Πούτιν: Υπεύθυνο το Κίεβο, διότι ξανάρχισε τις επιχειρήσεις




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί πως η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν το Κίεβο δεν είχε αρχίσει εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών.

«Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν υπήρχε σταθερότητα στην περιοχή, ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν ξεκινήσει εκ νέου», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε. «Το συμβάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών (ή 10 χλμ.), δηλαδή περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της χώρας που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές, δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για το συντονισμό των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, η Eurocontrol.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το αεροσκάφος πετούσε στο επίπεδο πτήσης 330 (περίπου 10.000 μέτρα ή 33.000 πόδια), όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ» ανέφερε η Eurocontrol, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Ο διάδρομος αυτός είχε κλείσει από τις ουκρανικές αρχές από την επιφάνεια έως το επίπεδο πτήσης 320 (κατά προσέγγιση 32.000 πόδια), αλλά ήταν ανοικτός στο επίπεδο όπου πετούσε το αεροσκάφος», πρόσθεσε η υπηρεσία. Μετά τη συντριβή, όλος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει κλείσει, ανεξαρτήτως υψομέτρου, ανέφερε η ανακοίνωση της Eurocontrol.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, DPA – PHOTO via @qz

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Aλληλοκατηγορούνται Κίεβο-αυτονομιστές – Βρέθηκε το “μαύρο κουτί”;

Ένας από τους διοικητές των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε σήμερα μέσω της σελίδας του στο Facebook ότι οι αντάρτες κατέρριψαν άλλο ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος An-26, περίπου την ίδια ώρα και στην ίδια περιοχή όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines, στην ανατολική Ουκρανία.

MALAYSIA-AIRLINES-OYKRANIA03-17JULY2014

ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το “μαύρο κουτί”, τον καταγραφέα των δεδομένων της πτήσης του αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines το οποίο συνετρίβη το απόγευμα στην περιοχή του Ντονέτσκ, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Ο Ιγκόρ Στρέλκοφ, ο αυτοαποκαλούμενος “υπουργός Άμυνας” της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” ανάρτησε στη σελίδα του ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται από το σημείο όπου έπεσε το ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος. Το βίντεο αυτό ωστόσο παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με άλλα που αναρτήθηκαν στο YouTube και υποτίθεται ότι εικονίζουν την πτώση του επιβατικού Μπόινγκ. “Μόλις καταρρίψαμε ένα An-26 κοντά στο Σνίζνε” έγραψε ο Στρέλκοφ στις 16:37 (ώρα Ελλάδας).

Το Σνίζνε είναι μια κοινότητα κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777, το οποίο χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ στις 16:20. Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις και καταγγέλλουν την ενέργεια αυτή ως “προβοκάτσια”, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά το Κίεβο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ένα αεροσκάφος των μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, μεταφέροντας περίπου 300 ανθρώπους, κατέπεσε στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, και το Κίεβο δεν αποκλείει να καταρρίφθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι από την πλευρά τους κατηγορούν τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για τη συντριβή.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 στο οποίο επέβαιναν 280 επιβάτες και 15 μέλη πληρώματος. Οι αρχές του Ντονέτσκ ωστόσο επισήμαναν ότι “ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμη γνωστός”.

Η Malaysia Airlines επιβεβαίωσε ότι έχασε την επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, σε ύψος 10.000 μέτρων και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τη Ρωσία. Η εταιρεία “έχασε την επαφή με την πτήση ΜΗ17 που προερχόταν από το Άμστερνταμ” ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η αεροπορική εταιρεία, για την οποία είναι το δεύτερο αεροσκάφος που χάνεται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, μετά την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο.

Το Μπόινγκ 777 είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ στις 12:15 σήμερα (τοπική ώρα) και αναμενόταν να φτάσει στην Κουάλα Λουμπούρ στις 06:10 αύριο το πρωί (01:00 ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους, υπενθυμίζοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία “μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες. Ωστόσο ένα ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα συντρίμμια του Μπόινγκ εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Γκράμποβο και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις έχουν διασκορπιστεί σε μια ακτίνα 15 χιλιομέτρων. Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι είδε τουλάχιστον 100 πτώματα στην περιοχή της τραγωδίας.

Η συντριβή του αεροσκάφους ήταν από τα θέματα που συζήτησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν, στην προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνίας τους. “Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για την αναφορά των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που του παραδόθηκε ακριβώς πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία τους” ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: