Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να αμφισβητήσει τη Γερμανία




Τα τελευταία τρία χρόνια ο Μάριο Ντράγκι μείωσε τα κεντρικά επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υιοθέτησε ένα κυμαινόμενο ευρώ, ενώ δεσμεύθηκε να αγοράσει εταιρικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες, ώστε να τους δώσει χρήματα για να διαθέσουν στην αγορά, στηρίζοντας την ανάπτυξη.

Η εκστρατεία ωστόσο του προέδρου της ΕΚΤ δεν φαίνεται να αποδίδει υποστηρίζουν οι Stefan Riecher και Simon Kennedy σε άρθρο τους στο BLOOMBERG με τίτλο «The European Central Bank May Have to Defy Germany» προσθέτοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας ύφεσης εντός της επόμενης εξαετίας, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 0,3%, μολονότι στόχος της ΕΚΤ ήταν η διατήρησή του λίγο πιο κάτω από το 2%. Οι επενδυτές θεωρούν ότι θα συνεχισθεί η πτώση των τιμών στην Ευρωζώνη, οδηγώντας την Ευρώπη σε ένα είδος αποπληθωρισμού, όπως αυτόν που ταλαιπώρησε την Ιαπωνία για χρόνια. Χωρίς μια ελαφριά άνοδο του πληθωρισμού δύσκολα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τιμές και μισθούς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα υπό πίεση για την εισαγωγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα απελευθέρωνε φθηνό χρήμα μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων που κρατούν σήμερα τράπεζες, εταιρείες και άλλοι από την ΕΚΤ.

Εμπόδιο σε αυτό είναι η Γερμανία, η οποία δεν επιθυμεί την δημιουργία συγκαλυμμένων σχεδίων διάσωσης από την ΕΚΤ. Η αγορά κρατικών ομολόγων, κατά το πρότυπο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και πολλών άλλων χωρών, αποτελεί ανάθεμα για τους Γερμανούς. Η αγορά κρατικού χρέους των κ-μ της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης από την ΕΚΤ θα έμοιαζε με χρηματοδότηση ατομικών κυβερνήσεων, κάτι που απαγορεύει η ιδρυτική συνθήκη της ΕΝΕ. Εάν επίσης η ΕΚΤ αγόραζε το χρέος θα μειώνονταν η πίεση σε χώρες όπως την Ελλάδα και τη Γαλλία για τον εξορθολογισμό των προϋπολογισμών τους και για να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο παραγωγικές.

Όπως επισημαίνει ωστόσο το άρθρο, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ θα τόνωνε την κατανάλωση και θα αύξανε τον πληθωρισμό με την παροχή φθηνών πιστώσεων. Εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα οδηγούσε σε ένα αδύναμο ευρώ καθώς οι επενδυτές θα αναζητούσαν αλλού υψηλότερες αποδόσεις. Ένα αδύναμο ευρώ θα καθιστούσε τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και θα αύξανε την πιθανότητα πληθωρισμού καθώς οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών όπως το πετρέλαιο θα ήταν ακριβότερες. Θα βελτίωνε επίσης τους ισολογισμούς των τραπεζών.

http://www.businessweek.com/articles/2014-10-09/ecb-may-have-to-defy-germany-on-buying-government-bonds

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: