New York Times για Γλέζο: 70 χρόνια αντίστασης




Αφιέρωμα στο Μανώλη Γλέζο δημοσιεύσει σήμερα η International New York Times η οποία αναφέρεται εκτενώς στη συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑστις κινητοποιήσεις κατά του μνημονίου, ενώ σημειώνει πως «για πάνω από 70 χρόνια είναι ακτιβιστής στα πιο κρίσιμα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

Στο αφιέρωμα ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζεται «εθνικό σύμβολο το οποίο υπερβαίνει τις ιδεολογίες». Το πορτραίτο αναφέρεται και στις πολιτικές θέσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Μερικές φορές ο Γλέζος μπορεί να ακούγεται ακραίος, ακόμα και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάποτε απειλούσε να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη».

«Ενώ η Αθήνα ταρασσόταν από διαδηλώσεις, στις πρώτες γραμμές των διαδηλωτών, μπορούσε να δει κανείς έναν ασπρομάλη να υψώνει τη γροθιά του ενάντια στα ΜΑΤ, ενώ οι αστυνομικοί πετούσαν τα δακρυγόνα στο πρόσωπό του. Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα μπορούσε να δει κανείς, την ίδια μορφή, στα έδρανα της Βουλής να διαφωνεί με τα μέτρα λιτότητας, λέγοντας πως θα ρίξουν την Ελλάδα στο γκρεμό», ξεκινά η εφημερίδα να συστήνει στους αναγνώστες της τον Γλέζο. «Ο 92χρονος Έλληνας μαχητής της ελευθερίας, για περισσότερα από 70 χρόνια έχει ενεργό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Έχει τρεις φορές καταδικαστεί σε θάνατο, έχει περάσει 12 χρόνια στη φυλακή, εν μέσω βασανιστηρίων και 4 χρόνια στην εξορία», αναφέρει το αφιέρωμα.

Από το εγκωμιαστικό κείμενο, δεν λείπει η αναφορά στην υποστολή της ναζιστικής σημαίας κατά την Κατοχή μαζί με τον Απόστολο Σάντα. «Είχαμε απόλυτη συναίσθηση της ιστορικότητας του γεγονότος», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφο της εφημερίδας που τον επισκέφτηκε στο σπίτι του προσθέτοντας πως «καμία μάχη γι’ αυτό που πιστεύει κανείς δεν είναι μάταια».

Το δημοσίευμα καταλήγει με μια δήλωση-αναφορά του Μανώλη Γλέζου στους «συντρόφους» του: «Αυτό είναι που με κρατάει. Πρέπει να συνεχίσω να ζω και να πολεμώ και να αγωνίζομαι γι’ αυτούς».

ΠΗΓΗ: New York Times, Ε.Σ. – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: