Στην Ελλάδα φυλακίζονται τραπεζίτες, πολιτικοί και επιχειρηματίες, στην Κύπρο τους καλύπτουν…

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁÍÔÙÍÇ ÓÁÌÁÑÁ ÌÅ ÔÏÍ ÊÕÐÑÉÏ ÐÑÏÅÄÑÏ ÍÉÊÏ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇ(ICON PRESS / ËÉÁÊÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί η Ελλάδα ξύπνησε με συγκλονιστικά νέα: Τραπεζίτες και επιχειρηματίες, γνωστά ονόματα της ελληνικής οικονομικής ζωής και κοινωνίας, κατηγορήθηκαν για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι κατηγορηθέντες ευθύνονται για τη «μαύρη τρύπα» ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, που εντοπίστηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δεν γνωρίζουμε τί θα αποφασίσει στο τέλος η Ελληνική Δικαιοσύνη… Αλλά η κίνηση αυτή καθ’ αυτή των εισαγγελέων και των ανακριτών, είναι ένα γεγονός αδιανόητο για την προ-Μνημονιακή Ελλάδα. Μέχρι το 2010, οι πολιτικοί ρήμαζαν ανενόχλητοι τη χώρα, και στο τέλος την πτώχευσαν και την έστειλαν στα σκληρά δεσμά των δανειστών. Γι’ αυτά τα εγκλήματα, δεν έχει πληρώσει ακόμα κανένας πολιτικός ή αν θέλετε έκλεισαν την κάθαρση με τη φυλάκιση και το διασυρμό του Ακη Τσοχατζόπουλου, όχι επειδή έκλεψε, αλλά επειδή πιάστηκε να κλέβει, όπως διαπίστωσαν οι σοφοί των κοινωνικών δικτύων.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δείχνει να μην υπολογίζει τίποτα. Εχει δώσει εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να αφεθούν οι εισαγγελείς και οι ανακριτές απερίσπαστοι για να σύρουν στα δικαστήρια όσους έκλεψαν ή πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στη φυλακή, αλλά αυτό στο οποίο ελέγχεται η Δικαιοσύνη είναι ότι δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα εγκλήματα των πολιτικών. Και πρέπει να το πράξει.

Στην Κύπρο; Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες δρουν και αντιδρούν ως να μην άλλαξε τίποτα από τον περυσινό Μάρτη, όταν ήρθαν τα πάνω κάτω και άλλαξαν εντελώς οι ζωές των πολιτών. Πέραν της υπόθεσης της Δρομολαξιάς, όπου δυστυχώς δεν έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να βάλουν το ΑΚΕΛ στο …σακί, και να το χρησιμοποιήσουν ως υποστηρικτική δύναμη στο κλείσιμο του Κυπριακού, οι εισαγγελείς και οι ανακριτές χορεύουν  …τσάμικο. Και δεν πρόκειται να κουνηθούν όσο δεν νοιώθουν πίεση από τον κυπριακό λαό.

Εγιναν και στην Κύπρο οικονομικά εγκλήματα. Τα σκάνδαλα και οι λαμογιές ήταν (και είναι;) καθημερινότητα. Υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από την κλοπή των καταθέσεων, του κόπου και του μόχθου των πολιτών, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά όλη τους τη ζωή, για να δουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται σε ένα βράδυ. Οι υποθέσεις της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου ομοιάζουν κατά πολύ με το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Με βάση το κατηγορητήριο και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στην Ελλάδα, «εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Ενας εξ αυτών τσέπωσε 100 εκατομμύρια ευρώ, ένας άλλος 110 εκ. τα οποία δεν χρησιμοποίησαν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους, αλλά τα έστειλαν στο εξωτερικό και αγόρασαν ακριβά διαμερίσματα και σπίτια, αφού είχαν φροντίσει ότι δεν θα τα αποπληρώσουν.

Δεν σας θυμίζει, αγαπητοί αναγνώστες, τις περιπτώσεις των Ελληνοκυπρίων μεγαλόσχημων, που έφτασαν να χρωστούν δισεκατομμύρια παρακαλώ, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην κατάρρευση και των τραπεζών, αλλά και του οικονομικού μοντέλου της Κύπρους Οι επιχειρηματίες αυτοί, με το ένα χέρι ένιβαν το άλλο, και με τα δυό τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες εξασφαλίζοντας προστασία.

Μέχρι σήμερα, δεν τους ενόχλησε κανείς. Και όμως, αν αληθεύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, μία χούφτα επιχειρηματιών έχουν δανειστεί από τις τράπεζες το μισό κυπριακό χρέος, το οποίο θα αποπληρώσουν οι πολίτες. Δεν είναι άδικο;

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υποσχέθηκε κάθαρση και μάλιστα έξαλλος φώναζε πως θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της οικονομικής τραγωδίας. Μέχρι της στιγμής δεν έχει πράξει τίποτα. Τά ίδια και αυτά (δεν) έπραξε και με ακρίβεια μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Ελληνικού Μνημονίου, Γιώργος Παπανδρέου. Οδήγησε την Ελλάδα στα τάρταρα του Μνημονίου, και δεν τιμώρησε κανένα, αν και έδωσε προσωπική υπόσχεση στον Ντομινίκ Στρος Καν ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2010 θα έκλεινε πολιτικούς στις φυλακές. Είδατε που κατάντησε. Εχασε την εξουσία και μετετράπη σε ένα γυρολόγο για να εξηγεί στα «πλήθη» που γελούν μαζί του, πως …έσωσε την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου είναι παράδειγμα προς αποφυγή αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φώναξε στο Προεδρικό το γενικό εισαγγελέα και τον αρχηγό της αστυνομίας και δώσε εντολή να αρχίσουν οι έρευνες για το πιάτσικο στις τράπεζες και στο κρατικό χρήμα. Διαφορετικά θα έχετε την τύχη του «συν-συνομώτη» σας του σχεδίου Ανάν. Μην χάσετε την ευκαιρία που έχετε να μείνετε στην ιστορία ως ο Πρόεδρος που πέτυχε την κάθαρση της πολιτικής και της οικονομικής ζωής του τόπου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Οι δανειστές συζητούν με τρόπο αρνητικό την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να μην ενοχλήσει τους μεγαλοσυνταξιούχους και τους κρατικούς υπαλλήλους που έχουν εξωφρενικούς μισθούς. Τον Δεκέμβριο έγινε «πάρτυ» στο δημόσιο χρήμα αφού το κράτος αναγκάστηκε να πληρώσει τρεις μισθούς στον καθένα εξ αυτών. Αποφεύγω τα σχόλια για τις ζωές των ανθρώπων, αλλά πάρτε το σημείωμα αυτό ως «κτύπημα καμπάνας» για τη λαίλαπα που έρχεται. Μερίδιο στην αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να έχουν όλοι, όχι μόνο οι φτωχοί και απροστάτευτοι. Θα επανέλθω…

ΠΗΓΗ: Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

2 Comments on "Στην Ελλάδα φυλακίζονται τραπεζίτες, πολιτικοί και επιχειρηματίες, στην Κύπρο τους καλύπτουν…"

  1. Ραλλης Δημητριος | January 13, 2014 at 12:59 AM | Reply

    Πλακα κανετε. Ετσι? Δεν πρεπει να εκπλησομεθα ουτε να αλυχταμε με αυτα που βλεπουμε και ζουμε και εδω και στη Κυπρο Και οι δυο εχουμε κοινοβουλευτικες δημοκτατιες Εδω εχουν απομεινει ολα τα τοξικα αποβλητα του ΠΑΣΟΚ του 1981 και ρυθμιζουν ακομα τα πραγματα, μεταμφιεσμενα σε ΣΥΡΙΖΑ και εκει βγαλατε τον Αναστασιαδη τον υπερμαχο του σχεδιου ΑΝΑΝ .Αυτος ο λαος που τον ψηφισε θα αντιδραση? Οσο για το ΑΚΕΛ αστους αυτους, γιατι εχουνε μεγαλο ποινικο μητρωο στη Κυπρο. Ανακολουθοι περα ως περα Τι εγιναν οι μαρξιστικες ονειρεξεις τους.?Δε ξερανε οτι η τοκογλυφικη οικονομια εχει γιαλινα ποδια ? Τους αρεσε ομως και ξεχασανε εκεινα τα αριστερα μανιφεστα περι κεφαλαιου και δικαιης διανομης του πλουτου.

  2. Alexandra Tolia | January 13, 2014 at 11:41 PM | Reply

    Την Κυπρο την εκαταστρεψε το πολιτκο κατεστημενο της ακρας αριστερας και της ακρας δεξιας .
    Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ – το ΔΗΣΑΚΕΛ οπως αποκαλειται – Τα τελευταια χρονια εκερδιζαν τις εκλογες πριμοδοτωντας το ενα το αλλο …- εναλλασομενα στην εξουσια … Δεν υπαρχει μεταξυ τους επι της ουσιας καμμια ιδεολογικη διαφορα .. ουτε στο πολιτικο – εθνικο (και οι δυο ηγεσιες εστηριξαν το σχεδιο ΑΝΑΝ) Ουτε και στην οικονομια εχουν διαφορα επι της ουσιας … Τα οσα φωνασκουν δημοσιως ειναι για το θεαθειναι … ειναι σταχτη στα ματια των ανωριμων ψηφοφορων… Τα δυο μεγαλα κομματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ συνεργαζομενα με την τραπεζοκομματικη ελιτ αφου ερυμαξαν τα κρατικα και τα τραπεζικα ταμεια τα φορτωσαν τους πολιτες για να τα “πληρωσουν” να τα “αναπληρωσουν” να τα “ανακεφαλαιοποιησουν “……Το ερωτημα ειναι ποτε θα ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ οι πολιτες και ποτε η Γενικη Εισαγγελεια θα καθαρισει τον σταυλο του Αυγειου…..???

Leave a comment

Your email address will not be published.

*