Ετοιμες οι νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας εάν παρεμποδίσει τις εκλογές στην Ουκρανία




Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ εργάζονται για τη θέσπιση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν αυτή εντείνει τις τακτικές της που αφορούν στην Ουκρανία, όπως η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στα τέλη του Μαΐου ή εάν αναγνωρίσει ένα ακόμα αυτονομιστικό δημοψήφισμα, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.

«Αυτή την εβδομάδα… προσπαθούμε να αναπτύξουμε ένα τομεακό πακέτο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έτσι ώστε να το δουν οι Ρώσοι, να το κατανοήσουν και να αντιληφθούν τις συνέπειες εάν αναλάβουν περαιτέρω δράση για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής αυτών των εκλογών», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ωστόσο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές πίεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, τόσο μονομερώς όσο και σε συνεργασία με την Ευρώπη, ώστε να αποθαρρύνει οποιαδήποτε ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αντί να αντιδράσει εκ των υστέρων.

Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής, είπε ότι οι Ρώσοι «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν» για να διαταράξουν τις εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία. «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν συνέπειες ώστε να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Ο ΚΕΡΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επέκρινε τις προσπάθειες φιλορωσικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τες ως «σκηνοθετημένες και ψευδείς», ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιθανόν να είναι αναποτελεσματικές.

Ο Κέρι προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, εάν η Ρωσία κάνει οποιαδήποτε ενέργεια ώστε να παρεμποδίσει τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι εάν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις προτού ολοκληρωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε έχει αρνητικά αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη δυνατότητά μας, όταν κρίνουμε ότι είναι σωστό, να είμαστε σε θέση να επιβάλουμε κυρώσεις που θα είναι ακόμα πιο αυστηρές σε σχέση με αυτές που έχουμε επιβάλει έως τώρα», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις σε Ρώσους και μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει σε μέτρα που στόχο θα έχουν συγκεκριμένους τομείς της ρώσικης οικονομίας.

Στο επίκεντρο της διπλωματίας, μέχρι στιγμής, βρίσκονται οι ουκρανικές εκλογές. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζουν την επόμενη φάση κυρώσεων κατά της Μόσχας, τις οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν εάν οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν οποιαδήποτε κίνηση προς την Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Κέρι αποδοκίμασε επίσης τις προσπάθειες αυτονομιστών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, παρόμοιου με αυτού της Κριμαίας.

«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι προσπάθειες φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ να οργανώσουν ένα σκηνοθετημένο και ψευδές δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 11 Μαΐου», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή την παράνομη προσπάθεια για περαιτέρω διαίρεση της Ουκρανίας», είπε. «Επαναλαμβάνεται η ιστορία της Κριμαίας και κανένα πολιτισμένο έθνος δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απατηλής προσπάθειας».

Ο Κέρι δήλωσε ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry and EU High Representative Lady Catherine Ashton hold a joint press conference at the U.S. Department of State in Washington, D.C., on May 6, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: