Η WSJ για την έκθεση της Ε.Ε.: Σημειώνουν πρόοδο οι μεταρρυθμίσεις, αλλά τα προβλήματα παραμένουν




Το θέμα της εξάλειψης των κεκτημένων συμφερόντων καθώς και το «καυτό» ζήτημα για τις τράπεζες των «μη εξυπηρετούμενων» δανείων συνεχίζουν και παραμένουν πηγή προβλημάτων για την «βραδεία» ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρ. Επιτροπής που δημοσιοποιείται σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Matina Stevis στην WSJ με τίτλο Greek Reform Makes Progress, Problems Remain, Says EU.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στέλεχος της Ε. Επιτροπής σχετικά με τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, προβλέπεται ότι για φέτος θα σημειωθεί αύξηση κατά 0.6%, 2.9% για το 2015 και 3.7% για το 2016. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται κατά την εν λόγω αξιολόγηση, η σημαντική καμπή που σημειώθηκε επί του ελληνικού μνημονίου, ήτοι της επιτυχίας του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος, έχει εν μέρει επιτευχθεί  μέσω της σημαντικής μείωσης δαπανών στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και την έγκαιρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Μικρότερο ποσοστό αυτών θα συνεχιστεί από φέτος και εξής, όπως σημειώνεται στην αξιολόγηση, καθώς η χώρα θα επιχειρήσει να σημειώσει μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως ορίζονται από τους πιστωτές της.

Το Ταμείο για την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών διαθέτει ακόμα 11 δις ευρώ τα οποία και πρέπει να διατηρηθούν στην περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια για να ανταπεξέλθουν των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανήλθαν το 2013 στο 33.1%, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνά, εποπτεύοντας το τραπεζικό σύστημα και να  ασκεί πιέσεις προς τις άλλες τράπεζες για άμεση λήψη μέτρων για τη διαχείριση του μεγάλου αποθέματος των ελαττωματικών επενδυτικών τους αγαθών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αξιολόγηση.

Αναφορικά με τα υψηλό ποσοστό χρέους της χώρας, η Ευ. Επιτροπή εκτιμά ότι το χρέος (177% για την περίοδο 2013-2014) θα μειωθεί στο 125% το 2020 και στο 112% το 2022. Τα ποσοστά αυτά φαίνεται να είναι  αμυδρώς υψηλότερα από τους στόχους που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές προς τη χώρα. Ενώ, η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων περί της ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους αναμένεται να διεξαχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Η δημοσιοποίηση της παραπάνω αξιολόγησης αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6.3 τρις ευρώ, που αναμένεται στις 28 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ δύο επιπλέον δόσεις -των 1 δις εκάστη- θα ακολουθήσουν τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

ΠΗΓΗ: www.wsj.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: