Ομπάμα: Θέλουμε πίσω όλους τους φυλακισμένους μας




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου με αφορμή την απελευθέρωση του λοχία που κρατούνταν επί 5 χρόνια από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν μια «ακλόνητη δέσμευση» να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι κρατούμενοι πολέμου.

Ο Ομπάμα, πλαισιωμένος από τους γονείς του Μπάουι Μπέργκανταλ (φωτογραφία), δήλωσε ότι όσο καιρό ο Αμερικανός λοχίας κρατούνταν αιχμάλωτος, κανείς δεν τον ξέχασε. «Έχουμε δεσμευτεί να δώσουμε σταδιακά ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, έχουμε δεσμευτεί να κλείσουμε τις φυλακές στο Γκίτμο (οι φυλακές στο Γκουατάναμο της Κούβας όπου κρατούνται οι ύποπτοι για τρομοκρατία από ξένες χώρες). Αλλά έχουμε δώσει μια ακλόνητη δέσμευση να επιστρέψουν στις ΗΠΑ οι κρατούμενοι πολέμου», δήλωσε ο Ομπάμα.

«Αυτό είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει ως Αμερικάνους. Αποτελεί βαθιά υποχρέωση εντός του στρατού μας. Και σήμερα, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, είναι μια υπόσχεση που είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν από τον Ιούνιο του 2009, αφέθηκε το Σάββατο ελεύθερος μετά από συμφωνία που επετεύχθη. Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του Μπέργκνταλ, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στη δικαιοδοσία του Κατάρ 5 κρατούμενους, μέλη των Ταλιμπάν που βρίσκονταν στις φυλακές του Γκουατάναμο,.

“Εκστασιασμένοι” από χαρά δηλώνουν οι γονείς του Αμερικανού λοχία

Οι γονείς του Αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ εξέφρασαν το Σάββατο την απερίγραπτη χαρά τους όταν ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι ο γιος τους απελευθερώθηκε μετά από 5 χρόνια κράτησής του από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

«Νιώσαμε τέτοια χαρά και ανακούφιση όταν μας κάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα για να μας πει ότι ο Μπάουι επιστρέφει επιτέλους στο σπίτι του», δήλωσαν οι γονείς του λοχία, Μπομπ και η Τζάμι Μπέρνταλ. «Δεν βλέπουμε την ώρα να αγκαλιάσουμε τον γιο μας».

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι γονείς του Μπέργκνταλ έτυχε να βρίσκονται στην Ουάσινγκτον όταν έλαβαν τα νέα ότι ο γιος τους απελευθερώθηκε μετά από συμφωνία και σε ανταλλαγή για την απελευθέρωση 5 μέλών των Ταλιμπάν από τις φυλακές του Γκουατάναμο στην Κούβα. Οι 5 άνδρες θα μεταφερθούν στο Κατάρ.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους υποστήριζαν τον Μπάουι από το Άινταχο, την Αμερική και όλο τον κόσμο», δήλωσαν οι ευτυχισμένοι γονείς. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον εμίρη του Κατάρ για τις προσπάθειές του. Και φυσικά, θέλουμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας και να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που εργάζονται στις υπηρεσίες των ΗΠΑ και δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις προσπάθειες. Σήμερα, είμαστε εκστασιασμένοι από χαρά».

Ο Μπέρνταλ, ο οποίος ήταν ο μόνος αγνοούμενος Αμερικανός στρατιώτης από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αιχμαλωτίστηκε τον Ιούνιο του 2009 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, περίπου δύο μήνες μετά την άφιξή του στη χώρα.

STRATIOTHS-AFGANISTAN01-31MAY2014

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο λοχίας του αμερικανικού στρατού, Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος το Σάββατο μετά από 5 χρόνια που κρατούνταν από Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, θα μεταφερθεί σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Μπέργκνταλ θα μεταφερόταν αεροπορικώς στο Ιατρικό Κέντρο της περιοχής Λάντστουλ της Γερμανίας, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αμερικανικό νοσοκομείο εκτός ΗΠΑ. Ο Μπέργκνταλ είχε μεταφερθεί νωρίτερα στην αμερικανική αεροπορική βάση στην περιοχή Μπαγκράμ του Αφγανιστάν, όπου του παρήχθησαν οι πρώτες βοήθειες.

Ο Μπέργκνταλ, ο οποίος είχε σταλεί στο Αφγανιστάν το 2009, έπεσε αιχμάλωτος των Ταλιμπάν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι γονείς του Αμερικανού λοχία δήλωσαν κατενθουσιασμένοι με τις πρόσφατες εξελίξεις, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν προσπάθειες ώστε όλοι οι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο λοχίας του αμερικανικού στρατού, Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν αιχμάλωτος για σχεδόν 5 χρόνια από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφέθηκε ελεύθερος και τώρα βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ έπειτα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

«Σήμερα ο αμερικανικός λαός είναι ευτυχισμένος που θα μπορέσει να υποδεχθεί σύντομα στην πατρίδα του τον λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, που παρέμεινε αιχμάλωτος για τουλάχιστον 5 χρόνια» από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σε ένα δελτίο τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Εκφράζω τη μέγιστη ευγνωμοσύνη μου στον εμίρη του Κατάρ που βοήθησε να διασφαλίσουμε την επιστροφή του στρατιώτη μας» προσέθεσε.

«Η προσωπική δέσμευση του εμίρη αποτελεί μια απόδειξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο μας χωρών» υπογράμμισε επίσης ο Ομπάμα, που ευχαρίστησε επιπλέον την κυβέρνηση του Αφγανιστάν για την βοήθεια που προσέφερε στην απελευθέρωση του αιχμαλώτου.

«Στο όνομα του αμερικανικού λαού, είχα την τιμή να τηλεφωνήσω στους γονείς (του στρατιώτη) για να εκφράσω την χαρά μας ότι μπορούν να αναμένουν την επιστροφή του με κάθε ασφάλεια» ανέφερε ο ίδιος.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε ότι 5 κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο θα αποφυλακισθούν. Ο Χέιγκελ εξήγησε ότι «ενημέρωσε τη Γερουσία για την απόφαση της μεταφοράς των 5 κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στο Κατάρ».

Ο ίδιος δε συνέδεσε ρητά τα δύο περιστατικά που ανακοινώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του Μπέργκνταλ, οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους 5 κρατούμενους Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Η απελευθέρωση του Μπέργκνταχλ ακολούθησε το νέο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες μεταξύ ΗΠΑ- Ταλιμπάν με το Κατάρ να έχει το ρόλο του μεσολαβητή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού πήραν υπό την επιμέλειά τους τον Μπέργκνταλ σε μια ανταλλαγή- κατά την οποία δεν υπήρξε επεισόδιο βίας, με μέλη των Ταλιμπάν στο ανατολικό Αφγανιστάν, διευκρίνισαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι , ενώ προσέθεσαν ότι πιστεύουν ότι η υγεία του βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Τώρα υποβάλλεται σε ιατρικές εξετάσεις στο Αφγανιστάν.

Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα σήμερα, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε μια ανακοίνωση προς «την κυβέρνηση του Κατάρ και ειδικά προς τον εμίρη σεΐχη Τάμιμ Μπεν Χάμαντ αλ Θάνι που διαδραμάτισε έναν τόσο σημαντικό ρόλο για την επιστροφή στην πατρίδα του τού λοχία Μπέργκνταλ».

Ο λοχίας Μπέργκνταλ, που κατάγεται από το Άινταχο, είχε συλληφθεί την 30η Ιουνίου του 2009 στο Αφγανιστάν, μόλις 2 μήνες αφότου είχε φθάσει στην χώρα, και οι Ταλιμπάν είχαν δώσει στη δημοσιότητα πολλά βίντεο για να αποδείξουν ότι είναι ζωντανός.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας είπε ότι ο λοχίας μπορεί να περπατήσει ενώ δεν έκρυψε τη συγκίνησή του στα πρώτα λεπτά της ελευθερίας του.

«Μόλις επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο, έγραψε σε ένα χάρτινο πιάτο «ΕΔ;» (SF)» είπε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στη συντομογραφία των ειδικών δυνάμεων (Special Forces).

«Οι χειριστές απάντησαν δυνατά, «Ναι, σε ψάχναμε εδώ και πολύ καιρό». Τότε ακριβώς ο λοχίας ξέσπασε σε κλάματα».

Προς το Κατάρ οδεύουν οι 5 κρατούμενοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές Γκουαντάναμο

Πέντε κρατούμενοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι από τις φυλακές του Γκουαντάναμο, μετά από συμφωνία με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση κατάφερε την απελευθέρωση του λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ, επιβιβάστηκαν σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-17 με προορισμό το Κατάρ, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Οι πέντε κρατούμενοι θα μεταφερθούν στο Κατάρ, το οποίο θα έχει και την επιμέλειά τους και θα βρίσκονται υπό περιορισμό όσον αφορά τις κινήσεις και τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Ρόιτερς υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Μπέργκνταλ κρατούνταν αιχμάλωτος επί σχεδόν 5 χρόνια από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Το Σάββατο αφέθηκε ελεύθερος και πλέον βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, DPA, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: