Ισχυρό το “κτυπημα” εναντίον Βγενόπουλου – Τι απαντά




Λευκωσία: Με αναφορές για κατάργηση του κράτους δικαίου στην Κύπρου, επανήλθε σήμερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε διαμηνύει ότι στην Κύπρο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε δίκαιης δίκης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε οριστικά τα προσωρινά διατάγματα που είχε εκδώσει πριν από ένα χρόνο για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των Βγενόπουλου, Μπουλούτα, Μάγειρα και της MIG.

Στην ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος τονίζει πάντως ότι υπάρχει διεθνής έννομη τάξη και ότι οι οποιεσδήποτε πράξεις όσων «θριαμβολογούν» θα κριθούν από τα δικαστήρια άλλων χωρών και τελικώς από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Τονίζει τέλος «ότι πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Κύπρου επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κυπριακή κοινή γνώμη από τους πραγματικούς υπευθύνους για την οικονομική καταστροφή της χώρας».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου

«Δεν επιθυμώ να σχολιάσω τις δικαστικές προεκλογικές αποφάσεις του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου της Κύπρου εναντίων των Ελλαδιτών Ελλήνων, απλώς υπενθυμίζω ότι από καιρού έχω επισημάνει ότι στην Κύπρο έχει καταργηθεί για την υπόθεση αυτή το Κράτος Δικαίου και δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή οποιασδήποτε δικαίας δίκης.

Αυτό που φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται οι προσωρινώς θριαμβολογούντες είναι ότι υπάρχει Διεθνής Έννομη Τάξη και ότι οι οποιεσδήποτε πράξεις τους θα κριθούν κυρίως από Δικαστήρια άλλων χωρών και τελικώς από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο όπου η διαδικασία, παρά την προσπάθεια καθυστερήσεων από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στα πλαίσια αυτά επιθυμώ να ενημερώσω ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου έχει αρνηθεί να παράσχει δικαστική συνδρομή στην Ελληνική Ποινική Δικαιοσύνη κατά τρόπο παράνομο και αντίθετο με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Κύπρος, εμποδίζοντας έτσι τις απολογίες της κας Άντρης Αντωνιάδη και του κ. Αντώνη Γλυκή, οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργηματική απάτη επί δικαστηρίου και ψευδορκία λόγω της ψευδούς ένορκης δήλωσης, στην οποία στηρίχθηκε η έκδοση των προσωρινών διαταγμάτων.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η μόνη επιδίωξη του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου της Κύπρου είναι να αποπροσανατολίσει την κυπριακή κοινή γνώμη από τους πραγματικούς υπευθύνους για την οικονομική καταστροφή της χώρας μέσα από το σύστημα που ελέγχει και χωρίς κανένα σεβασμό στην Διεθνή Έννομη Τάξη.  Αύριο θα δημοσιοποιηθεί η συνέντευξη που έδωσα πρόσφατα, την οποία κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων ελευθεροτυπίας, δεοντολογίας και Δημοκρατίας αρνήθηκε να μεταδώσει το ΡΙΚ.  Αφού γίνουν γνωστές οι αποκαλύψεις μου, θα αναφέρομαι πλέον στο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο του ξεπλύματος, των ποινικών αδικημάτων και των developers».

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Πάγωμα δισεκατομμυρίων για Βγενόπουλο, Μπουλούτα, Μάγειρα και MIG

Λευκωσία: Μακρά και σκληρή δικαστική μάχη προμηνύεται μεταξύ από τη μια της Αρχής Εξυγίανσης που είναι η Κεντρική Τράπεζα και της διαχειρίστριας της Λαϊκής Άντρης Αντωνιάδου και από την άλλη των Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα, Κυριάκου Μάγειρα και MIG, μετά τη χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τη δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι €3,7 δισ. των Βγενόπουλου, Μπουλούτα, Μάγειρα και MIG.

Η νομική διαδικασία ξεκίνησε από τον Μάιο του 2013, με την έκδοση προσωρινού διατάγματος και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την έκδοση μόνιμου διατάγματος στις 23 Μαΐου 2014, που έχει ισχύ από χθες.

Το παρελθόν της Λαϊκής Τράπεζας, ό,τι δηλαδή την οδήγησε στην κρατικοποίηση και στο τέλος στο κλείσιμο με την απορρόφηση των εργασιών από την Τράπεζα Κύπρου, αποτελεί το κεντρικό σημείο της νομικής μάχης μεταξύ της κυπριακής και ελληνικής πλευράς.

Η κεντρική φιλοσοφία της νομικής διαδικασίας είναι ότι με ζημιογόνες πράξεις και παραλείψεις οι κ.κ. Βγενόπουλος, Μπουλούτας και Μάγειρας οδήγησαν σε κατάρρευση τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο. Διότι όπως αναφέρεται στην αίτηση για τα διατάγματα «μεταξύ άλλων, δεν άσκησαν τη δέουσα φροντίδα και επιμέλεια στις ανώτατες θέσεις που κατείχαν εντός της αιτήτριας (Λαϊκής) ή και της ΜΕΒ (Marfin Egnatia Bank) και/ή επειδή παρέβησαν τα εμπιστευτικά τους καθήκοντα».

Συνοπτικά οι ενέργειες και παραλείψεις αφορούν:
● Παραχώρηση δανείων €724 εκατ. σε τρίτους για να αγοράσουν μετοχές της MIG
● Αγορά μετοχών της MIG από τη Λαϊκή. Είχε αποφασιστεί η τοποθέτηση μέχρι €162 εκατ. στη μετοχή της MIG χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σε εκτίμηση της μελλοντικής πορείας της μετοχής
● Δάνεια περίπου €700 εκατ. στην MIG
● Παραχώρηση δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τρίτα πρόσωπα
● Παράλειψη να απαιτηθούν και/ή να διατηρηθούν κατάλληλες εξασφαλίσεις
● Αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων
● Συγχώνευση με την ΜΕΒ
Ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει προς το παρόν αντιδράσει επίσημα και αυτό που αναφέρεται ανεπίσημα είναι ότι θα μελετηθεί η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και θα εξεταστούν τα επόμενα νομικά βήματα. Αυτό που τονίζει η πλευρά του κ. Βγενόπουλου είναι ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία και άρα δεν υφίσταται θέμα παγώματος.Ως προς το διάταγμα που είναι παγκόσμιας εμβέλειας, η πλευρά του κ. Βγενόπουλου υποστηρίζει ότι για να υπάρχει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει απόφαση από ελληνικό δικαστήριο. Κατά συνέπεια, αναφέρεται, το ίδιο πρέπει να γίνει σε όλες τις χώρες που εκτιμάται ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις σε άλλες χώρες.
H κυπριακή πλευρά αντικρούει το επιχείρημα του κ. Βγενόπουλου. Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι το διάταγμα είναι παγκόσμιας εμβέλειας και τα περιουσιακά στοιχεία μέσω νομικών διαδικασιών θα δεσμεύονται για να μην μπορούν να μεταφερθούν ή να αλλάξουν κυριότητα. Αναφέρουν, μάλιστα, ότι υπάρχει η αμοιβαιότητα μεταξύ των χωρών και μια απόφαση δικαστηρίου της Κύπρου, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να έχει αναγνώριση σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.Επισημαίνεται ότι δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας €3,7 δισ. των τριών προσώπων θα ισχύει μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής. Αυτό σημαίνει ότι αν βγει απόφαση από τα δικαστήρια υπέρ της Λαϊκής, τότε να υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις. Λόγω του ότι η υπόθεση είναι δημοσίου ενδιαφέροντος, νομικοί κύκλοι δεν αποκλείουν σύντομα να αρχίσει η εκδίκαση στις δικαστικές αίθουσες. Για το πότε θα τελειώσει, υπάρχουν οι εκτιμήσεις από ένα έως δυο χρόνια.
Αναμένει θεραπεία η Λαϊκή Τράπεζα
Η Λαϊκή Τράπεζα με ανακοίνωση αναφέρει «κατόπιν ακροαματικής διαδικασίας στην παρουσία και των δυο πλευρών και αφού ετέθη ενώπιον του δικαστηρίου όλο το απαραίτητο νομικό και μαρτυρικό υλικό, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ικανοποιήθηκε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για σκοπούς έκδοσης τέτοιας φύσεως διαταγμάτων.Συγκεκριμένα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ικανοποιήθηκε ότι (α) υπάρχει σοβαρό ζήτημα προς εκδίκαση και εκ πρώτης όψεως υπόθεση, (β) υπάρχει πιθανότητα η αιτήτρια να δικαιούται θεραπεία και (γ) η απονομή πλήρους δικαιοσύνης σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την έκδοση των εν λόγω απαγορευτικών διαταγμάτων και ως εκ τούτου αποφάσισε όπως τα ενδιάμεσα, μεταξύ άλλων, απαγορευτικά διατάγματα παγκόσμιας εμβέλειας καταστούν απόλυτα και οριστικοποιηθούν μέχρι την τελική αποπεράτωση της εν λόγω αγωγής ή άλλης διαταγής του δικαστηρίου».
Το προφίλ των τριών Ελλαδιτών εναγομένων
● Ανδρέας Βγενόπουλος: Είναι δικηγόρος και ιδρυτής του ναυτιλιακού δικηγορικού οίκου Βγενόπουλος & Συνεργάτες. Το 1998 ίδρυσε τη Marfin Financial Group S.A. (προκάτοχος της MIG). O κ. Βγενόπουλος ήταν ο αντιπρόεδρος και ένας από τους εκτελεστικούς συμβούλους της MIG προτού η MIG καταστεί μέρος του Ομίλου της Λαϊκής το 2006 κατόπιν εφαρμογής σχεδίου ανταλλαγής μετοχών. Μετά την τριπλή συγχώνευση ο κ. Βγενόπουλος έγινε εκτελεστικός σύμβουλος του Δ.Σ. της Marfin Egnatia Bank (MEB) και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 31/3/2011. Από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2010 ο κ. Βγενόπουλος ήταν επίσης μέλος και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΜΕΒ. Πρόσθετα προς τους πιο πάνω ρόλους, ο κ. Βγενόπουλος ήταν μέλος των Επιτροπών Πιστώσεων της ΜΕΒ (οι οποίες ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας αυτής). Πιο συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2007 μέχρι τον Μάρτιο του 2010, ο κ. Βγενόπουλος ήταν μέλος και πρόεδρος της αποκαλούμενης Ελληνικής Επιτροπής Πιστώσεων ΙΙ της MEB. Μεταξύ 14/2/2008 και 9/2/2010 κατείχε τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπρόεδρου, ενώ από τις 9/2/2010 τη θέση του μη εκτελεστικού Πρόεδρου μέχρι τις 4/11/2011 όταν και παραιτήθηκε.
● Ευθύμιος Μπουλούτας: Προσελήφθη αρχικά στη Marfin Bank ως Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής. Στις 9/11/2006 διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της Laiki Bank (Hellas) και στις 4/7/2007 στο Διοικητικό Συμβούλιο της MEB όπου υπηρέτησε μέχρι τη διασυνοριακή συγχώνευση. Ο κ. Μπουλούτας υπηρέτησε στις Επιτροπές Πιστώσεων της ΜΕΒ και αργότερα της Λαϊκής. Πριν από τη διασυνοριακή συγχώνευση, ο κ. Μπουλούτας υπηρέτησε στην Ελληνική Επιτροπή Πιστώσεων ΙΙ (μαζί με τον κ. Βγενόπουλο και τον κ. Μάγειρα) και στην Εκτελεστική Επιτροπή. Μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης, ο κ. Μπουλούτας ήταν μέλος τόσο στην Επιτροπή Πιστώσεων του Ομίλου όσο και στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ομίλου. Στις 29/11/2011, ενώ ο κ. Μπουλούτας ήταν ακόμη Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με επιστολή της προς τον ίδιο τον κ. Μπουλούτα, ζήτησε την «άμεση παραίτησή» του από τη Λαϊκή. Στην επιστολή της η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφέρει, μεταξύ αλλών, ότι η διεύθυνση του Ομίλου είχε «προβεί σε μη συνετούς χειρισμούς όπως, για παράδειγμα, στην αλόγιστη παραχώρηση δανείων, χωρίς την εφαρμογή συνετής τραπεζικής πρακτικής». Συμμορφούμενος προς την Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Μπουλούτας παραιτήθηκε από Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Λαϊκής στις 5/12/2011.
● Κυριάκος Μάγειρας: Προσελήφθη στη Marfin Bank το 2002 ως Shipping Manager και κατόπιν έγινε Loans & Leverage Director. Πριν από την τριπλή συγχώνευση, ο κ. Μάγειρας ήταν σύμβουλος στη Laiki Bank (Hellas) και εργάστηκε στα λεγόμενα τμήματα Corporate και Investment Banking στη Marfin Bank. Μετά την τριπλή συγχώνευση στις 30/6/07, από την οποία προέκυψε η ΜΕΒ, ο κ. Μάγειρας υπηρέτησε ως Διευθυντής Wholesale Banking του Ομίλου και συμμετείχε στις Επιτροπές Πιστώσεων της ΜΕΒ και αργότερα της Λαϊκής. Πριν από τη διασυνοριακή συγχώνευση, ο κ. Μάγειρας υπηρέτησε στην Ελληνική Επιτροπή Πιστώσεων ΙΙ (μαζί με τον κ. Βγενόπουλο και τον κ. Μπουλούτα) και στη λεγόμενη Επιτροπή Assets & Liabilities.
Δάνεια και ομόλογα συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ
Ανά το παγκόσμιο παγοποιήθηκε η περιουσία των διευθυντών ή/και αξιωματούχων της Cyprus Popular Bank, Ανδρέα Βγενόπουλου, Ευθύμιου Μπουλούτα και Κυριάκου Μάγειρα. Η παγοποίηση αποφασίστηκε χθες από τον πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας που εξέδωσε σχετικό διάταγμα παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ παράλληλα εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται στην εταιρεία ΜΙG να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία της στους Βγενόπουλο και Μπουλούτα.Ακόμα, ο Δικαστής απέρριψε αίτηση του Βγενόπουλου και της ΜIG για ακύρωση της διαδικασίας επίδοσης κλητηρίων εγγράφων που τους αποστάλησαν στο εξωτερικό όπου βρίσκονται. Με την αίτησή του τόσο ο κ. Βγενόπουλος όσο και η εταιρεία ζητούσαν να απορριφθεί η αγωγή που τους είχε κινήσει η Cyprus Popular Bank.Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το εκδοθέν δικαστικό διάταγμα δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό των Βγενόπουλου και Μπουλούτα ύψους μέχρι €3,79 δισ. και ύψους μέχρι €1,7 δισ. του Κυριάκου Μάγειρα.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι πιο πάνω παγοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων θα ισχύουν μέχρι την πλήρη περάτωση της αγωγής που κίνησε η Cyprus Popular Bank εναντίον των τριών πιο πάνω προσώπων, της πιο πάνω εταιρείας και άλλων οκτώ προσώπων συμβούλων της.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου παρατίθενται και τα ακόλουθα σημεία που έθιξαν οι δικηγόροι της ενάγουσας τράπεζας:

● Πράξεις κατάρρευσης: Όλοι οι εναγόμενοι και οι ειδικά οι Βγενόπουλος, Μπουλούτας και Μάγειρας με ζημιογόνες πράξεις και παραλείψεις τους οδήγησαν σε κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Κύπρο, διότι, μεταξύ άλλων, δεν άσκησαν τη δέουσα φροντίδα και επιμέλεια στις ανώτατες θέσεις που κατείχαν εντός της αιτήτριας και της (Marfin Egnatia Bank) ΜΕΒ, και επειδή παρέβησαν τα εμπιστευτικά τους καθήκοντα. Οι εναγόμενοι παραχώρησαν δάνεια από την ενάγουσα ύψους €724 εκατ. σε τρίτους για να αγοράσουν μετοχές της MIG.
Είναι η θέση της ενάγουσας ότι τα δάνεια αυτά έγιναν προς όφελος των ιδίων των εναγόμενων, οι οποίοι προώθησαν τα δικά τους συμφέροντα και αυτά της MIG αγνοώντας τα συμφέροντα της ενάγουσας, εφόσον η παραχώρηση των εν λόγω δανείων με τους συγκεκριμένους όρους δεν εδικαιολογείτο. Επρόκειτο για δάνεια υπερβολικά επικίνδυνα, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους των και του μεγέθους της Cyprus Popular Bank.Σε αρκετές περιπτώσεις τα στοιχεία ως προς την ικανότητα του δανειζόμενου να αποπληρώσει το δάνειο ήταν ανεπαρκή, όπως π.χ. σε μοναστήρια τα οποία δεν είναι εμπορικές οντότητες.
Ακόμα, οι εναγόμενοι ενήργησαν ώστε να δοθούν από την εναγόμενη μεγάλα δάνεια άμεσα στην MIG με αποτέλεσμα να εκτεθεί η τράπεζα σε περαιτέρω κινδύνους αναφορικά με την τύχη της εταιρείας.
● Χωρίς εξασφαλίσεις: Οι εναγόμενοι με τα πιο πάνω δάνεια προκάλεσαν ή επέτρεψαν στην τράπεζα να αποτύχει να απαιτήσει την ικανοποίηση των δανείων που δεν εκτελούνταν, ή να απαιτήσει περαιτέρω εξασφαλίσεις και γενικά να διαχειριστεί ορθά τα δάνεια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την ενάγουσα.
● Ελληνικά ομόλογα: Στην προσπάθειά τους να κρύψουν τις χαμηλές αποδόσεις μεγάλου μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, και όχι γιατί εθεωρείτο καλή επένδυση, οι εναγόμενοι προκάλεσαν την ενάγουσα να αγοράσει και να διατηρήσει ελληνικά κρατικά ομόλογα (2009-2011).Η αγορά αυτή έγινε χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ανάλυση των πιθανών κινδύνων και παρά τις ρητές ανησυχίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ημερομηνίας 1ης Μαρτίου 2010, στην οποία σημειώθηκε ότι «η έκθεση της Τράπεζας σε κυβερνητικά ομόλογα είναι σημαντική» και ότι υπήρχε «πρόσφατη σημαντική αύξηση των περιθωρίων των ομολόγων και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία επηρεάζει αρνητικά το ύψος των διαθέσιμων εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας καθώς και το κόστος ρευστότητας που μπορεί να αντληθεί με τη χρησιμοποίηση των υπό αναφορά ομολόγων ως εξασφάλιση».Η αγορά τέτοιων επενδύσεων σε τέτοιο βαθμό δεν ήταν δικαιολογημένη, ιδιαίτερα όσο αυξανόταν ο κίνδυνος με τη χειροτέρευση της ελληνικής οικονομίας.
● Συγχώνευση με τη ΜΕΒ: Η ενάγουσα, οδηγούμενη από τους εναγόμενους, ανέλαβε τα οικονομικά προβλήματα της ΜΕΒ. Εάν δεν γινόταν η συγχώνευση, η ΜΕΒ θα εξακολουθούσε να είναι απλώς μια θυγατρική, της οποίας το αναξιόχρεο δεν θα είχε άμεση επίδραση στην ενάγουσα. Ενώ με τη συγχώνευση τα προβλήματα της ΜΕΒ έγιναν μέρος των προβλημάτων της τράπεζας.Οι εναγόμενοι γνώριζαν τα προβλήματα της ΜΕΒ, αλλά οδήγησαν και επέτρεψαν τη συγχώνευση σε μια προσπάθεια να κρύψουν τις εσφαλμένες πράξεις τις οποίες είχε προβεί η ΜΕΒ η οποία ήταν εταιρεία του Ομίλου της ενάγουσας που έδωσε τα περισσότερα εκ των προαναφερθέντων μη δικαιολογημένων δανείων.
● Ενστάσεις εναγομένων: Στο Δικαστήριο καταχωρήθηκαν δύο ενστάσεις, μια από τον Βγενόπουλο και μια από τον Μπουλούτα, που εισηγούνταν ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου και ειδικότερα ότι η ενάγουσα δεν έχει καταδείξει ορατή πιθανότητα επιτυχίας, ούτε πιθανότητα πρόκλησης ανεπανόρθωτης ζημιάς.Επίσης, υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις ήταν συλλογικές και ότι ο ρόλος των εναγομένων ήταν εποπτικός και συντονιστικός. Ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι η ενάγουσα δεν τεκμηρίωσε την απαίτησή της και πως δεν υπήρξαν αξιόποινες πράξεις εκ μέρους τους.
● Εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση: Απορρίπτοντας τις θέσεις των εναγομένων ο Δικαστής Οικονόμου ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι η αγωγή καταχωρίστηκε στις 26 Νοεμβρίου 2012 και η επίδικη αίτηση στις 29 Απριλίου 2013.Είναι όμως γεγονός ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, η οποία καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα καταστάσεων και γεγονότων. Δεν πρόκειται, σημείωσε ο Δικαστής, για μια συνηθισμένη εμπορική διαφορά.Πέραν τούτου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ιστορικό όπου εντάσσεται η όλη προσπάθεια λήψης δικαστικών μέτρων σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή και τεράστια προβλήματα με αποκορύφωμα την τελική κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας.
● Δεν εξετάστηκε η ουσία: Τ.Οικονόμου: «Όπως ορθά οι ευπαίδευτοι δικηγόροι των δύο πλευρών αναγνώρισαν, η παρούσα διαδικασία δεν προσφέρεται για πλήρη εξέταση επί της ουσίας. Το Δικαστήριο σε αυτό το στάδιο αποφεύγει να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα και τελικά ευρήματα και το καθήκον του περιορίζεται στη διαπίστωση κατά πόσο ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την απόδοση προσωρινής θεραπείας. Η κάποια αξιολόγηση της μαρτυρίας θα πρέπει να γίνεται σε σχέση με τη διαπίστωση της ικανοποίησης των κριτηρίων που θέτει το άρθρο 32 του περί Δικαστηρίων Νόμου».
● Τεράστιες οι ζημιές: Ως προς την εισήγηση των εναγομένων ότι οι ζημιές της ενάγουσας τράπεζας βρίσκονται στη σφαίρα των θεωρητικών υπολογισμών, το Δικαστήριο έκρινε ότι η ενάγουσα έχει στοιχειοθετήσει εκ πρώτης όψης την εκδοχή για τεράστιες ζημιές. Το θέμα όμως αυτό θα εξεταστεί επιστάμενα κατά την ακρόαση της αγωγής.● Εμφανίσεις δικηγόρων: Για την Cyprus Popular Bank εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Δ.Αραούζος, Π.Νεοκλέους και Π.Παναγίδης, ενώ για τους εναγόμενους Βγενόπουλο και την εταιρεία MIG εμφανίστηκε ο κ. Θρασυβούλου και ο κ. Γιωρκάτζης. Για τους εναγόμενους Μπουλούτα και Μάγειρα παρουσιάστηκε ο δικηγόρος Α.Χαβιαράς.
Ποιοι πήραν τα δάνεια
Τα δάνεια που αφορούν την MIG, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εναγόντων, δόθηκαν, μεταξύ άλλων, ως ακολούθως:
● €96,6 εκατ. σε Μοναστήρια
● €80,5 εκατ. στον Όμιλο Φράγκου
● €70,9 εκατ. στον Όμιλο Θεόδωρου Βενιάμη
● €41,9 εκατ. στον Βασίλειο Θεοχαράκη
● €37 εκατ. στον Όμιλο Κούμπα
● €27,2 εκατ. στον Νικόλαο Φίστε
● €25 εκατ. στον Ανδρέα Πετράκη
● €13 εκατ. στον Διονύση Μαλαματίνα
● €12,5 εκατ. στον Πέτρο Βέττα
● €12,1 εκατ. στον Όμιλο Ζολώτα
● €3 εκατ. στον Βασίλειο Πονηράκη
● €1,3 εκατ. στον Κώστα Γιάννικο
● €173,2 εκατ. σε διάφορες άλλες οντότητες, περιλαμβανομένων και προσωπικών δανείων.
Γράφουν: Θεανώ Θειοπούλου / Χριστάκης Γιαννακός – www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: