Επιστρέφουν οι νταλίκες με ελληνικά φρούτα που προορίζονταν για τη Ρωσία




Με τα ψυγεία τους γεμάτα με χιλιάδες τόνους αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών ελληνικής παραγωγής άρχισαν ήδη να επιστρέφουν στην Ημαθία και την Πέλλα δεκάδες νταλίκες-ψυγεία, που είχαν ξεκινήσει για τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες, αλλά βρέθηκαν στη “δίνη” του ρωσικού εμπάργκο.

“Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο. Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις. Κάποια από αυτά τα φορτία “βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά” πρόσθεσε.

Μεγάλες ποσότητες φρούτων έφυγαν προς εξαγωγή στη Ρωσία και από το τελωνείο της Σκύδρας. Όπως πληροφορήθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το τελωνείο Σκύδρας έχουν αναχωρήσει (από την 1η Αυγούστου) άλλα 50 φορτία.

Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος, θα συζητηθούν στο πλαίσιο σημερινής σύσκεψης, που συγκαλεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τους εξαγωγείς των νομών Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης επρόκειτο να τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιείτο στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με τον κ.Γιαννακάκη, πάντως, η σύσκεψη αναβλήθηκε και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία πραγματοποίησής της.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΕΕ

Αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν σήμερα να αναλύουν κατά προϊόν τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης των εισαγωγών τροφίμων από την ΕΕ που ανακοινώθηκε σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό –και ποιο θα είναι αυτό– από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για να βοηθηθούν οι αγρότες.

Ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος διέκοψε το σαββατοκύριακο τις αυγουστιάτικες διακοπές που κάνει παραδοσιακά η Επιτροπή για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, μαζί και με άλλο υψηλόβαθμο προσωπικό, και σήμερα δημιούργησαν μια ειδική ομάδα.

Ο στόχος είναι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Καθώς μερικές χώρες μέλη αυξάνουν τη πίεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, οι αξιωματούχοι ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

“Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη”.

Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Ο Τσόλος έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισεκ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ εκτός της Ένωσης.

Μια χωριστή ρωσική απαγόρευση για το ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα φέτος είχε λίγες επιπτώσεις, λέει η Επιτροπή, καθώς οι κτηνοτρόφοι βρήκαν νέες αγορές στην Ασία και βοήθησαν να καλυφθεί το κενό που είχε δημιουργηθεί από το ξέσπασμα μιας ασθένειας των χοίρων στις ΗΠΑ.

Ενώ η Επιτροπή έχει δηλώσει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει στη ρωσική απαγόρευση, ο Τσόλος έχει υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη.

Η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της Ρωσίας για τις απαγορεύσεις στις εισαγωγές τροφίμων θα μπορούσε να μην είναι μια συνετή κίνηση, λένε δικηγόροι με έδρα τις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας πως το συμφέρον της ΕΕ είναι να αποκλιμακώσει την κρίση.

Ωστόσο ανώτερη πηγή της ΕΕ δήλωσε σήμερα προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ένωση ενδέχεται να προσφύγει στον (ΠΟΕ) κατά της ρωσικής απαγόρευσης.

“Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για τέτοιου τύπου μέτρα αντιποίνων”, δήλωσε η εν λόγω ανώτερη πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας: “Θα αναλύσουμε πάντως πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της προσφυγής στο πλαίσιο του ΠΟΕ”.

Στο μεταξύ, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν από άλλες χώρες να μην αυξήσουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη Ρωσία. “Δεν πιστεύουμε πως θα ήταν αποδεκτό να επωφεληθούν κάποιες χώρες από την τρέχουσα κατάσταση και να αντικαταστήσουν αυτές τις εισαγωγές που απαγορεύθηκαν”, δήλωσε η πηγή.

Αργότερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν πηγές της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η κρίση θα συζητηθεί περαιτέρω αύριο, Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης των πρεσβευτών της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: REUTERS, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: