επικαλείται προκειμένου να αποφύγει τις νομικές υποχρεώσεις του.

Αν είναι κάτι για το οποίο οφείλει να απολογηθεί, αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι η παράλειψη να ελεγχθεί κατά γράμμα το συμβόλαιο, που υπεγράφη και οι τυχόν αλλαγές που επέφερε εν αγνοία του η κ. Γιωρκάτζη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει την θέση του περί μηδενικής ανοχής σε θέματα που μπορεί να κριθούν ή να εκληφθούν ως παραβίαση των Κανόνων χρηστής διοίκησης. Αυτό, προσθέτει, ισχύει και για την κυρία Γιωρκάτζη.

Στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής έγινε συζήτηση σε υψηλούς τόνους. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι εκ της θέσης της, η κ. Γιωρκάτζη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει πράγματα και καταστάσεις αναφορικά με την πορεία των ερευνών για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας από τη συγγενική της σχέση με τους νομικούς συμβούλους του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ο κος Κληρίδης είπε ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει και εναπόκειται στο χαρακτήρα το ήθος και τη δεοντολογία του αξιωματούχου, αν θα την χρησιμοποιήσει.

Η κα Γιωρκάτζη μίλησε για προσπάθειες εκφοβισμού της Κεντρικής Τράπεζας και είπε χαρακτηριστικά: «Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να διοικούν την Κύπρο με τα λεφτά τους, αυτό σε μένα δε θα περάσει».

Η κα Γιωρκάτζη αποχώρησε από την Επιτροπή και δεν εισήλθε σε περαιτέρω συζήτηση θεμάτων, που αφορούν την επείγουσα παροχή ρευστότητας (ΕLA). Από την Βουλή πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Κατά την αναχώρηση της δεν έκανε δηλώσεις.

Τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους θέτουν θέμα αξιοπιστίας της κ. Γιωρκάτζη και την καλούν να υποβάλει την παραίτηση της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: