Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία ως υπόπτου για σεξουαλικά αδικήματα, δήλωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει “σύντομα” το κτίριο της πρεσβείας, αλλά η Βρετανία επισήμανε ότι εξακολουθεί να προτίθεται να τον συλλάβει, αν το προσπαθήσει.

Ο Ασάνζ διατύπωσε αυτόν τον αιφνιδιαστικό ισχυρισμό στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία έδωσε καθισμένος δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο. Όμως ο εκπρόσωπός του υποβάθμισε τις πιθανότητες να αναχωρήσει άμεσα από την πρεσβεία, λέγοντας πως πρέπει πρώτα η βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη θέση της και να τον αφήσει να φύγει χωρίς να τον συλλάβει, κάτι που έχει επανειλημμένα αρνηθεί να πράξει.

Ο 43χρονος Αυστραλός διέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία για να ανακριθεί σχετικά με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και βιασμό, τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Ο Ασάνζ λέει πως φοβάται πως, αν εκδοθεί στη Σουηδία, θα παραδοθεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να δικαστεί ως υπεύθυνος μιας από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην αμερικανική ιστορία.

Ο Ασάνζ μπορεί να συλληφθεί αν βγει από την πρεσβεία στο Λονδίνο επειδή έχει παραβιάσει τους όρους της εγγύησής του.

“Αναχωρώ σύντομα από την πρεσβεία. . . όμως ίσως όχι για τους λόγους που ο Τύπος του Μέρντοκ και το Sky News λένε αυτή τη στιγμή”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, το οποίο ανήκει εν μέρει στην εταιρεία 21st Century Fox του Ρούπερτ Μέρντοκ, είχε μεταδώσει νωρίτερα πως ο Ασάνζ σκέπτεται να εγκαταλείψει την πρεσβεία λόγω επιδείνωσης της υγείας του.

Τα σχόλιά του δημιούργησαν για λίγο την εντύπωση πως μπορεί να αναχωρήσει αμέσως. Όμως ο Κρίστιν Χράφνσον, ο εκπρόσωπός του, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ενδέχεται να κάνει κάτι τέτοιο μόνον αν η βρετανική κυβέρνηση “ανακαλέσει την πολιορκία έξω”. Ο Ασάνζ δεν προτίθεται να παραδοθεί στην αστυνομία, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Πατίνιο δήλωσε πως θα προσπαθήσει να έχει συνομιλίες με τον βρετανό ομόλογό του για την επίλυση της υπόθεσης. Πρόσφατες αλλαγές που επήλθαν στους βρετανικούς νόμους οι οποίοι διέπουν τις εκδόσεις προσώπων μπορεί να σήμαιναν πως ο Ασάνζ δεν θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την έκδοση, αν η υπόθεσή του άρχιζε τώρα.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε πως παραμένει πάντα προσηλωμένο στην επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα, αλλά επανέλαβε ότι ο Ασάνζ εξακολουθεί να πρέπει να εκδοθεί.

“Προσβλέπουμε στον Ισημερινό για να βοηθήσει να οδηγηθεί σ’ ένα τέλος αυτή η δύσκολη και δαπανηρή κατάσταση”, δήλωσε μια εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με την υγεία του, ο Ασάνζ δήλωσε πως οποιοσδήποτε θα επηρεαζόταν αν περνούσε δύο χρόνια κλεισμένος μέσα σ’ ένα κτίριο το οποίο δεν έχει εξωτερικούς χώρους, και χωρίς να εκτίθεται άμεσα στο φως του ήλιου, κάτι για το οποίο έχει παραπονεθεί αρκετές φορές ως τώρα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: