Ο Βενιζέλος είδε τον Μενέντεζ – Αύριο οι κρίσιμες συναντήσεις με τους υπουργούς Λιού και Κέρι




Του Δημήτρη Μανή

Την Παρασκευή το πρωί θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον αμερικανό ομόλογο του Τζον Κέρι. Η συνάντηση αρχικά είχε προγραμματισθεί για το απόγευμα της Πέμπτης, αλλά αναβλήθηκε καθώς ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών καθυστέρησε κατά την επιστροφή του από το Κουβέιτ, όπου βρισκόταν.

Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων θα πραγματοποιηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 11:30 το πρωι (ώρα Ουάσιγκτον) και στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, ζητήματα που αφορούν την ελληνική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Κυπριακό, το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και το θέμα της τρομοκρατίας και η πρόσφατη απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Νωρίτερα, στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής, ο κ. Βενιζέλος θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία , Πορτογαλία) για συνομιλίες με αρμόδιους αξιωματούχους που είχαν στόχο την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης θα ενημερώσει τον αμερικανό αξιωματούχο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα από το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη το πρωί ξεκίνησε τις επαφές του με ηγετικές προσωπικότητες του αμερικανικού Κογκρέσου και στελέχη της ελληνικής και εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Αρχικά, ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον Έντουαρντ Ρόις, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον οποίο παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και τον ενημέρωσε για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.   

Οι δύο αξιωματούχοι στην συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, την Συρία, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε, στην Ελληνική Πρεσβεία, με εκπροσώπους της ελληνικής και εβραϊκής ομογένειας στις ΗΠΑ, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν περιοδεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, όπου είχαν επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους σε θέματα ενέργειας, εμπορίου, τουρισμού και άλλα τριμερή ζητήματα. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του έλληνα Υπουργού, τα μέλη των εβραϊκών οργανώσεων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Ελλάδα, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Τέλος, την Πέμπτη το απόγευμα ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκε με τον γνωστό φιλέλληνα Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η συνάντηση των κ. Βενιζέλου και Μενέντεζ διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, με τον αμερικανό Γερουσιαστή να είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην συζήτηση που είχαν οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι τέθηκαν θέματα που αφορούσαν την ελληνική Προεδρεία της ΕΕ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το σκοπιανό, ενώ ο κ. Μενέντεζ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, είχε την δυνατότητα να ενημερώσει τον αμερικανό Γερουσιαστή για την πολιτική σημασία που έχει ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρείας από την Ελλάδα. Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τους εσωτερικούς δεσμούς των χωρών μελών της Ένωσης, ενώ συζητήθηκαν και η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, μετά τις συναντήσεις με τους κ. Λιου και Κέρι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει γεύμα εργασίας στην γνωστή δεξαμενή σκέψης «Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών» (SCIS) όπου θα ενημερώσει διευθυντικά στελέχη για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/venizelos-washington-visit/1831628.html

Photo by Politico

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: