Γενί Ντουζέν: Τη Δευτέρα η συνάντηση των ηγετών




Την ύπαρξη «κειμένου συμφωνίας» ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο την «Ενωμένη Κύπρο» επιβεβαίωσε στη Γενί Ντουζέν διπλωματική πηγή, με την εφημερίδα να γράφει στο κύριο πρωτοσέλιδό της ότι το κοινό κείμενο θα επιδοθεί σήμερα επισήμως στον κατοχικό ηγέτη και στόχος είναι να συναντηθούν οι δύο ηγέτες την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Γενί Ντουζέν επισημαίνει ότι χθες βράδυ δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της το κείμενο και αμέσως μετά το «προεδρικό» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έγραφε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, η διαδικασία συνεχίζεται, διερωτώμενη η εφημερίδα εάν ο Ντερβίς Έρογλου βάζει φρένο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο και θα δώσει πληροφορίες για τη διαδικασία και θα μας αποχαιρετήσει ανακοινώνοντας παράλληλα τα νέα του καθήκοντα.

Αναφέρεται επίσης ότι η δημοσιοποίηση του κειμένου προκάλεσε τριγμούς στη συγκυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ελλάδα όπου μεταβαίνει σήμερα και αύριο θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον ΥΠΕΞ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η Γενί Ντουζέν δημοσιεύει το αυτούσιο αγγλικό κείμενο στην ιστοσελίδα της, σημειώνει, και την τουρκική μετάφραση στην εφημερίδα, ενώ στο πρωτοσέλιδο κάνει αναφορά σε κύρια σημεία του που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον της Ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, το ότι η Ενωμένη Κύπρος θα βασίζεται σε μια ομοσπονδία διζωνική, δικοινοτική στη βάση της πολιτικής ισότητας με μια διεθνή προσωπικότητα ως μέλος της ΕΕ και μια κυριαρχία όπως αναγνωρίζεται για όλες τις χώρες που είναι μέλη ΗΕ, σύμφωνα με τις ιδρυτικές συμφωνίες του ΟΗΕ. Αυτή η κυριαρχία θα προέρχεται ισότιμα από τους Ε/κ και τους Τ/κ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ το «προεδρικό» αναφερόταν ότι στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος η διαδικασία συνεχίζεται και υποστήριζε ότι η είδηση που μεταδόθηκε από κάποια ΜΜΕ και ιστοσελίδες (στα κατεχόμενα) ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την ε/κ πλευρά «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Στη γραπτή ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η τ/κ πλευρά κατέθεσε την πρότασή της στις 14 Δεκεμβρίου 2013, μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των «κυβερνώντων» κομμάτων και της αντιπολίτευσης και «είμαστε δεσμευμένοι στην πρόταση που έχουμε υποβάλλει με την εκτίμηση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Συνεχίσουμε τις επαφές σχετικά με το θέμα».

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι σε περίπτωση που υποβληθεί κάποια πρόταση στην τ/κ πλευρά, αυτή θα καθορίσει τη στάση της με βάση τα δικαιώματα και οφέλη του «τ/κ λαού» και «σε περίπτωση που υπάρξει μια συμφωνία, χωρίς καθυστέρηση θα ανακοινωθεί».

Την ανακοίνωση αυτή του λεγόμενου προεδρικού προτάσσει πρωτοσέλιδα η Κίπρις, σημειώνοντας πως δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ μετά που το κείμενο αναρτήθηκε σε ε/κ ιστοσελίδες και ΜΜΕ. Επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό που είχε πει στην εφημερίδα διπλωματική πηγή, πως η επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΦΥΠΕΞ, Βικτόρια Νούλαντ στο νησί, ήταν η τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ για κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν και σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, οι Αμερικανοί θα αποτραβηχτούν.

Επικαλούμενος πηγές του «προεδρικού», ο αρθρογράφος της Κίπρις γράφει ότι αυτές δήλωσαν στην εφημερίδα πως το εν λόγω κείμενο «πλασαρίστηκε» ως τελικό από την ε/κ πλευρά και είναι μια πολιτική μανούβρα λόγω της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σημειώνεται δε ότι το ΔΗΚΟ αντιδρά στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ – CNA – Φωτογραφία ΦΙΛΕΛΕΥΕΘΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: