Η Αποστολή του ΔΝΤ δεν επιστρέφει ακόμα




Ανοικτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα καθώς ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Τζέρι Ράις δεν έδωσε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την άφιξη του κλιμακίου του Ταμείου στην Ελλάδα.

«Η αποστολή θα επιστρέψει σύντομα όταν διευθετηθούν κάποια τεχνικά ζητήματα. Δουλεύουμε αδιάκοπα με την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ για αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον το στέλεχος του Ταμείου.

Σε ερώτηση για το εάν η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δρομολογεί εξελίξεις για το ελληνικό χρέος ο κ. Ράις τόνισε : «Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, εάν αυτό είναι απαραίτητο, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αυτό θα σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και σημαντικά κάτω από 110%  του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος της, οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα παράσχουν βοήθεια στην Ελλάδα».

Με αφορμή την έκφραση «εάν αυτό είναι απαραίτητο» ο κ. Ράις ερωτήθηκε διαδοχικά από τους παριστάμενους δημοσιογράφους για το εάν έχει παύσει από την πλευρά του ΔΝΤ να θεωρείται απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους ωστόσο απάντησε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις θέσεις του ΔΝΤ.«Η κατάσταση εξελίσσεται θα πρέπει να ξαναδούμε τα νούμερα», τόνισε και προσέθεσε πως όσο η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα η Ευρώπη έχει δεσμευθεί να τη στηρίζει.

Σε ερώτηση σχετική με το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και τις δεσμεύσεις που ζητά το ΔΝΤ από την Ευρωζώνη ο κ. Ράις επεσήμανε πως το θέμα αυτό θα εξετασθεί όταν η αποστολή επιστρέψει στην Αθήνα, ξεκαθάρισε ωστόσο – για πρώτη φορά- πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να υποδείξουν συγκεκριμένο τρόπο για το πως θα καλυφθεί το κενό.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατύπωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών και τις αλλαγές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ο κ. Ράις τόνισε πως δεν έχει να πει κάτι για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, λέγοντας πως είναι ένα από τα θέματα που θα εξετάσει το κλιμάκιο της τρόικας.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA κ. Μιχάλη Ιγνατίου για ποιο ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης που ακολούθησε της λήξης του Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου και το ποιοι μετείχαν σε αυτή, απάντησε πως υπήρξαν κάποιες τεχνικές συζητήσεις για την Ελλάδα μεταξύ του ΔΝΤ και των θεσμών  που μετέχουν στην τρόικα κάτι που όπως τόνισε δεν είναι αφύσικο

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα που έφεραν τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Ρέζα Μογκαντάμ (sth να δηλώνει στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το 2010 το ΔΝΤ είχε προτείνει την άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να σχολιάσει τις αναφορές. Επιβεβαίωσε πάντως πως στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στις 28 Ιανουαρίου ο Μογκαντάμ ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές και εκτίμησε πως οι απόψεις του διευθυντή του ΔΝΤ θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα εκδώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ – www.in.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: