Ταξίδι στις ΗΠΑ σε δυο δόσεις… O Μαυρογιάννης στη Ν. Υόρκη, επιστρέφει και μετά ταξίδι στην Ουάσινγκτον




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης θα πραγματοποιήσει σε διάστημα μερικών ημερών δυο ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαφές πρώτα στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στην Ουάσινγκτον. Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Μαυρογιάννης θα μεταβεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Θα συναντηθεί τόσο με αξιωματούχους του Διεθνούς Οργανισμού όσο και Μόνιμους Αντιπροσώπους. Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο 29 Μαρτίου ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, που είναι προγραμματισμένη για την 31 Μαρτίου. Αμέσως μετά θα ταξιδεύσει για την Ουάσινγκτον καθώς έχουν διευθετηθεί για την 4η Απριλίου επαφές του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς.

Η επίσκεψη του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή στις ΗΠΑ, που θα γίνει σε δυο δόσεις, θα πραγματοποιηθεί δυο περίπου εβδομάδες μετά την εκεί μετάβαση αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος. Πρώτος είχε μεταβεί σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί και στη συνέχεια ακολούθησε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντέτ Οζερσάι.

Ο κ. Οζερσάι αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με την Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδια για την Ευρώπη και την Ευρασία, Βικτόρια Νούλαντ και το Βοηθό Υφυπουργό, Έρικ Ρούμπιν, είπε πως επισήμανε στους συνομιλητές του ότι και οι Τ/κ θέλουν να γίνουν μέρος του διεθνούς δικαίου. Καθώς λόγω του υφιστάμενου καθεστώτος, είπε, χρειάζονται περισσότερο από τους  Ε/κ «να αναπνεύσουν».

Οι Τ/κ, πρόσθεσε, βιώνουν πολλές δυσκολίες λόγω του ότι δεν είναι μέρος της διεθνούς κοινότητας και του διεθνούς δικαίου για χρόνια και το υφιστάμενο στάτους κβο έχει πολλές αβεβαιότητες ως προς το μέλλον τους, γι’ αυτό, σημείωσε, θέλουν μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία θα έχει αποτελέσματα και όχι μια διαδικασία «για να βρισκόμαστε στη δουλειά». «Έχοντας στο μυαλό αυτό το αίτημα της κοινωνίας, εργαζόμαστε στις διαπραγματεύσεις».

“ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.»

Ο Κουντρετ Οζερσάι δήλωσε πως ο προσωπικός απεσταλμένος του Προέδρου της Κομισιόν, Van Nuffel, θα κάνει ό,τι έκανε και πριν. Ο Pieter Van Nuffel, είπε ο Τ/κ διαπραγματευτής, δεν ήρθε για πρώτη φορά στην Κύπρο, αλλά είναι κομμάτι της αποστολής των καλών υπηρεσιών, ωστόσο ο τίτλος του είναι ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας πως το καθήκον του είναι «να δώσει τεχνική υποστήριξη στο θέμα της αύξησης των προσεγγίσεων μεταξύ των δύο πλευρών κάτω από ορισμένα κεφάλαια της ΕΕ και να βοηθήσει από την πλευρά της ΕΕ σε κάποια ΜΟΕ».

Ντάουνερ: Θα υποβάλει έκθεση πεπραγμένων…

Ο Αλεξάντερ  Ντάουνερ θα καταθέσει στις  αρχές Απριλίου τις εισηγήσεις του για το Κυπριακό,  με προτροπή του ΓΓ των ΗΕ. Μπαν Κι Μουν και Αλεξάντερ Ντάουνερ τα είπαν σε σύντομη συνάντηση  στην έδρα του ΟΗΕ. Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στα Ηνωμένα Έθνη, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο, λόγω της αναχωρήσεως του Γενικού Γραμματέα για τη Μόσχα, η συνομιλία του με τον κ. Ντάουνερ ήταν ολιγόλεπτη και καθαρά εθιμοτυπικού χαρακτήρα.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον κ. Ντάουνερ να του υποβάλει έκθεση στις αρχές του Απριλίου και προ της ανακοίνωσης του διορισμού του στο Λονδίνου, με τις εισηγήσεις του για τις εξελίξεις στο κυπριακό, συμπεριλαμβανομένου και αν θεωρεί χρήσιμο, το διορισμό αντικαταστάτη του, ή αν τα καθήκοντα μπορούν να καλύπτονται πλήρως από τη Λίζα Μπάτενχαϊμ. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ απέφυγε να πει ο,τιδήποτε για το περιεχόμενο της συνομιλίας Μπαν-Ντάουνερ, καθώς θεωρείται εσωτερική διαδικασία του ΟΗΕ. Χθες ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμενόταν να συνεχίσει τις αποχαιρετιστήριες συναντήσεις με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ θα διεξαχθεί σύσκεψη , παρουσία του Βοηθού ΓΓ Τζέφρι Φέλτμαν.

Ο κ. Ντάουνερ θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ. Ως γνωστόν αναμένεται στην Κύπρο στις 25 Μαρτίου.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Να τελειώνουμε σε 3-5 μήνες

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου συναντήθηκε χθες με ομάδα ακαδημαϊκών και φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Tartu της Εσθονίας. Ενημερώνοντας την ομάδα για το Κυπριακό, ο Έρογλου τους ανέφερε ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ξεχωριστά κράτη και ότι επιχειρούν να ενώσουν τους ‘’λαούς’’ αυτών (των δύο κρατών) κάτω από μια ομόσπονδη σκεπή».

Ο Ντερβίς Έρογλου ανέφερε πως οι συνομιλίες επί του Κυπριακού συνεχίζονται εδώ και 50 χρόνια και εξέφρασε την πίστη ότι οι τωρινές συνομιλίες δεν θα συνεχιστούν για μακρύ χρονικό διάστημα. «Ο λαός κουράστηκε να παρακολουθήσει τις συνομιλίες. Πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα μέσα σε 3 με 5 μήνες» διευκρίνισε. Ο κ. Έρογλου επεξήγησε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχουν έξι κεφάλαια και εκτός από αυτό για την  «Ασφάλεια και Εγγυήσεις», έχουν συζητηθεί  όλα.

Στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων υπάρχουν δύο υποκεφάλαια, δηλαδή η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια, είπε ο  Έρογλου και δήλωσε ότι η συζήτηση του κεφαλαίου αυτού θα πραγματοποιηθεί μαζί με τις εγγυήτριες χώρες, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων των άλλων κεφαλαίων. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σημασία του Κανονισμού περί Απευθείας Εμπορίου, ο Έρογλου είπε: «Η ‘’ΤΔΒΚ’’ βρίσκεται κάτω από απομονώσεις και εμπάργκο, και γι’ αυτόν το λόγο, δεν μπορούμε να κάνουμε εμπόριο με το εξωτερικό. Ο Κανονισμός θα έχει μεγάλη συμβολή στην οικονομία. Είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκυπρίους. Αλλά η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: