Δεν είπα κάτι καινουργιο, λέει τώρα ο προκλητικός Σόιμπλε




Την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει μέχρι τώρα σημειωθεί εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε γραπτή διευκρίνιση που απέστειλε στην Ελληνική Υπηρεσία της Deutsche Welle, σχετικώς με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό «Focus». Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ακόμη ότι στην συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε δεν προσέθεσε επί της ουσίας κάτι καινούργιο και ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.

«Σε περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνο από τις αγορές, ισχύει η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου. Σημειώνεται δε ότι οποιαδήποτε απόφαση επ’ αυτού θα ληφθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της DW.

Στην ίδια ανακοίνωση, συνεχίζει το δημοσίευμα, γίνεται αναφορά και στο σημείο της συνέντευξης, όπου ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «στο τέλος του 2012, όταν δηλαδή αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι δύο χρόνια μετά τη λήξη του η χώρα δεν θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Επειδή δε, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να καταστεί βιώσιμο το 2022, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμη μια φορά περιορισμένη βοήθεια.

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και επαινεί τις προόδους που έχει σημειώσει μέχρις στιγμής η Ελλάδα. Παράλληλα καλεί τη γερμανική κοινή γνώμη να δείχνει κατανόηση για την Ελλάδα. Το ίδιο είπε άλλωστε και στη συνέντευξη στο Focus, ότι δηλαδή για τους Έλληνες οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση. Όλα αυτά όμως δεν προσθέτουν κάτι νέο σε όσα μέχρι τώρα ο ίδιος υποστήριζε, καταλήγει η ανακοίνωση», σύμφωνα με την DW.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, κληθείσα να σχολιάσει την χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε:

«Πιστεύω ότι αυτό που εκφράστηκε από τον υπουργό κ. Σόιμπλε για μία ακόμη φορά στην συνέντευξη – και το οποίο επί της ουσίας δεν είναι κάτι νέο – είναι ότι είπε: “Αν η Ελλάδα μετά την λήξη της ισχύος του πακέτου βοήθειας χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια ή στήριξη, τότε αυτό θα συζητηθεί και σε αυτή την περίπτωση είμαστε επί της αρχής πρόθυμοι”. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα – και αυτό επίσης μπορείτε να το διαβάσετε στην συνέντευξη – το οποίο να τίθεται επί του παρόντος υπό συζήτηση, αλλά μόνο το φθινόπωρο, όταν θα γνωρίζει κανείς με ακρίβεια πώς είναι οι αριθμοί, η οικονομική εξέλιξη και τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού».

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με την ελληνική τοποθέτηση ότι η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, η κυρία Κοτέ τόνισε ότι αυτό μπορεί απλώς να το σημειώσει και επανέλαβε ότι ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την από καιρό γνωστή θέση του. «Και δεν βλέπω τώρα σε αυτό κάποια αντίφαση», πρόσθεσε, για να συνεχίσει: «(Ο κ. Σόιμπλε) απλώς είπε: Στην Ευρωζώνη έχει με σαφήνεια συμφωνηθεί ότι εφόσον η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, θα της διατεθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια, τότε η κατάσταση είναι διαφορετική. Αλλά αυτό δεν είναι, όπως είπαμε, κάτι καινούργιο και δεν είπε κάτι καινούργιο σχετικώς. Αυτό θα αποφασιστεί πραγματικά μόλις το φθινόπωρο».

ΠΗΓΗ: Φ. ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: