Βίκτωρας: Χωρίς αποκρατικοποιήσεις δεν θα δοθεί η δόση…




“Η Κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της Βουλής, αλλά σέβεται απολύτως και το εθνικό συμφέρον” δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι αν δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης και η χώρα θα μπει σε περιπέτειες.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό, ο κ. Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς του ΑΚΕΛ σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει δεδομένα είπε:

«Βεβαίως έχουν αλλάξει δεδομένα και βεβαίως υπάρχουν συνθήκες που υπαγορεύουν να ξαναστείλουμε το νομοσχέδιο, με διαφορετικό περιεχόμενο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, διότι η Κομισιόν ξεκάθαρα μας έχει προειδοποιήσει χθες με δηλώσεις του κ. Ολι Ρεν ότι αν ως τις 5 μηνός δεν περάσει το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή τότε δεν θα δοθεί στην Κύπρο η επόμενη δόση της δανειακής σύμβασης. Αυτός και αν είναι λόγος που και οι συνθήκες επιβάλλουν να το πράξουμε αλλιώς η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ επικρίνουν την Κυβέρνηση ότι δεν σέβεται την απόφαση της Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

«Είναι επιλεκτική η μνήμη τους. Προχθές στη Βουλή είναι τρεις οι αποφάσεις που λήφθηκαν. Πρόταση του ΑΚΕΛ για να παραμείνουν δημόσιοι οι ημικρατικοί οργανισμοί  απορρίφθηκε. Αυτή είναι μια θέση της Βουλής την οποία σεβόμαστε. Μετά κατατέθηκε πρόταση από την ΕΔΕΚ για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου σε αυτά τα θέματα. Και αυτή επίσης απορρίφθηκε. Και αυτή την απόφαση της Βουλής σεβόμαστε. Μετά, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Υπήρξε ισοψηφία της τάξης του 25-25 και κάποιοι εκ των βουλευτών που δεν ψήφισαν, δεν ψήφισαν διότι δεν υπήρχαν κάποιες τροποποιήσεις. Η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ανησυχίες ενσωμάτωσε κάποιες εκ των τροποποιήσεων και αποστέλλει το νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση. Αρα, η Κυβέρνηση σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της Βουλής, αλλά σέβεται απολύτως και το εθνικό συμφέρον, τα συμφέροντα του κυπριακού λαού τα οποία δεν εξυπηρετούνται από τη διακοπή της δανειακής σύμβασης εφόσον θα μπούμε σε περιπέτειες, για αυτό ζητούμε με τη νέα πρόταση μας να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο, στην οικονομική σταθερότητα και στη σταθερότητα της χώρας, αλλά και στην αξιοπιστία της διεθνώς».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ καλεί τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να καλεί σε κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της ειρηνικής εκδήλωσης αντίθετης άποψης».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά από πλευράς AKEΛ ότι σε άλλες χώρες όπου έγιναν αποκρατικοποιήσεις τώρα μελετούν το ενδεχόμενο επαναφοράς οργανισμών που έχουν αποκρατικοποιηθεί πίσω στα χέρια του δημοσίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

«Ο κανόνας σε όλο τον κόσμο είναι ότι ο ανταγωνισμός φέρνει μείωση των τιμών και καλύτερες υπηρεσίες. Γιατί προεξοφλούν αυτή την κατάληξη; Αυτός ο Νόμος είναι ομπρέλα. Δεν είναι η εξειδικευμένη νομοθεσία στην οποία έχουμε καταλήξει για τον τρόπο που θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Ακόμα υπάρχει πάρα πολύς χρόνος για να συζητήσουμε όλα τα θέματα και να διασφαλίσουμε ότι ό,τι γίνει θα γίνει προς το συμφέρον των εργαζομένων και του καταναλωτή και του κυπριακού λαού. Μην ξεχνάτε ότι η ΑΗΚ είναι προγραμματισμένη εκ της δανειακής σύμβασης για αποκρατικοποίηση το 2018. Εχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας για να καθορίσουμε το σωστό νομικό πλαίσιο που όταν και εφόσον γίνει αυτή η αποκρατικοποίηση θα διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως από κρατικό μονοπώλιο θα περάσουμε σε ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς να προσφέρεται κάτι περισσότερο στους καταναλωτές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δυστυχώς, τα συνθήματα και οι λαϊκισμοί του ΑΚΕΛ κατά την περίοδο διακυβέρνησης τους, επειδή τα ακολούθησαν, οδήγησαν τον τόπο σε αυτό που βιώνουμε σήμερα. Οι συνταγές τους είναι συνταγές αποτυχίας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: