Γνωρίζουν στο ΔΝΤ την απόφαση Σαμαρά και περιμένουν




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Παρά το γεγονός ότι δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ουάσιγκτον το επίσημο αίτημα της Αθήνας για τερματισμό του Ελληνικού Προγράμματος, εν τούτοις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωρίζουν την επιθυμία της κυβέρνησης και είναι έτοιμοι να τη συζητήσουν. Την ιδια στιγμή θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο για την Ελλάδα να επιλέξει το «δίχτυ προστασίας» που της πρόσφερε την Πέμπτη η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», διότι η κατάσταση είναι εύθραυστη.

Ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι μόλις ξεκινούν οι συζητήσεις (για το θέμα), εννοώντας το μήνυμα που μεταφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στην έδρα του ΔΝΤ και στη διάρκειά της ο Ελληνας υπουργός θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι για την ώρα συνεχίζεται η συζήτηση στο πλαίσιο της τελευταίας επιθεώρησης, που θα συνεχιστεί το Νοέμβριο με την επίσκεψη των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ήταν προσεκτικός για το θέμα που άνοιξε η κ. Λαγκάρντ και αφορά τη συνέχιση του Ελληνικού Προγράμματος και δεν θέλησε να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε η διευθύντρια του ΔΝΤ. «Με δεδομένη της εύθραυστη κατάσταση στις αγορές ένα είδος προγράμματος, προληπτικού προγράμματος για την Ελλάδα θα ήταν ίσως σκόπιμο» σημείωσε, πυροδοτώντας συζητήσεις για τη νέα σχέση του Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση.

Όμως, δεν έκρυψε ότι κατά την άποψη του Ταμείου «είναι προτιμότερο η Ελλάδα να κρατήσει κάποιας μορφής σχέση (με τους δανειστές της)». Πρόσθεσε ότι όπως είπε η γενική διευθύντρια, η σχέση είναι εξελισσόμενη και οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν για το πώς θα διαμορφωθεί αυτό. «Αλλά δεν έχω να πω κάτι σε συγκεκριμένη βάση επί του παρόντος», τόνισε.

Όμως, μίλησε με θετικό τρόπο για τη χώρα μας λέγοντας ότι «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα». Μίλησε για την σταδιακή πρόσβαση που ανακτά στις αγορές και για επισφάλειες που σχετίζονται με την αύξηση των spreads λέγοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμη εύθραυστη.

Ο κ. Τόμσεν ζήτησε από την Αθήνα να συνεχίσει τις προσπάθειες επειδή ξεκίνησε από δυσχερή θέση και λόγω των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε στους κινδύνους από την επιβράδυνση της ανάκαμψης στις χώρες ης Ευρωζώνης.

Αναφορικά με την πρόταση της κ. Λαγκάρντ για προληπτική γραμμή στήριξης και την πρόθεση της Αθήνας να διακόψει κάθε σχέση με το Πρόγραμμα, διευκρινίζονται τα εξής:

Πρώτον: Η γενική διευθύντρια δεν συνδέει τον τερματισμό του Προγράμματος με την προληπτική γραμμή στήριξης. Εξήγησε πως κάθε χώρα δικαιούται να αποχωρήσει από Πρόγραμμα, με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε (στο Πρόγραμμα): με την αποστολή επιστολής η οποία θα ζητά τη διακοπή, όπως ζητούσε την ένταξη στον μηχανισμό.

Δεύτερον: Το Ταμείο σέβεται το δικαίωμα της Ελλάδας να αποχωρήσει από το Πρόγραμμα, αλλά θεωρεί πως πρέπει να προστατευθεί από τυχόν επιθέσεις των αγορών ή άλλους αστάθμητους παράγοντες. Για το λόγο αυτό, προτείνει συνέχιση του Μνημονίου, υλοποίηση των υποσχέσεων και των υποχρεώσεων και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποδοχή της προληπτικής στήριξης, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι» ων 15 δισεκατομμυρίων κάθε φορά που αντιμετωπίζει δυσκολίες να καλύψει τις ανάγκες της από τις αγορές.

PHOTO: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde participates in CNN Debate on the Global Economy at the 2014 IMF/World Bank Annual Meetings at George Washington University, Lisner Auditorium October 9, 2014 in Washington. IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: