Δημοσκοπήσεις: Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν




Από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών φέρεται να εκλέγεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις μεγάλων εταιρειών οι οποίες δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Konda, ο Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται με ποσοστό 51% από τον πρώτο γύρο στις 10 Αυγούστου. Με βάση τη δημοσκόπηση της εταιρείας ANAR εκλέγεται επίσης από τον πρώτο γύρο με ποσοστό μεταξύ 52 – 54%, ενώ ο υποψήφιος των CHP και MHP λαμβάνει ποσοστό 40% και ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς 7%. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας AG, ο Ερντογάν λαμβάνει 53% – 54%, ο υποψήφιος των CHP και MHP λαμβάνει 37% – 39% και  του φιλοκουρδικού κόμματος 7% -8%.

Από την άλλη η εταιρεία Metropol είναι η μόνη που υποστηρίζει ότι έπειτα από την υποψηφιότητα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς οι ισορροπίες έχουν αλλάξει και θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, στον δεύτερο γύρο οι Κούρδοι ψηφοφόροι οι οποίοι θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο Ντεμιρτάς, στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσουν Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως η συζήτηση του πακέτου το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή για την διαδικασία επίλυσης του κουρδικού θα αρχίσει να συζητείται την Τετάρτη.

Ερντογάν: Θα είμαι πρόεδρος όλων

Ετοιμάζουμε μια ωραία πορεία για να υπηρετήσουμε τον λαό, προστάτευσέ μας ελεήμων Θεέ μου, προστάτευσε την οικογένειά μας και τους συντρόφους μας από τις παγίδες ελεήμων Θεέ μου”.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του έπειτα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που έζησε το 1994 στη φτωχογειτονιά του και από τότε δεν το ξέχασε ποτέ. Για ένα εφτάχρονο κορίτσι που τον είχε πλησιάσει τότε στα πρώτα βήματα της πολιτικής του καριέρας, του έδωσε τα χρυσά βραχιόλια της μητέρας της λέγοντάς του: “Η μητέρα μου είπε όταν εκλεγείτε να μην μας ξεχάσετε”. Το κοριτσάκι χάθηκε αμέσως και ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι από τότε δεν ξέχασε τα αθώα μάτια αυτού του κοριτσιού.

“Εμείς την πολιτική την κάναμε μαζί τους για εκείνους, εμείς την πολιτική την  κάναμε για τους φτωχούς, όχι για τα αξιώματα αλλά για το λαό και τον Αλλάχ”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε πως αν εκλεγεί θα είναι ένας πρόεδρος ο οποίος θα αγκαλιάσει το λαό με το κράτος και θα επιβλέπει τα συμφέροντα του λαού. Δεν θα είναι ποτέ πρόεδρος μιας μερίδας αλλά πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. “Να μην ανησυχεί κανένας, θα είμαι πρόεδρος όλων, είτε μας δώσουν την ψήφο τους είτε όχι”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ανέφερε ακόμη ότι θα συνεχίσει η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού και επίσης θα συνεχίσει ο αγώνας ενάντια στην παράλληλη δομή με αποφασιστικότητα. Είπε ακόμη ότι η τροποποίηση του συντάγματος θα είναι από τις προτεραιότητες. Για την εξωτερική πολιτική, είπε ότι θα ασκείται με συνείδηση και θα έχει στόχο την ειρήνη.

“Στις 10 Αυγούστου τη νέα Τουρκία θα την κτίσουμε όλοι μας”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η η εκλογή του προέδρου από τον λαό για πρώτη φορά είναι ιστορική στιγμή και σημείο καμπής για τη δημοκρατία.

Πάντως ήδη άρχισαν να συζητούνται τα ονόματα που θα διαδεχθούν τον Ερντογάν. Αναμένεται να τεθεί επικεφαλής του κόμματος ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, μέχρι τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου του κόμματος κατά το οποίο θα εκλεγεί ο νέος ηγέτης του.

Μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του στην προεδρία της χώρας, ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή σε έναν από τους βουλευτές για σχηματισμό κυβέρνησης. Μέχρι την ίδρυση της νέας κυβέρνησης θα ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

ΠΗΓΗ: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: