Προτεραιότητες στην κυπριακή μιζέρια




Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, www.philenews.com

Αυτό πρέπει τώρα να το πάρουμε στα σοβαρά και να προβληματιστούμε; Ότι ήρθε η ώρα να αυξηθεί το εκλογικό μέτρο για να εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο μόνο τα μεγάλα κόμματα; Κι αυτή είναι η απάντηση στην απαξίωση της πολιτικής και στην αποχή; Έτσι παρουσιάζεται, πάντως. Ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, προβληματίστηκαν από κοινού, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και έκαναν μια πρώτη συζήτηση με πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ, για να αυξηθεί το εκλογικό μέτρο, διότι διαπίστωσαν ότι είναι αχρείαστα στη δημοκρατία τα μικρά κόμματα.

Δεν το λένε έτσι ακριβώς, αλλά μιλούν για γενικότερες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, όπως είναι αυτό που προβάλλει το κυβερνών κόμμα για να ακούγεται ευχάριστα, ότι θέλει, λέει, να γίνονται ταυτόχρονα κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές και δημοτικές) για να γλυτώνουμε και χρήματα.

Αλλά, το περίεργο είναι που η προτεραιότητα στους προβληματισμούς, που υποσχέθηκαν ότι θα τους απασχολούσαν μετά τις ευρωεκλογές, είναι η αύξηση του εκλογικού μέτρου μέχρι και στο 5%, από το 1,8% που είναι σήμερα. Αυτό όμως τι σχέση έχει με την απαξίωση των πολιτών; Είναι τα μικρά κόμματα που την προκαλούν;

Το βασικό ερώτημα, που πρέπει να απαντήσουν τα μεγάλα κόμματα για να είναι πειστικά, είναι αν η παρουσία των μικρών κομμάτων στη Βουλή έβλαψε με οποιονδήποτε τρόπο τη δημοκρατία. Οι Οικολόγοι, για παράδειγμα, που εκλέγουν ένα μόνο βουλευτή με το ισχύον μέτρο, έβλαψαν τη δημοκρατία; Αντίθετα, η παρουσία τους στο κοινοβούλιο έφερε στο φως, και μας ανάγκασε όλους να ασχοληθούμε, ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής μας και με τα οποία ουδείς άλλος θα ασχολείτο ποτέ. Οι 8.960 ψηφοφόροι (ποσοστό 2,21%), που επέλεξαν τους Οικολόγους στις προηγούμενες βουλευτικές του 2011, είναι λίγοι για να έχουν εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο; Οι 15.711 ψηφοφόροι (ποσοστό 3,88%), που επέλεξαν το ΕΥΡΩΚΟ είναι λίγοι για να εκπροσωπούνται; Διότι, αν το μέτρο ήταν 4% ή 5%, δεν θα έμπαιναν στη Βουλή. Η δημοκρατία θα ήταν κατά 24.671 πολίτες λιγότερο αντιπροσωπευτική. Και όσο περισσότεροι συμμετέχουν κι εκπροσωπούνται στη δημοκρατία τόσο πιο πλουραλιστική και αποτελεσματικότερη είναι. Εκτός αν δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Περιμέναμε ότι τα κόμματα, μετά τη συντριπτική αποχή στις Ευρωεκλογές, θα έστρεφαν την προσοχή τους στην ουσία των προβλημάτων που προκαλούν την απαξίωση. Και η ουσία δεν έχει σχέση με το εκλογικό μέτρο και την ενίσχυση των μεγάλων σε βάρος των μικρών με μαθηματικές αλχημείες. Θα ήταν, για παράδειγμα, πιο εποικοδομητικό να κάτσουν να σκεφτούν ποιοι τους εκπροσωπούν στις δημόσιες εμφανίσεις και να τους ελέγξουν ή και να τους περάσουν από μαθήματα. Ακόμα και μαθήματα έκφρασης. Να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο, να σταματήσουν να είναι αντιφατικοί, επιπόλαιοι, ξερόλες, ψεύτικοι, κουτοπόνηροι. Να σταματήσουν να βάζουν την εικόνα του κόμματος πάνω από τα προβλήματα του κόσμου.

Στη μιζέρια της εποχής, δεν είναι προτεραιότητα το εκλογικό μέτρο. Προέχουν πολλά άλλα. Για να πω ένα μόνο παράδειγμα: προέχει να δοθεί μια απάντηση, έστω και καθυστερημένα, αν τα μεγάλα κόμματα πήραν ή όχι τα χρήματα από τον Ζολώτα για τα οποία κατηγορήθηκαν. Να το ξεχάσουμε αυτό και να ασχοληθούμε με το εκλογικό μέτρο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: