Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στο Σαμαρά για τα υποβρύχια




Ο αποδεξαμενισμός «και όχι καθέλκυση όπως θέλει να την εμφανίσει η κυβερνητική προπαγάνδα» του υποβρυχίου «Πιπίνος» είναι θετική εξέλιξη, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος κατηγόρησε ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό για «το συγχωροχάρτι που έδωσε στους υπουργούς των τελευταίων χρόνων για την υπόθεση των υποβρυχίων». 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Δρίτσας, o οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τελετή, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει αυτή την πρόοδο, πολύ περισσότερο που, όπως τονίζει, επί χρόνια με τη σταθερή κριτική αλλά και τις προτάσεις του έχει συμβάλει σε αυτήν και πρόσθεσε ότι το κόμμα του προσδοκά στη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση των εν πλω δοκιμών, ώστε μέσα σε σύντομο διάστημα το υποβρύχιο «Πιπίνος» να ενταχθεί πραγματικά στη δύναμη του Στόλου.

Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Δρίτσας, «δεν είναι δυνατόν να μείνουν ασχολίαστες οι αναφορές του πρωθυπουργού στη σύντομη ομιλία, με τις οποίες σαφέστατα έδωσε συγχωροχάρτι σε όλες τις κυβερνήσεις και τους υπεύθυνους υπουργούς των 12 τελευταίων χρόνων». Με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή, ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Δρίτσας, «ο κ. Σαμαράς κάλυψε πολιτικά όλους ανεξαιρέτως τους υπεύθυνους του σκανδάλου των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και εξήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεσή του να βάλει “ταφόπλακα” στη συνεχιζόμενη διερεύνηση για την απόδοση ευθυνών».

Ο κ. Δρίτσας δήλωσε, επίσης: «Σε αυτήν την επιχείρηση “κουκουλώματος” ο κ. Σαμαράς ας μην περιμένει τη συναίνεση ούτε από τον ελληνικό λαό ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον διαβεβαιώνουμε ότι για μας το διαρκές σκάνδαλο των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά παραμένει ανοικτή υπόθεση».

Σαμαράς: Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα ισχύος- Καθέλκυση υποβρυχίου «Πιπίνος»

«Σήμερα η Ελλάδα στέλνει, προς κάθε κατεύθυνση, μήνυμα ισχύος και μήνυμα ανάπτυξης» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην τελετή καθέλκυσης και ονοματοδοσίας του υποβρυχίου «Πιπίνος», η οποία έγινε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρουσία του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

«Τα χρήματα που πλήρωσε ο λαός απέκτησαν αντίκρυσμα» είπε ο πρωθυπουργός, οποίος έκανε ειδική αναφορά στα ναυπηγεία και ευχαρίστησε τους εργαζομένους σ΄αυτά. «Η κατασκευή του υπερσύγχρονου αυτού οπλικού συστήματος έγινε σε ελληνικά ναυπηγεία και από ελληνικά χέρια» τόνισε και πρόσθεσε: «Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας για τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας». «Δεν νοείται», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «μια ναυτιλιακή υπερδύναμη, όπως είναι η χώρα μας, να μη διαθέτει την αντίστοιχη ναυπηγοεπισκευαστική υποδομή, που ούτως ή άλλως υπάρχει».

Υπογράμμισε: «Περνάμε σε μια νέα εποχή και ο στόχος μας είναι η νέα Ελλάδα, η Ελλάδα του αύριο να είναι μια χώρα προόδου, κύρους και κυρίως εθνικής αυτοπεποίθησης».

Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε συναινετικό πνεύμα ότι για να φτάσουμε στη σημερινή «μεγάλη στιγμή», έπειτα από δώδεκα χρόνια, χρειάστηκαν «οι προσπάθειες πολλών ανθρώπων και πολλών κυβερνήσεων», ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη θητεία του Ευ. Βενιζέλου ως υπουργού Άμυνας, στη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, κατόπιν δικής του εισήγησης, ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο πέρασαν τα υποβρύχια στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου.

Κλείνοντας, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει τη βούληση και τη δύναμη να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μετά την κρίση εποχή, στο όνομα μιας υπεύθυνης εθνικής αποστολής».

Στο θέμα της «εθνικής συνεννόησης», αναφέρθηκε και ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «ο χειρισμός της υπόθεσης των υποβρυχίων αναδεικνύει πόσο σημαντική είναι για τη χώρα η πολιτική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα». Επισήμανε επίσης ότι η επίλυση του προβλήματος των υποβρυχίων έγινε συντομότερα και πιο οικονομικά από τους στόχους που είχαν θέσει.

«Η ένταξη των υποβρυχίων στον στόλο μας», πρόσθεσε, «ενισχύει τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στην υπηρεσία της ειρήνης της σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο και την ΝΑ Ευρώπη», ενώ σύντομα, όπως είπε, θα ακολουθήσει η ένταξη στο πολεμικό ναυτικό των υποβρυχίων Ωκεανός, Ματρώζος και Κατσώνης.

Τους δύο χαιρετισμούς ακολούθησε η ονοματοδοσία του υποβρυχίου Πιπίνος -από το όνομα του Υδραίου πυρπολητή στο πλευρό του Κανάρη- το οποίο θα κάνει δοκιμαστικούς πλόες, πριν ενταχθεί πλήρως στον στόλο.

Παρόντες στην τελετή ήταν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, οι υπουργοί Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Βασ. Κικίλιας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιω. Τραγάκης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, βουλευτές, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ιω. Δρίτσας, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων και άλλοι προσκεκλημένοι.

Νίνα Μελισόβα, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: