Ο Ερντογάν κατηγορεί τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για κατασκοπεία




Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τον ξένο Τύπο, περιλαμβανομένου του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, πως επιδίδεται σε δραστηριότητες “κατασκοπείας” και θέλει να προκαλέσει ταραχές στη χώρα του, μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

“Το τσιράκι του CNN (. . .) πιάστηκε επ’ αυτοφώρω”, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Ερντογάν κατά την εβδομαδιαία ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του.

Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού δικτύου τέθηκε για λίγο υπό κράτηση το Σάββατο ενώ έδινε ζωντανά την ανταπόκρισή του για την εντυπωσιακή αστυνομική δύναμη που είχε τεθεί επί ποδός από τις αρχές στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να εμποδίσει να γίνουν εκεί συγκεντρώσεις για την πρώτη επέτειο της αντικυβερνητικής αμφισβήτησης του Ιουνίου 2013.

Ο ανταποκριτής του CNN Ιβάν Ουάτσον τέθηκε υπό κράτηση από αστυνομικούς με πολιτικά και απελευθερώθηκε γρήγορα αφού ελέγχθηκε η ταυτότητά του, ενώ του ζητήθηκε συγγνώμη από την αστυνομία.

Οι δυνάμεις καταστολής κατέστειλαν βίαια το Σάββατο, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις μερικές χιλιάδες των διαδηλωτών που είχαν αψηφήσει την απαγόρευση των αρχών για να τιμήσουν τις λεγόμενες ταραχές του Γκεζί, προχωρώντας σε πολλές συλλήψεις.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης “δεν έχουν καμιά σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Έχουν μια αποστολή, ενεργούν σαν κατάσκοποι”, επέμεινε σήμερα ο Ερντογάν. “Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκτοξεύσουν προκλητικές και υπερβολικές εκκλήσεις, έφυγαν με άδεια χέρια”, καυχήθηκε επίσης.

Κατά τις περισυνές ταραχές, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 8.000 είχαν τραυματισθεί, ο πρωθυπουργός είχε ήδη καταφερθεί εναντίον του ξένου Τύπου, τον οποίο είχε κατηγορήσει πως συμμετέχει σε μια “συνωμοσία” εναντίον της κυβέρνησής του.

Η Τουρκία του Ερντογάν επικρίνεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης για επανειλημμένες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου.

Εκτός από τον Τύπο, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης σήμερα την αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι “καπνίζει χασίς” συνωμοτώντας εναντίον του.

ΠΗΓΗ: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: