Των ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ, ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ

Σειρά εκδηλώσεων με πολλά μηνύματα ουσίας αλλά και έντονους συμβολισμούς, πραγματοποίησε στην αμερικανική πρωτεύουσα η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) σε συνεργασία με την Συντονιστική Επιτροπή Ελληνισμού στις ΗΠΑ.

Το ετήσιο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ για την ανάληψη δράσεων που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού Προβλήματος, την ενημέρωση των ομογενών για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό, αλλά και για να ληφθούν αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθηθεί την επόμενη χρονιά.

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα θλίψης, από την μία πλευρά, καθώς συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς τα μέλη της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας «βλέπουν» μια θετική αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, απέναντι στην Κύπρο.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία με περισσότερα από 45 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στα σκαλιά του Καπιτωλίου πίσω από ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Κύπρος 1974 -2014. Ακόμα υπό κατοχή. Ακόμα διαιρεμένη. Σταματήστε αυτή την αδικία ΤΩΡΑ».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, Εντ Ρόις, σε μια ιδιαίτερης σημασίας συμβολική κίνηση έκοψαν ένα συρματόπλεγμα, μπροστά από το αμερικανικό Κογκρέσο, με την ευχή να απομακρυνθούν όλα τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν την Κύπρο στα δύο.

PSEKA-CONGRESS01-17JULY2014

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ σε δηλώσεις του μπροστά από το Καπιτώλιο χαρακτήρισε την επέτειο «μια σκοτεινή ημέρα για την παγκόσμια ιστορία» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

«Πριν από 40 χρόνια, η Τουρκία εισέβαλε στην βόρεια Κύπρο, κατά παράβαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου τότε, και συνεχίζει να κατέχει άδικα τη βόρεια Κύπρο, διαιρώντας ένα έθνος που κάποτε ευημερούσε, στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν δίπλα-δίπλα, προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το μέλλον, ιδιαίτερα για εκείνους που κατάγονται από τη βόρειο Κύπρο, έχει σκοτεινιάσει λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής από τουρκικές δυνάμεις, καθιστώντας την αναίτια, μία από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου και χωρίζοντας οικογένειες».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους ότι από τη θέση που κατέχει θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την επανένωση της Κύπρου.

https://www.youtube.com/watch?v=3cM-hkkoRg8&feature=em-upload_owner

Από την πλευρά του, ο Εντ Ρόις, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, επεσήμανε ότι θα απαιτηθεί ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος.

https://www.youtube.com/watch?v=vqR5UEwDNTY&feature=youtu.be

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, αφού τόνισε πως η επέτειος αυτή είναι μια θλιβερή ημέρα για τον Ελληνισμό, πρόσθεσε ότι «Πριν από 40 χρόνια, η Τουρκία, χρησιμοποιώντας αμερικανικής κατασκευής όπλα, κατά παράβαση των αμερικανικών νόμων, εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία κι από τότε κατέχει το 38% της Κύπρου, ενώ 200 χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν να γυρίσουν στα σπίτια τους».

Φίλιπ ΚρίστοφερΦίλιπ Κρίστοφερ

Ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Ελληνισμού, Άντυ Μάνατος, επεσήμανε από την πλευρά του τις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές δηλώσεις του αμερικανού Αντιπρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο υπέρ  των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο, όσο και στην ομιλία του στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Φιλαδέλφεια.

Ο Άντυ Μάνατος πρόσθεσε ότι ««Ακούσαμε από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για την επιθυμία τους να τερματίσουν τη διαίρεση και την κατοχή, και την κυβέρνηση της Τουρκίας να λέει πως είναι έτοιμη να αποσύρει τα στρατεύματά της. Με όλα αυτά τώρα στη θέση τους, θα δούμε αν θα τηρηθεί αυτή η δέσμευση».

Άντυ ΜάνατοςΆντυ Μάνατος

Οι πρωτοβουλίες του αμερικανού Αντιπροέδρου δημιούργησαν μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική και κυπριακή κοινότητα των ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό που πολλοί από τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ διερωτούνται εάν οι ενέργειες αυτές αποτελούν προσωπική επιλογή του κ. Μπάιντεν, ή εάν σηματοδοτούν μια «αλλαγή» στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Κυπριακό Πρόβλημα.

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο ο Έρικ Ρούμπιν, Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας.

https://www.youtube.com/watch?v=TGGH3LQp9RU&feature=youtu.be

Η αίσθηση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο πρόβλημα της Κύπρου, αποδίδεται σε δύο βασικούς λόγους, πρώτον στο γεγονός ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ, και κυρίως του Ισραήλ, με την Τουρκία έχουν κλονιστεί σημαντικά και δεύτερον στο γεγονός του εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για το λόγο αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντική η ομιλία στο Συνέδριο του Άμος Χόσταϊν, Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας και Διπλωματίας.

https://www.youtube.com/watch?v=xJr_FgG5whw

Τις ημέρες του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, βραβεύτηκαν για το έργο και την προσφορά τους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Τζον Ποντέστα, Σύμβουλος του αμερικανού Προέδρου και ο Τεντ Ντόιτς, Συμπρόεδρος της Ελληνοεβραϊκής Επιτροπής στη αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, απευθυνόμενους στους υπόλοιπους συνέδρους επεσήμανε ότι «Δεν είμαι ικανοποιημένος με αυτά που έχουμε καταφέρει. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα ήταν αυτά που έπρεπε να γίνουν. Αυτό που ξέρω είναι ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε και αυτό που έχει σημασία, νομίζω, είναι ότι 40 χρόνια μετά είμαστε ακόμα εδώ και δεν πρόκειται να ησυχάσουμε εάν δεν δούμε ελεύθερη την Κύπρο».

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται ακριβώς 40 χρόνια από την πρώτη φάση της επιχείρησης «Αττίλας» που είχε σαν αποτέλεσμα την τουρκική εισβολή και παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου. 40 χρόνια κατοχή. 40 χρόνια αγνοούμενοι. 40 χρόνια πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. 40 χρόνια μια ανοικτή πληγή. 40 χρόνια η Κύπρος αιμορραγεί.  Όπως είπε ο Φίλιπ Κρίστοφερ «Ελπίζω του χρόνου να μην χρειαστεί να είμαστε πάλι εδώ».

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/pseka-conference-40-years-cyprus/1959870.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: