«Οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγαλεπήβολο σχέδιο για την Κύπρο», λέει ο Αμερικανός πρέσβης




Λευκωσία: Δεν υπάρχει νέα αμερικανική πολιτική για το Κυπριακό, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζον Κένινγκ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Ροταριανό Όμιλο Λάρνακας, ο κ. Κόνινγκ ανέφερε ακόμη ότι θα ήταν λάθος να πει κάποιος ότι οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν τον πρωταρχικό ρόλο στη διαδικασία.  Ο ΟΗΕ επιβλέπει τη διαδικασία και οι δύο πλευρές έχουν το δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε. Αυτό δεν έχει αλλάξει, μάλλον δεν πρόκειται ν’ αλλάξει και δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει, είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέρος της αμερικανικής πολιτικής είναι η προσφορά βοήθειας στον ΟΗΕ και τις κυπριακές πλευρές. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες οι οποίες οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι θα ωθήσουν την διαδικασία εξεύρεσης μιας ολοκληρωμένης λύσης», είπε.

Προς αυτό  αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρόταση αναζωογόνησης της περιοχής της Αμμοχώστου, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού, της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και της εντός των τειχών πόλης. Υπάρχουν, πρόσθεσε, σειρά ευκαιριών και πηγές συνεργασίας που μπορεί να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να κτίσουν πάνω σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Διαβεβαίωσε παράλληλα, μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο όσον αφορά την Κύπρο ή την περιοχή. «Από ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα βοηθούσε να καταστεί πιο σταθερή αυτή η περιοχή και να τεθεί ένα τέρμα στη διένεξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να επανενωθεί η Κύπρος», είπε.

Πρόσθεσε, ότι παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, η Κύπρος σε σχέση με αρκετούς από τους γείτονές της δεν παύει να είναι ένα νησί σταθερότητας. Μια λύση του Κυπριακού, είπε, έχει την προοπτική να αυξηθεί η σταθερότητα στην περιοχή και αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος που καταστεί την Κύπρο ακόμη πιο σημαντικό εταίρο για την Αμερική.

Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα του κατανοεί ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Κύπριους σε δημοψήφισμα μια λύση που θεωρείται ότι επιβλήθηκε από έξωθεν. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Ομπάμα» ή «σχέδιο Κέρι», ή «Αμερικανικό Σχέδιο» για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.  Η λύση θα είναι το προϊόν διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων και επιθυμούμε πολύ να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, είπε.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι το επίπεδο ενδιαφέροντος στην Ουάσινγκτον, ανέφερε και πως η αμερικανική ανάμιξη γίνεται αντιληπτή από τις κυπριακές πλευρές και άλλους εμπλεκόμενους , συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, πολύ σημαντικά την Τουρκία.

Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ακόμη ότι η διασύνδεση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για λύση με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι ιδιαίτερα απλοϊκή.  Οι ΗΠΑ έχουν επαναλάβει ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της.  Αυτή είναι η βάση της προσέγγισης μας, σημείωσε. Πιστεύουμε επίσης ότι τα ενδεχόμενα έσοδα θα πρέπει να διαμοιραστούν ισότιμα μεταξύ όλων των Κυπρίων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα καλέσει όλους τους παράγοντες στην περιοχή να μην προχωρούν σε προκλητικές πράξεις όσον αφορά την εξερεύνηση και την αξιοποίηση των πόρων αυτών.
 
Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, www.philenewscom, CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: