Αχμέτ πρωθυπουργός; Οτσαλάν υπέρ Ερντογάν…




Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πιθανόν θα αναλάβει την θέση του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και άρα θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

«Όπως το βλέπω, ο Νταβούτογλου θα αναλάβει την θέση αυτή. Θα τον υποστηρίξουμε» τόνισε ο Γκιουλ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Ocalan01

ΠΟΙΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΟΤΣΑΛΑΝ?

«Στη νέα περίοδο που ξεκίνησε με τις προεδρικές εκλογές το όραμα της δημοκρατικής Τουρκίας, έπαυσε πλέον να αποτελεί ουτοπία», εκτίμησε ο έγκλειστος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ο Οτζαλάν που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ίμραλι της θάλασσα του Μάρμαρα όπου κρατείται, είπε ότι «ο πόλεμος των 30 ετών βρίσκεται στο τέλος του, μέσω μεγάλων δημοκρατικών διαπραγματεύσεων».

Οι διαπραγματεύσεις αυτές που γίνονται από το φθινόπωρο του 2012, μέσω του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών MIT Χακάν Φιντάν, βρίσκονται στο βάθος όλων των μεγάλων εξελίξεων στην Τουρκία, αλλά και στη γενικότερη περιοχή. Έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι ανάγκες των διαπραγματεύσεων αυτών καθόριζαν τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, τα τελευταία χρόνια. Εκτός από τους στόχους και το περίγραμμα των διαπραγματεύσεων, ελάχιστες άλλες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές, κυρίως μέσα από έμμεσες δηλώσεις που κάνει περιοδικά ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Οι βουλευτές του HDP, Περβίν Μπουλντάν, Ιντρίς Μπαλουκέν και Σιρί Σουρέγια Οντέρ, που συναντήθηκαν με τον Κούρδο ηγέτη στο Ίμραλι, μετέφεραν στους δημοσιογράφους ότι ο Οτζαλάν θεωρεί ότι «διανύουμε μια διαδικασία, της οποίας οι επιπτώσεις και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ μεγάλα».

«Ο πόλεμος των 30 ετών, τελειώνει με τις μεγάλες δημοκρατικές διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται» φέρεται να είπε στους βουλευτές. «Η διαδικασία αυτή συμπεριλαμβάνει ιστορικές δυνατότητες που μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο για την ειρηνική κατάκτηση των ελευθεριών, και την επίλυση προβλημάτων, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλη την περιοχή», τόνισε ο Κούρδος ηγέτης.

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν έχει ήδη από το 2012 καταστήσει σαφές δημόσια , ότι θεωρεί πως ο εθνικισμός δεν αποτελεί πλέον τη βάση για την επίλυση των προβλημάτων που θέτει εθνική ταυτότητα στις σύγχρονες κοινωνίες. Είχε τονίσει ότι η εθνικισμός επιδεινώνει τα προβλήματα και είχε επισημάνει ότι ο αγώνας για την κατοχύρωση των ατομικών ελευθεριών είναι ο τρόπος λύσης του προβλήματος. «Ο εθνικισμός είναι όργανο υποταγής και όχι απελευθέρωσης» είχε γράψει σε επιστολή στους συντρόφους του που δημοσιεύθηκε στον τουρκικό Τύπο.

Ο ένοπλος αγώνας του PKK άρχισε πριν από 30 χρόνια, την 15η Αυγούστου 1984, με επίθεση στο χωριό Σιμντί και έχει αφήσει πίσω δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τρομερές οικονομικές καταστροφές. Οι εχθροπραξίες έχουν ουσιαστικά σταματήσει , όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις από τις οποίες έχουν αποκλεισθεί όλοι όσοι είχαν λειτουργήσει μέχρι σήμερα ως “μεσολαβητές” . Πολλοί αποδίδουν στη μορφή αυτή της διαπραγμάτευσης την επιτυχία της, την απουσία διαρροών για αυτή, αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται συνεχώς ο αρχηγός της Τουρκικής ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, που έχει προσωπικά αναλάβει την υπόθεση για την οποία ενημερώνεται ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ελάχιστοι ακόμα κρατικοί λειτουργοί.

ΠΗΓΗ: ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: