Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις για ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ολοκλήρωσαν τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις τους και συμφώνησαν πάνω στο τελικό κείμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί σε ανοικτή συνεδρία την Τετάρτη 30 Ιουλίου. Το κείμενο έχει τεθεί σε «σιωπηρή διαδικασία» 24 ωρών, πριν κλείσει οριστικά.

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν περαιτέρω μικροβελτιώσεις, στην κατεύθυνση που επιδίωκε η κυπριακή αντιπροσωπεία. Οι σημαντικότερες αφορούν στην παράγραφο 4 του προοιμίου για το κοινό ανακοινωθέν, όπου σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αυτό μπαίνει στη σωστή του διάσταση, καθώς αντί μόνο της Κοινή Διακήρυξης, καλωσορίζεται πρωτίστως η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Επίσης στην πέμπτη παράγραφο προστίθεται η λέξη αλληλένδετα, στον τρόπο διαπραγμάτευσης των θεμάτων ουσίας που δεν έχουν ακόμη λυθεί.

Μικρές αλλαγές στην παράγραφο για τον διορισμό Ειδικού Συμβούλου, όπου έχει αφαιρεθεί η λέξη «μόνιμος», που κάποια μέλη θεώρησαν «υποτιμητικό» για το έργο που επιτελεί η εκτελούσα τα χρέη Λίζα Μπατενχάιμ. Τέλος στο διατακτικό κομμάτι έχει βελτιωθεί περαιτέρω η παράγραφος για τα ΜΟΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: