Ο Βγενόπουλος βλέπει τον Πινόκιο στον καθρέφτη, απαντά η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου




Λευκωσία: Στην αντεπίθεση περνά και πάλι η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Ανδρέας Βγενόπουλος με αφορμή τα στοιχεία που δόθηκαν από το ΑΚΕΛ στον Γενικό Εισαγγελέα.

Η κα. Χαραλαμπίδου επιμένει πάντως στην ορθότητα των στοιχείων που δόθηκαν για διερεύνηση στη Νομική Υπηρεσία, διαμηνύει ότι οι ισχυρισμοί του πρώην μη Εκτελεστικού Προέδρου της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας καταρρίπτονται και τονίζει με νόημα ότι «ο κ. Βγενόπουλος τελικά όντως βλέπει τον Πινόκιο στον καθρέφτη».

Σε γραπτή δήλωσή της η κα. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι ο κ. Βγενόπουλος έχει ενοχληθεί από την παράδοση στο Γενικό Εισαγγελέα ολοκληρωμένων στοιχείων και ανάλυσης, που αφορούν τα δήθεν δομημένα επενδυτικά προϊόντα γερμανικής τράπεζας, που σκοπό είχαν  την επένδυση στις μετοχές της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής  και εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group, καθώς και στοιχείων σε σχέση με τη διοχέτευση ρευστότητας από τους καταθέτες της Λαϊκής προς την ΤΕΡΑ ΣΤΑΜΠΙΛΕ και άλλους λογαριασμούς με σκοπό πάλι την αγορά μετοχών της Μαρφίν Λαϊκής κατά την περίοδο της έκδοσης μετοχικών δικαιωμάτων αγοράς μετοχών τον Ιανουάριο  – Φεβρουάριο 2011.

Το όλο θέμα με τα δήθεν δομημένα επενδυτικά προϊόντα  της γερμανικής τράπεζας αφορά στο γεγονός, ότι χρήματα των καταθετών της Μαρφίν Λαϊκής, επενδύονταν στις μετοχές της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής υπό το μανδύα ενός δομημένου δήθεν ομολόγου, αναφέρει η κα. Χαραλαμπίδου, επισημαίνοντας ότι στην ανάλυση στην οποία προέβη εντόπισε ότι η Μαρφίν Λαϊκή απέκτησε πέραν από 28 εκατομμυρίων δικών της μετοχών μέσω αυτών των δομημένων ομολόγων της γερμανική τράπεζας.

Σε σχέση με τα όσα είπε ο κ. Βγενόπουλος για σημαντική επιτυχία στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής το 2011 με μεγάλη υπερκάλυψη στην έκδοση, η κα. Χαραλαμπίδου παραθέτει στοιχεία με βάση το αρχείο μετοχών της τράπεζας, όπως δόθηκε από το ΧΑΚ στις 30 Ιανουαρίου 2012 και διατυπώνει σειρά ερωτημάτων:

• Η γερμανική τράπεζα ήταν ο 6ος μεγαλύτερος μέτοχος της Μαρφίν Λαϊκής με 29.9 εκατ. μετοχές (ποσοστό 1.8% της Τράπεζας). Ο αριθμός μετοχών είναι βασικά ο ίδιος με  τις μετοχές, που αντιπροσωπεύουν τα δήθεν δομημένα ομόλογά της, όπως και η καταγγελία μας στο Γενικό Εισαγγελέα και τις αγγλικές και γερμανικές Αρχές. Μετοχές που πληρώθηκαν πλήρως από λεφτά των καταθέτων της Μαρφίν  Λαϊκής. Συμφωνείς κ. Βγενόπουλε ότι ο 6ος  μεγαλύτερος μέτοχος της Μαρφίν Λαϊκής ήταν η ίδια η Μαρφίν Λαϊκή ή επιμένεις  να δηλώνεις άγνοια;

• Η  Terra Stabile AE του κ Ζολώτα, ήταν ο 4ος μεγαλύτερος μέτοχος με 57.9 εκατ. μετοχές και ποσοστό 3.5% της Μαρφίν Λαϊκής. Πες μας κ. Βγενόπουλε τί μέρος (αν όχι όλο) από αυτές τις μετοχές της Τράπεζας αποκτήθηκε με δανεικά από τα χρήματα των καταθετών της Τράπεζας και εάν τα δάνεια εξυπηρετούνταν;

• Από τους μεγαλύτερους μετόχους εμφανίζονται να είναι οι εταιρείες Union Fairtriton και Capital Energy Investments. Πες μας κ. Βγενόπουλε τί μέρος (αν όχι όλο) από τις μετοχές της Τράπεζας, που κατείχαν αυτές οι εταιρείες, αποκτήθηκε με δανεικά από τα χρήματα των καταθετών της τράπεζας και εάν τα δάνεια εξυπηρετούνταν;

• Πόσα δανεικά δόθηκαν σε ανώτατο στέλεχος σας για απόκτηση μετοχών της τράπεζας από τα χρήματα των καταθετών της τράπεζας και πώς αποπληρώνεται το δάνειο αυτό; 

Καταλήγοντας η κα. Χαραλαμπίδου κάνει λόγο για διάφορα τεχνάσματα και τερτίπια εκ μέρους του κ. Βγενόπουλου που στόχο έχουν, όπως αναφέρει, τη συγκάλυψη των δικών του βαρύτατων ευθυνών.

Bgenopoulos02-04FEBRUARY2014

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι ενοχλημένος ο Ανδρέας Βγενόπουλος από τα στοιχεία που προσκόμισε το ΑΚΕΛ στον Γενικό Εισαγγελέα με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της βουλευτού, Ειρήνης Χαραλαμπίδου. Ωστόσο, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δηλώνει ενοχλημένος από την «παράνομη διαδικασία που πλήττει το Κράτος Δικαίου, την προκατάληψη εναντίον των Ελλήνων και του ίδιου προσωπικώς που επιτρέπει στους παρανομούντες να εμφανίζονται ως κατήγοροι ενώ κανονικά πρέπει να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη ως κατηγορούμενοι».

Σε γραπτή του δήλωση ο πρώην μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας αναφέρει ότι δεν έχει κάνει ποτέ καμία παράνομη πράξη και δεν είναι τυχαίο ότι μετά από έρευνες 2,5 ετών δεν έχει αποκαλυφθεί κανένα στοιχείο δόλου ή παράνομου οφέλους που να τον αφορά. «Δεν έχει αποκαλυφθεί διότι απλώς δεν υπάρχει», αναφέρει ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Σε σχέση με τα στοιχεία που προσκομίσθηκαν από το ΑΚΕΛ, τα οποία αφορούν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής που έγινε το Φεβρουάριο του 2011 και κάποια ανάμειξη μιας γερμανικής τράπεζας και ενός πελάτη της Λαϊκής, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δηλώνει ότι το μόνο που γνωρίζει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής του 2011 είναι ότι ήταν επιτυχημένη και είχε σημαντική υπερκάλυψη, σ΄ αυτήν δε συμμετείχε η MIG με το ποσόν των 46,3 εκατ. ευρώ, αλλά και ο ίδιος προσωπικά με το ποσόν των 2,3 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, σημειώνει, έγιναν και οι εκδόσεις των αξιογράφων κεφαλαίου για τις οποίες το ΔΣ πίστευε βάσιμα, όπως και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ότι ήταν μια αντικειμενική και τεκμηριωμένη επενδυτική πρόταση σε μια βιώσιμη Τράπεζα.

«Πόσο προκατειλημμένος πρέπει πια να είναι κανείς για να υποψιάζεται ότι δήθεν γνωρίζαμε τη μη βιωσιμότητα της Λαϊκής ή έστω ανησυχούσαμε γι’ αυτήν και παρόλα αυτά κάναμε και νέα επένδυση ύψους 48,6 εκατ. ευρώ;», διερωτάται στην ανακοίνωσή του ο κ. Βγενόπουλος.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι η αλήθεια «είναι απλή, αλλά και πολύ οδυνηρή για το ΑΚΕΛ και πολλούς άλλους στην Κύπρο». «Η Λαϊκή, τον Φεβρουάριο του 2011 ήταν μια βιώσιμη τράπεζα με καλές προοπτικές και τελικώς καταστράφηκε από σειρά παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των εκπροσώπων και οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών Διοικήσεων που μας διαδέχθηκαν και αυτό θα αποδειχθεί περίτρανα στην Διεθνή Διαιτητική Διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει», αναφέρει ο κ. Βγενόπουλος.

Δημοσιοποιεί δε την ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας του Κυπριακού Νόμου 119(ι)/2007 που αφορούν το ποιοι απέκτησαν μετοχές της Λαϊκής στις 23 Φεβρουαρίου 2011.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: