Bloomberg: Τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα;




Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων μετά από εξορία τεσσάρων ετών δεν έχει πείσει τους οικονομολόγους ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει ένα τρίτο δάνειο, υποστηρίζουν οι MarcusBensasson και AndreTartar σε άρθρο τους στην ηλεκτρονική έκδοση του ΒLOOMBERG, με τίτλο «Greece Seen in Third Bailout as Bond Return Not Enough».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, έξι στους δέκα οικονομολόγους δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να καλύψει τα €240 δις δανειακής βοήθειας που έλαβε από την Ευρώπη και το ΔΝΤ από το 2010, όταν έχασε την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τον επόμενο χρόνο χρηματοπιστωτικό κενό ύψους €12.6 δις. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον δάνειο ή νέα μέτρα λιτότητας, ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι δεν τον πιστεύουν.

Η αναλογία αυτών που μετείχαν στην έρευνα και δήλωσαν ότι η χώρα θα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια δεν άλλαξε από την τελευταία δημοσκόπηση του Απριλίου, λίγο πριν η Ελλάδα προβεί στην πώληση ομολόγων με στόχο μια επιστροφή στις αγορές που ο ίδιος ο Σαμαράς χαιρέτησε ως ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. «Η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια πριν ανακτήσει τη νομισματική της κυριαρχία», δήλωσε ο Μιχαήλ Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Royal Bank of Scotland του Λονδίνου. «Δεδομένου ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να καταβάλλει πόρους στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος και ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους θα γίνει ενδεχομένως υπό όρους, η Ελλάδα θα πρέπει ούτως ή άλλως να περνά ανά τετράμηνα τεστ για τους πόρους του ΔΝΤ και για ελάφρυνση από το χρέος», τόνισε ο αναλυτής.

Αναφορά γίνεται επίσης στην πρόσφατη συν/ξη ανώτατων αξιωματούχων του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Βloomberg (15/7), στο πλαίσιο της οποίας υποστηρίχθηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απίθανο να χρειαστούν ρυθμιστικά αποθέματα, μετά τα stresstests που θα πραγματοποιήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο η ΕΚΤ. Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Φαρμάκης, αναλυτής της NomuraInternational στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «ένα τρίτο δάνειο είναι μη αναγκαίο και πολιτικά τοξικό. Μέρος του ρυθμιστικού κεφαλαίου του ΕΤΧΣ θα είναι διαθέσιμο μετά την αποτίμηση της ποιότητας των επενδυτικών αγαθών, οπότε με λίγη επιπρόσθετη έκδοση (χρημάτων) εντός του 2015, θα είναι ικανοί να καλύψουν το χρηματοπιστωτικό κενό».

http://www.bloomberg.com/news/2014-07-17/greece-seen-in-third-bailout-as-bond-return-not-enough.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: