Ισχυρότατος σεισμός 6,5 Ρίχτερ – Ζημιές στο Μουσείο Μύρινας




Ζημιές σε εκθέματα του Μουσείου Μύρινας, προκάλεσε ο σεισμός, που σημειώθηκε το μεσημέρι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Αντώνη Χατζηδιαμαντή. Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είχε σταλεί στον Οργανισμό έγγραφο με εκτιμήσεις του καθηγητή Σεισμολογίας, Βασίλη Παπαζάχου, που προέβλεπε σεισμό ακόμη και 7 βαθμών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, οι περιοχές που περιελάμβανε το έγγραφο Παπαζάχου είναι περιοχές με υψηλή σεισμικότητα, μεταξύ αυτών και η Κεφαλονιά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζαχος χαρακτήρισε τον σεισμό πολύπλοκο γεγονός, εξηγώντας ότι υπήρξαν δύο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ταυτόχρονες μεταξύ τους, γι αυτό ορισμένα ξένα ινστιτούτα τον κατέγραψαν στους 6,89 βαθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, πρόκειται για «σεισμό, που σύντομα θα ξεχάσουμε».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.25 το πρωί του Σαββάτου στο βορειανατολικό Αιγαίο. Εννέα λεπτά αργότερα, ακολούθησε νέα δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Όπως έγραψε το Έθνος και σύμφωνα με την πρώτη αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστοτούτου Αθηνών, ο σεισμός είχε επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης με εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιομέτρων.

Η δόνηση, που είχε μακρά διάρκεια, έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο βορειανατολικό Αιγαίο, την βόρειο Ελλάδα ακόμη και στην Αττική.

Σε επικοινωνία του «Εθνους» με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αξιωματικοί ανέφεραν ότι μέχρι τις 12.50 δεν είχε αναφερθεί καμία ζημιά τόσο στη Λήμνο όσο και σε κάποιο άλλο νησί του βορειανατολικού Αιγαίου.

Οχήματα της πυροσβεσβεστικής έχουν ωστόσο βγει στους δρόμους για την πρώτη καταγραφή.

Τοπικά site αναφέρουν ότι σημειώθηκαν μικροκαταρρεύσεις σε κάποια παλιά, ακατοίκητα σπίτια στη Μύρινα, ένω έπεσε στέγαστρο στο αεροδρόμιο του νησιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολίτης ο οποίος διεκομίσθη πριν από λίγο στο νοσοκομείο της Λήμνου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη, όπου μάλιστα υπήρξε πτώση του τηλεοπτικού σήματος, αλλά και στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και την Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Κώστας Παπαζάχος ανέφερε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο σεισμό, προερχόμενο από ένα γνωστό ρήγμα που αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια».

Ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει πλούσια μετασεισμική ακολουθία στις επόμενες 48 ώρες, ενώ δεν απέκλεισε το τελικό μέγεθος του σεισμό να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής εκτιμά τον σεισμό στα 7,2 Ρίχτερ.

Πηγή: ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Limnos Report

Seismos Lesvou Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: